Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Eduard Antal în recital la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, pe 26 martie, în turneul Orgile României
(Muzică)
Organistul Eduard Antal, aflat in aceasta perioada la Paris cu o bursa „George Enescu” oferita de Institutul Cultural Roman, vine special in Romania pentru a sustine marti, 26 martie 2024, de la ora 19.00, un recital in cadrul Turneului national Orgile Romaniei la Catedrala Romano-Catolica ”Sfantul Mihail” din Alba Iulia, concert organizat de Centrul Cultural Palatul Principilor in parteneriat cu Arhiepiscopia Romano Catolica Alba Iulia, sub generosul generic Concert Pascal, in Saptamana Patimilor pentru credinciosii romano-catolici si protestanti.
Parisul este paradisul oricarui organist. Aceasta bursa este oferita de Institutul Cultural Roman si presupune o rezidenta in capitala Frantei de trei luni care a fost obtinuta printr-un proces de selectie. Au participat mai multe proiecte dintre care au fost selectate doua, eu fiind unul dintre norocosi. Aici cercetez viziunea compozitorilor de orga parizieni, care internalizeaza in lucrarile lor de orga solo mai multe teme gregoriene. Si merg la locurile unde au fost acesti organisti titulari, am acces la bibliotecile bisericilor respective, pot dialoga cu organistii care sunt in momentul de fata la acele biserici pe filiera unei traditii si astfel am accesul unei informatii de prima mana.” - organistul Eduard Antal

Eduard Antal (c) foto Zvasile

Eduard Antal este organistul titular al Catedralei Romano-Catolice „Sfantul Iosif” din Bucuresti, este managerul de proiect al Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae si este protagonistul Turneului National „Orgile Romaniei”, care in 2024 va ajunge la cea de-a VI-a editie si prin care isi propune sa aduca ”Regina Instrumentelor” mai aproape de public: „Vad un viitor stralucit al orgii, o deschidere din ce in ce mai mare. S-au redeschis clasele de orga pentru ca stim foarte bine, in perioada comunismului era un instrument interzis si a fost eliminat din spatiul universitar. De asemenea, vad un numar din ce in ce mai mare al oamenilor interesati si preocupati de astfel de concerte. Sunt din ce in ce mai numerosi la concertele de orga. ?i, totodata, observ un interes foarte mare din partea compozitorilor. Este o bucurie pentru mine sa vad cum acest instrument devine din ce in ce mai apreciat.” - organistul Eduard Antal

Repertoriul ales de Eduard Antal pentru concertul de la Alba Iulia propune o panoramare a modului in care s-a scris pentru orga in secole de istorie a muzicii, cuprinzand lucrari adaptate sau scrise in original pentru orga din repertoriul universal si romanesc, de la Johann Sebastian Bach la Tomaso Albinoni.

Eduard Antal (c) foto Florin Ghenade

Intrarea este libera.

Detalii pe www.orgileromaniei.ro

Program muzical:
1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Toccata si fuga in re minor BWV 565
2. Georg Böhm (1661-1733) – Preludiu si fuga in do major
3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Overture din Suita in do major, K. 399
4. Gaetano Valeri (1760-1822) – Sonata I
5. Enrico Bossi (1861-1925) – Entrée Pontificale
6. Charles Tournemire (1870-1939)–Choral Alleluiatique din L’orgue mystique op. 57, nr. 44
7. Marcel Dupré (1886-1971) – Versets sur Ave Maris Stella
8. Tomaso Albinoni (1671-1751) – Adagio in sol minor
9. André Knevel (1950*) – Toccata

Organizatori : Primaria Municipiului Alba Iulia, Centrul Cultural Palatul Principilor
Partener : Arhiepiscopia Romano Catolica Alba Iulia
Producator: Pro Contemporania


Partenerii turneului Orgile Romaniei
Partener principal: BRD Groupe Société Générale
Sponsor:  Alliance Healthcare
Partener: The Culture Club
Cu sprijinul: JTI

Eduard Antal, organistul-titular al catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti si managerul de proiect al Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, este o prezenta activa in lumea muzicii clasice.
Absolvent al ciclurilor de licenta si de master in specializarea orga la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, sub indrumarea profesorului Dan Racoveanu, Eduard continua calatoria sa academica ca doctorand, avandu-l drept coordonator pe profesorul si compozitorul Dan Dediu.
Eduard a reprezentat UNMB in proiectul „Young Musicians – Ambassadors of the National University of Music Bucharest” si s-a evidentiat ca laureat al Concursului national de interpretare „Ada Ulubeanu” in anii 2019 si 2020, primind si prestigiosul premiu „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de orga.
Recunoasterea performantelor sale remarcabile a fost subliniata prin acordarea bursei de excelenta din partea UNMB in 2018, iar in perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei”, in cadrul programului „Tinere Talente”.
Eduard a sustinut recitaluri ca solist in diverse tari precum Elvetia, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia, si in orase importante din Romania, contribuind la promovarea muzicii de orga intr-un spectru international. Din anul 2020 realizeaza o incursiune in peisagistica instrumentelor de pe teritoriul Romaniei, concertand in cadrul Turneului national „Orgile Romaniei”.
Participand la festivaluri notabile la nivel national si international, precum SIMN, Festivalul International de Orga Bucuresti, Organ Nights, Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, Eduard a confirmat abilitatile sale artistice si pasiunea pentru muzica.
Colaborarile sale includ aparitii ca solist alaturi de Orchestra Nationala Radio, Big Band-ul Radio, Filarmonica Arad, si numeroase colaborari cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Corul Academic Radio, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, precum si orchestrele Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti: „Universitaria”, „Concerto” si „BAROCkerii”.
De asemenea, Eduard este bursier al Institutului Cultural Roman, la Paris, cu bursa „George Enescu” la Cité Internationale des Arts ceea ce ii ofera oportunitatea de a-si imbogati experienta artistica la nivel international. Eduard Antal continua sa imbine virtuozitatea sa muzicala cu devotamentul fata de promovarea si evolutia artei organistice in Romania si in afara ei.
Mai multe detalii despre artist pe https://eduardantal.ro/



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate