Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Platforma Internațională de Teatru București #1 Viitorul este feminin!
(Teatru)
Ziua de joi, 13 noiembrie, marcheaza startul Platformei Internationale de Teatru Bucuresti, care, la prima sa editie, atinge un subiect pe cat de intens dezbatut, pe atat de sensibil: feminismul.
Timp de 4 zile, la Hanul Gabroveni si Sala ARCUB, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasa in cadrul Platformei Internationale de Teatru Bucuresti #1.
Evenimentul, produs de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si de Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului, in parteneriat cu British Council si Institutul Polonez si cu sprijinul Ibsen Scholarship, va gazdui o selectie impresionanta de spectacole de teatru de neratat: Major Tom (Marea Britanie), The Tin Ring (Marea Britanie), Dress with a Hole (Polonia) si Long Distance Affair (SUA) – teatru via Skype, in premiera in Romania.

Alaturi de spectacolele cuprinse in programul Platformei Internationale de Teatru Bucuresti, vor avea loc si evenimente la care publicul are acces gratuit: dezbaterea „Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena romaneasca de azi?, proiectia filmului MissRepresentation si Castingul National Ibsen - prima faza a proiectului Surorile Heddei. Sustinerea femeilor artist in teatrul din Romania si Estul Europei.
Mai multe detalii despre programul evenimentului sunt disponibile pe www.arcub.ro. 

Biletele au pret unic – 25 lei - si sunt disponibile la Casa de bilete ARCUB, din Str. Batiste nr.14.
Doritorii isi pot achizitiona abonamentul care permite accesul la cele 4 spectacole (Major Tom, The Tin Ring, Dress with a Hole si Long Distance Affair) cu 75 lei.

Timp de 4 zile, intre 13 si 16 noiembrie, la Hanul Gabroveni si Sala ARCUB, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasa in cadrul Platformei Internationale de Teatru Bucuresti #1.
Programul evenimentului cuprinde spectacole de, cu si despre femei, in care povestile personale ne ating, ne pun pe ganduri si ne transforma.


Major Tom/ Maiorul Tom
13, 14 noiembrie, ora 19:00
15 noiembrie, ora 17:00
Hanul Gabroveni

Major Tom e povestea unei femei obisnuite, in varsta de 34 de ani, care ajunge regina a frumusetii, in timp ce animalul ei de companie imposibil de controlat, basset-ul Major Tom, concureaza si el in campionate pentru caini. 
Major Tom si Victoria Melody se scufunda amandoi tot mai mult in regatul obsedant si generator de confuzii al auto-evaluarii, participand la competitiile de frumusete in calitate de concurenti autentici, hotarati sa castige.
Victoria, acompaniata pe scena de fragmente de film documentar si de cainele ei, spune aceasta poveste adevarata. Ea exploreaza fascinatia englezilor fata de celebritate, frumusete si statutul de castigator. Dar sunt oare toate aceste obsesii doar ale englezilor? 

The Tin Ring/ Inelul de tinichea
14 noiembrie, ora: 21:00
15 noiembrie, ora 19:00
Hanul Gabroveni

Inelul de tinchea este o dramatizare bazata pe autobiografia Zdenkei Fantlová, o supravietuitoare a Holocaust-ului, carte adaptata pentru scena de Jane Arnfield si regizorul Mike Alfreds in 2011. 
Cercetarea care a dus la spectacol a avut in vedere felul in care declaratiile martorilor pot deveni un instrument interpretativ si pot fi dezvoltate in contextul unui spectacol pentru a provoca o reflectie pe tema experientelor de viata ale victimelor. Inelul de tinichea foloseste marturia verbatim drept cea mai eficace metoda de a intelege cauzele si consecintele genocidului si ale violentelor in masa. Spectacolul arata cum marturiile la prima mana pot fi transferate de la gazda (Fantlová) la un prim surogat (actrita Jane Arnfield) si apoi catre un grup surogat (publicul).


