Asociația Developing Art lansează cercetarea artistică All Sorts of Care, o explorare a râsului, a relației cu natura și a vârstei | |
(Viață) |
Cum poate rasul sa fie terapeutic? Cum poate cufundarea in natura sa ne aline? Cum ne poate ajuta arta miscarii sa avem o relatie mai buna, mai creativa cu procesul de inaintare in varsta? In cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, Asociatia Developing Art lanseaza proiectul de cercetare artistica All Sorts of Care. Prin urmare, vor fi organizate o serie de rezidente artistice dedicate explorarii legaturilor complexe dintre corp si minte, in contextul rasului, al imbatranirii si al prezentei umane, ca un martor tacut ce face parte din natura, toate privite prin filtrul ideii de grija. |
Rezidentele vor consta dintr-o serie de ateliere practice si de conferinte deschise publicului la Timisoara in luna martie, la Cluj-Napoca in luna iunie si la Socolari, in judetul Caras-Severin, in luna iulie. Rezultatele finale ale proiectului vor fi prezentate in luna septembrie, la Bucuresti, intr-un eveniment integrativ.
Legaturi noi si neasteptate: intre arta si alte discipline, intre artist si public
Asociatia Developing Art propune inca din 2016 proiecte aflate in mod firesc la confluenta dintre arta si alte discipline teoretice sau practice, nascute din dorinta de a apropia extremele, de a se concentra pe legaturile dintre lucruri mai mult decat pe separatii categorice si de a aduce oamenilor subiecte actuale, tratate intr-un mod creativ. In acest spirit, proiectul All Sorts of Care porneste de la cartea „The Care Manifesto: The Politics of Interdependence”, publicata de un colectiv de cercetatori la editura canadiana Verso in anul 2020, lucrare care subliniaza necesitatea unei revolutii in mentalitatea contemporana, evidentiind faptul ca actiunea de a ingriji trebuie sa isi revendice un loc central in gandirea noastra si a deciziilor pe care le luam, intrucat numai prin grija acordata noua insine, celorlalti oameni si mediului nostru natural putem ajunge in mod sustenabil la o existenta in echilibru, la dezvoltare si la prosperitate.
All Sorts of Feelings
Aceasta directie de gandire este o dezvoltare naturala a unor proiecte realizate deja de echipa Developing Art, precum (burn)out si Recovery, cercetari artistice complexe pe temele epuizarii si recuperarii, finalizate in 2022, cat si All Sorts of Feelings, un proiect interdisciplinar de cercetari coregrafice in jurul temelor pierderii si varstei, finalizat in 2023. Nucleul artistic al echipei Developing Art este format din Irina Marinescu, Andreea Novac si Alina Usurelu, trei artiste cu o vasta experienta, ale caror interese de explorare artistica s-au armonizat in aproape zece ani de colaborare, fara a-si pierde individualitatea. Proiectele lor sunt concepute in asa fel incat sa aiba ca rezultate atat evenimente de practici performative, dar si ateliere si conferinte teoretice, fiecare dintre ele putand functiona ca produse de sine statatoare, constituindu-se la randul lor in nuclee de inspiratie si oferind o dimensiune pe termen lung acestor cercetari.
Dansul cu timpul, cu natura si printre hohote de ras
In cadrul All Sorts of Care, Irina Marinescu, a carei practica artistica se imbina cu interesul pentru procesele terapeutice, va explora rasul si efectele sale, atat sub aspectul miscarilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cat si prin prisma psihologiei, ca un catalizator al starii de bine si al insanatosirii, incluzand totodata si perspectiva sociala, ca liant al comunitatilor si ca mecanism de interactiune si de detensionare. Cercetarile sale sunt sustinute de Alisa Tarciniu, facilitator de ateliere de terapie prin ras. Aceasta etapa a proiectului se va desfasura in luna martie, la studioul Cronic Love Productions din Timisoara, cu un eveniment deschis publicului pe 2 aprilie.
All Sorts of Feelings
Directia de cercetare din aceasta initiativa a Andreei Novac este focalizata asupra procesului de imbatranire, din perspectiva specifica a unui dansator, al carui corp este totodata unealta sa principala de expresie. Cu sprijinul medicului gerontolog Iulia Enache, coregrafa isi doreste sa arunce o provocare in directia dihotomiei „tanar/batran”, sa deconstruiasca stereotipiile si categoriile de valori asociate acestor varste, sa se foloseasca de grija, intelegere si empatie pentru a reconfigura mentalitati, prin intermediul unui atelier sustinut la OM Centru Coregrafic, pe 15 iunie, si a unei prezentari a cercetarii artistice, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, pe 23 iunie.
All Sorts of Feelings
Alina Usurelu exploreaza atat in cadrul acestui proiect, cat si in practica ei artistica in general, oglindirea dintre grija fata de sine si cea fata de natura. Apeland la o metodologie artistica propusa de grupul Interdisciplinary Laboratory for Art, Nature and Dance (iLAND), cercetarea pune sub semnul intrebarii separarea dintre „om” si „natura”. Fundamentata pe date stiintifice din botanica, permacultura si silvicultura, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor in inginerie forestiera), explorarea integreaza si experienta subiectiva a unui dansator, al carui mediu de exprimare creativa - corpul - este in mod incontestabil parte din natura. Totodata, rezidenta Alinei Usurelu este adaptata locului in care se va desfasura - localitatea Socolari din judetul Caras-Severin, iar obiectivul ei vizeaza atat reiterarea functiilor terapeutice ale intalnirii dintre om si natura si impletirea cunoasterii stiintifice cu cea subiectiva bazate pe observatie si imaginatie, cat si realizarea unui traseu performativ integrat in spatiul natural unic din acel areal. Ulterior, Alina Usurelu va sustine un atelier de prezentare a concluziilor cercetarii, iar Anastazija Dimitrova va conduce o conferinta teoretica, ambele gazduite la Faber, in Timisoara, in luna iulie.
All Sorts of Feelings
La finalul proiectului „All Sorts of Care”, echipa completa va deschide rezultatele procesul de cercetare catre public intr-un nou context, printr-un eveniment care va reuni cele trei directii de explorare artistica si stiintifica in spatiul Galeriei Centrului De Resurse in Fotografie, la Bucuresti, pe 14 septembrie.
Proiectele Asociatiei Developing Art, prin deschiderea pe care se bazeaza catre input din mai multe surse, pe de o parte, si pe primirea publicului in culisele proceselor artistice, pe de alta, reusesc sa creeze un cadru in care granitele dintre artist, teoretician si public devin permeabile, permitand schimburi de idei spectaculoase si trasee neasteptate ale inspiratiei.
All Sorts of Feelings
Detalii despre proiectul All Sorts of Care se gasesc pe site-ul https://www.developingart.org/ si pe pagina de Facebook We are Developing Art.
All Sorts of Care este un proiect al Asociatiei Developing Art, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Parteneri Institutionali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse in Fotografie.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|