Pianista Alexandra Silocea cântă Schumann la Sala Radio | |
(Muzică) |
Miercuri, 3 aprilie 2024 (de la 19.00), pianista de talie internationala Alexandra Silocea revine pentru a doua oara pe scena Salii Radio alaturi de ORCHESTRA DE CAMERA RADIO, interpretand de aceasta data SCHUMANN – Concertul in la minor pentru pian si orchestra. |
Alexandra Silocea este, de peste 20 de ani, artist al celebrei firme vieneze producatoare de piane Bösendorfer, care va trimite la Sala Radio un pian special adus pentru acest concert.
Alexandra Silocea a cantat pe marile scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York, Bridgewater Hall din Manchester, Royal Festival Hall si Wigmore Hall din Londra, unde a avut onoarea de a interpreta la patru maini, alaturi de celebra Elisabeth Leonskaja, in cadrul concertului aniversar al acesteia, la implinirea a 70 de ani.
Lucrarea pe care o va interpreta solistic Alexandra Silocea reprezinta singurul concert de pian semnat de Schumann. In conceperea acestei superbe partituri, Schumann a fost inspirat si incurajat de sotia sa, Clara, una dintre cele mai mari pianiste ale epocii romantice, cu o cariera de peste 60 de ani. Premiera absoluta a lucrarii, derulata la Leipzig, in 1841, a avut-o ca solista. Si intr-o frumoasa poveste tesuta intre viata personala si istoria muzicii, se spune ca Schumann a transpus mult din sentimentele pentru sotia sa in compozitia pe care a creat-o.
Evenimentul se va desfasura sub bagheta dirijoarei DELYANA LAZAROVA – prezenta pentru prima oara in stagiunea Salii Radio. In stagiunea 2023/24, Delyana Lazarova a fost invitata pentru prima data la Festivalul Enescu si, in aceeasi perioada, a debutat alaturi de orchestre de top, precum Orchestre National de Bordeaux, BBC Symphony si BBC Scottish Orchestra, Dresdner Philharmonie si Deutsches Sinfonieorchester Berlin.
Programul serii de la Sala Radio se va deschide cu MOZART – uvertura operei Nunta lui Figaro si se va incheia cu BEETHOVEN – Simfonia nr. 2.
Delyana Lazarova foto (c) Marco Borggreve
In calitate de dirijor, DELYANA LAZAROVA se considera un muzician printre muzicieni. Colaborarea, deschiderea si sensibilitatea fata de sunetul si caracterul specific al fiecarei orchestre reprezinta fundamentul activitatii sale. Orchestrele din intreaga lume apreciaza abilitatea ei de a comunica sunetul si de a crea un mediu in care muzica se poate desfasura pur si simplu.
In stagiunea 2023/24, a aparut pentru prima data ca invitata la Festivalul „Enescu”, a deschis stagiunea Tiroler Symphonieorchester Innsbruck si si-a facut debutul cu Orchestre National de Bordeaux, BBC Symphony si BBC Scottish Orchestra, Dresdner Philharmonie si Deutsches Sinfonieorchester Berlin. Delyana Lazarova a debutat, de asemenea, cu Orchestra Simfonica din Oregon si conduce Orchestrele Simfonice ale Filarmonicii din Sofia si Radioului National Bulgar, cele mai renumite doua orchestre din tara sa natala. Ea isi continua relatia stransa si cu Orchestra Hallé (Manchester, Anglia).
Educatia muzicala internationala a Delyanei Lazarova influenteaza repertoriul sau vast. Nascuta in Bulgaria, ea are o afinitate pentru repertoriul est-european si rusesc (Dvorák, Stravinski, Ceaikovski, Bartók), dar se simte la fel de bine dirijand lucrari din perioada clasica vieneza, influentata in principal de studiile sale din Elvetia. Lazarova este pasionata de muzica din secolele XX si XXI. In toamna anului 2023 a fost lansat primul CD al dirijoarei, inregistrat cu Orchestra Hallé si cuprinzand lucrari ale compozitoarei bulgare Dobrinka Tabakova.
Dupa ce a castigat concursul inaugural Siemens Hallé International Conductors Competition, Delyana a fost dirijor asistent al lui Sir Mark Elder la Orchestra Hallé si director muzical al Orchestrei de Tineret Hallé (in perioada 2020-2023). De asemenea, ea l-a asistat pe Cristian Macelaru la WDR Sinfonieorchester Köln si la Orchestre National de France. In 2020, a castigat Premiul de dirijat „James Conlon” la prestigiosul Aspen Music Festival, printre succesele anterioare numarandu-se Concursul international de dirijat NRTA in 2019 si bursa de dirijat „Bruno Walter” la Festivalul de muzica contemporana Cabrillo din California (in 2017 si 2018).
Alexandra Silocea foto (c) Julia Wesely
Pentru a doua oara invitata sa cante alaturi de ORCHESTRA DE CAMERA RADIO, pianista ALEXANDRA SILOCEA a debutat pe marile scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York, Bridgewater Hall din Manchester, Royal Festival Hall si Wigmore Hall din Londra, unde a avut onoarea de a interpreta la patru maini alaturi de celebra Elisabeth Leonskaja, in cadrul concertului aniversar al acesteia, la implinirea a 70 de ani.
Debutul ALEXANDREI SILOCEA, din decembrie 2012, in Marea Britanie, alaturi de London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski a fost laudat de presa de specialitate si a atras atentia lumii muzicale din Europa si SUA. In decembrie 2020, tot la invitatia lui Vladimir Jurowski, Alexandra a interpretat Concertul nr. 3 „Lebewohl“ pentru pian si orchestra de Elena Kats-Chernin, in premiera europeana.
Alexandra a fost invitata la festivaluri precum Ravinia din Chicago, Brighton si Ryedale Festival din Marea Britanie sau Festivalul Enescu, unde a debutat in 2019 alaturi de Orchestra Simfonica Academica a Rusiei „Evgeny Svetlanov” si Vladimir Jurowski, interpretand Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra de Sostakovici. In 2021 a revenit la Festivalul Enescu alaturi de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin si Vladimir Jurowski, prilej pentru care firma Bösendorfer a adus la Bucuresti cele patru piane de concert necesare pentru lucrarea „Les Noces” („Nunta”) de Stravinski.
Pianista franceza de origine romana, Alexandra Silocea a fost admisa la varsta de 16 ani la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, si apoi la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. Alexandra Silocea este docent la Conservatorul Friedrich Gulda din Viena si creatoare a noului format de concert, Klimt meets Bösendorfer - The Tree of Life, ce reuneste muzica, poezie si un pian Bösendorfer dintr-o serie limitata. Primul concert al acestui proiect a avut loc la Kunsthistorisches Museum din Viena in septembrie 2022, cu ocazia aniversarii a 160 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.
Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.
. | |
|
|