Dress with a Hole/ Rochie cu gaura
15 noiembrie, ora 21:00
Sala ARCUB

Cea mai veche profesie din lume a fost intotdeauna controversata si de obicei asociata cu femeile, chiar daca exista si prostitutie masculina. Femeile care participa la afacerea cu dragoste sunt „folosite” de barbati si respinse de celelalte femei. Dar, pe de alta parte, ele isi castiga existenta folosind barbati. Fiecare curtezana (geisha, prostituata) trebuie sa invete cum sa aleaga barbatul potrivit, cum sa-l seduca, cum sa-l castige, cum sa-i provoace placere ca sa fie rasplatita, cum sa-l pastreze numai pentru ea… si cum sa-l paraseasca atunci cand e nevoie.
Adevarul este insa ca exact aceleasi lectii le sunt date tuturor femeilor in cultura noastra europeana. De sute de ani femeile au fost invatate ca sensul existentei lor este sa aiba o relatie cu un barbat. Acestea sunt regulile jocului si ele te obliga sa ai mereu grija sa folosesti tu in loc sa fii folosita. Pe piata sexuala nu sunt castigatori. Din momentul in care incepem sa ne gandim la noi insine si la alte fiinte umane ca la niste produse care au (sau in anumite conditii pot avea) un pret - atunci intram in joc si incepem sa pariem. si cu totii pierdem – indiferent de sex.


PopUp Theatrics/Long Distance Affair/ Relatie la distanta
13,14 noiembrie, orele 18:45; 19:15; 19:45; 20:15; 20:45
Hanul Gabroveni  

Cand teatrul intalneste tehnologia, posibilitatile sunt nesfarsite. In spectacolul Long Distance Affair, creat de compania americana Pop-Up Theatrics, cineva de pe glob ajunge numai si numai la tine. Care va fi rezultatul cand tu si o persoana complet straina va veti intalni avand intre voi numai ecranul computerului? Teatru via Skype este o aventura virtuala si fiecare „intalnire” virtuala este performata pentru (si cu) un singur spectator. Huffington Post UK a scris despre acest spectacol: „Teatrul este adesea voyeurism confortabil - dar Long Distance Affair respinge acest rol traditional. Ca spectator, devii parte din poveste in aceeasi masura cu actorul, ceea ce face aceasta experienta cat se poate de directa si de nelinistitoare, pe masura ce viata ta de pana atunci se revarsa in scenariu si o imparti cu o persoana complet straina. Productia semnata de Ana Margineanu este o periculoasa, incitanta si fascinata felie de teatru psihologic. Du-te sa vezi Long Distance Affair cu mintea deschisa, iar rasplata va fi satisfactia de a lua parte la o realizare artistica.”


Distributia:
LONG DISTANCE AFFAIR
(make possible an impossible trip)
Bucharest Edition

“TOKYO”
Dramaturg/Playwright: Zoe Hogan (Australia, UK)
Regizor/Director: Juan Pablo Galimberti (Argentina)
Actor:  Hinako Arao (Japan)


“SAO PAULO”
Dramaturg/Playwright: Ogutu Muraya (Kenya)
Regizor/Director: Martin Piroyansky (Argentina)
Actor: Renata Calmon (Brazil)


“MEXICO CITY”
Dramaturg/Playwright: Eugenia Perez Tomas(Argentina)
Regizor/Director: Adela Bravo (Germany)
Actor: Naomy Romo (Mexico)

“QUERETARO”
Dramaturg/Playwright: Mariana Hartasánchez (Mexico)
Regizor/Director:  Tamilla Woodard (US)
Actor: Laura Méndez  (Mexico)

“LONDON”
Dramaturg/Playwright: Lally Katz (Sydney, Australia)
Regizor/Director: David Winitsky (NYC, USA)
Actor: Rebecca Peyton (London, England)

“NEW YORK”
Dramaturg/Playwright: Camila Urioste ( Bolivia)
Regizor/Director: Lydia Fort ( San Diego, USA)
Actor: Rachel Leslie (New York, USA)


MissRepresentation
15 noiembrie, ora 12:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit
 
Scris si regizat de Jennifer Siebel Newsom, MissRepresentation vorbeste despre felul in care, intr-o societate in care mass-media are puterea de a forma modele culturale si de comportament, mesajul colectiv transmis catre tinerii de ambele sexe este acela ca valoarea si puterea unei femei sta in tineretea, in frumusetea si sexualitatea ei, si nu in capacitatea ei de lider. Filmul discuta portretele limitate si dezavantajoase pe care mass-media le face femeilor si tinerelor, ceea ce face ca pentru femei sa fie mai dificil sa ajunga in pozitii de conducere, iar pentru femeile obisnuite sa se simta stapane pe ele. 
MissRepresentation include interventii ale unor adolescente si interviuri provocatoare cu politicieni, jurnalisti, activisti si profesori universitari precum Condoleezza Rice, Lisa Ling, Nancy Pelosi, Katie Couric, Rachel Maddow, Rosario Dawson, Jackson Katz, Jean Kilbourne si Gloria Steinem. Filmul ofera informatii si statistici uimitoare care lasa spectatorul debusolat si ii schimba complet perspectiva. Distribuirea filmului MissRepresentation a fost catalizatorul unei campanii sociale organizate de The Representation Project. Scopul campaniei a fost acela de a le da putere femeilor si tinerelor si de a le oferi noi oportunitati pentru a-si realiza potentialul.

Dezbatere
Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena romaneasca de azi 
16 noiembrie, ora 12.00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit

Cuvantul „feminism” sperie, in special pentru ca intelesurile sale nu sunt clare pentru foarte multa lume. I se prefera adesea varianta mai soft „feminitate”, care se poate referi la orice tine de femei, insa nu include un aspect militant. Ne propunem sa incercam o clarificare a sensurilor acestor cuvinte cheie prin cateva exemple legate de teatru: invitatele noastre sunt actrite si teatrologi care au devenit producatoare, profesoare si animatoare ale scenei romanesti. Ele functioneaza intre scena oficiala si cea independenta, iar vocile lor ating adesea subiecte feminine. Prin tot ceea ce au facut pot fi considerate feministe, dar oare ele se considera asa? incercam sa aflam impreuna care este astazi statutul femeii pe scena romaneasca intre feminism si feminitate. incurajam un dialog consistent cu toti participantii.

O dezbatere cu Mihaela Sirbu (actrita, producatoare, profesoara, fondatoarea Teatrului fara Frontiere), Andreea Bibiri (actrita, regizoare, producatoare), Dana Voicu (actrita, regizoare, profesoara), Roxana Crisan (manager de talente) si voci din public. Moderator: Cristina Modreanu (critic de teatru, profesoara si curatoare de evenimente teatrale).


Casting National Ibsen  
16 noiembrie, ora 18:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit

Castingul National Ibsen este prima faza a proiectului Surorile Heddei. Sustinerea femeilor artist in teatrul din Romania si Estul Europei.  Castingul este o auditie nationala la care sunt invitate toate artistele care doresc sa-si prezinte versiunile lor de personaje ibseniene. Auditia va fi urmata de o discutie despre personajele lui Ibsen vazute din perspectiva femeii contemporane. Faza a doua a proiectului consta in producerea pe parcursul anului 2015 a trei spectacole diferite regizate de trei tinere regizoare cu sustinerea unor institutii culturale din Bucuresti. 

Proiectul Surorile Heddei. Sustinerea femeilor artist in teatrul din Romania si Estul Europei este unul dintre cele trei castigatoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014. Anul acesta au fost primite 85 de aplicatii din 43 de tari, iar juriul alcatuit din Cliff Moustache, Line Rosvoll si Helge Rønning, cu Hilde Guri Bohlin secretar, a declarat ca a avut o misiune foarte grea in alegerea castigatorilor. International Ibsen Scholarship a fost initiat de Guvernul Norvegian in 2007, suma totala acordata anual fiind de 1.000.000 de NOK. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare in domeniul teatrului si artelor performative, proiecte care genereaza un discurs critic cu privire la subiecte existentiale si legate de societate, plecand de la opera lui Henrik Ibsen.

Platforma Internationala de Teatru Bucuresti


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate