Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Proiectul artistic transdisciplinar ROOTS propune în aprilie cinci evenimente cu acces liber pentru studenți
(Viață)
Evenimentele interdisciplinare propuse in proiectul de cercetare coregrafica ROOTS, un proiect AREAL co-finantat de AFCN, vin in intampinarea crizei generalizate care ne impresoara, cautand solutii pe masura complexitatii problemelor suprapuse si interdependente cu care ne confruntam, indemnand la o explorare a radacinilor ce unesc omul, societatea in care traim si intreaga biosfera. In acest spirit, ROOTS lucreaza cu coregrafi, artisti vizuali, filosofi, antropologi, psihoterapeuti, terapeuti prin arta si experti in neurostiinta.
Echipa este coordonata de coregrafa si lectorul universitar Dr Valentina De Piante, ale carei activitati acopera intreg spectrul de la conferinte academice la ateliere de dans, adresandu-se profesionistilor si studentilor de la facultatile si sectiile de arte, regie de teatru, film, coregrafie, filosofie, psihologie, cat si unui public interesat de intersectia dintre arta si stiinta.

In luna aprilie, vor avea loc cinci astfel de evenimente, dupa cum urmeaza:


In 14 aprilie, incepand de la ora 15:00, va avea loc in spatiul AREAL - Spatiu pentru Dezvoltare Coregrafica, atelierul Listening to the taste of touch sustinut de performerul si coregrafa Alexandra Balasoiu, co-director artistic al AREAL si responsabila pentru principalele programe ale initiativei Indie Box. Asa cum proiectul ROOTS in ansamblu incurajeaza identificarea fiintei umane intr-o retea simbiotica la nivel de biosfera, acest atelier abordeaza simturile omenesti dintr-o perspectiva sinestezica, explorand modul in care fiecare dintre ele se reflecta in toate celelalte si in miscare in general.
Ascultand, intrupand, reformuland, intorcandu-ne constant in interioritatea noastra si cautand mereu o noua forma de a o face vizibila, devenim sensibili la ecourile realitatii asupra celulelor noastre. Capturam senzatii subtile, le incurajam sa creasca in palme si gesturi, le permitem sa ne rasuceasca si sa ne dea astfel acces la noi perspective. Lumea nu se vede la fel atunci cand stai in cap. Povestea se tese diferit dupa ce iti traverseaza muschii, daca o lasi sa-ti rearanjeze oasele si ii permiti sa iti aeriseasca vertebrele.” - Alexandra Balasoiu.

ROOTS Workshop Listening to the taste of touch Alexandra Bala?oiu

Pentru acest workshop, la fel ca pentru toate workshop-urile din cadrul ROOTS,  accesul este gratuit numai pentru studenti, iar pentru ceilalti participanti taxa este de 80 lei. Numarul de locuri este limitat.
    
Urmatoarele doua evenimente ROOTS vor avea loc in stransa succesiune, pe datele de 20 si 21 aprilie, incepand de la orele 17:00, la /SAC Malmaison. Este vorba despre doua Open Studio in cadrul carora echipa interdisciplinara ROOTS va deschide procesul de lucru publicului, calauzindu-l in teritorii unde lumile vegetale, animale umane si non-umane se hibridizeaza si comunica printr-o hipersensibilitate extinsa. Fiecare din aceste evenimente vor fi urmate de conferinte sustinute de Conf. Univ. Dr. Dragos Cirneci, respectiv Lector Univ. Dr. Carlo Brentari.
    

Embodied autobiographical memory, conferinta sustinuta de Dr. Cirneci, va sublinia conexiunea stransa dintre memorie, creier si corp. in explorarea modului in care identitatea se inradacineaza in corp - una dintre temele abordate din mai multe unghiuri in cadrul proiectului ROOTS - memoria are un rol crucial. Din postura sa de expert in neurostiinte, Dr. Cirneci va vorbi despre modul in care memoria autobiografica este o reconstructie a informatiilor senzoriale si motorii, fixate in creier si in corp, asociate cu contexte si experiente subiective foarte precis identificate. Formularul de inscriere pentru aceasta conferinta, care este gratuita, il veti gasi aici.

ROOTS Embodied autobiographical memory Dragos Cirneci

In urmatoarea zi, Dr. Carlo Brentari, lector al Departamentului de stiinte Umaniste al Universitatii din Trento (Italia), va sustine in limba engleza conferinta Towards species identity. What it could mean for humans to be rooted in the non-human animal world. Dr. Brentari va prezenta participantilor o perspectiva asupra eticii filosofice, in care omul, in loc sa caute a se individualiza si separa de restul regnului animal, si-ar construi o identitate la nivel de specie ca fiind parte a unui continuum, o componenta vitala si integrata pe deplin intr-un intreg suprauman. Accesul publicului este liber dar locurile sunt limitate.


ROOTS Towards species identity Carlo Brentari


Ultimul eveniment ROOTS din luna aprilie este Hidden Flowers - atelier de dans si de redescoperire personala, ghidat de coregrafa Cristiana Lilienfeld. Prin explorarea conexiunii dintre psihicul participantilor, propriile lor istorii familiale si viata plantelor, atelierul ilustreaza foarte bine natura transdisciplinara a proiectului din care face parte. Aici, radacinile isi traiesc deopotriva functia de metafora si cea de structura de baza a vietii, atat in sens vegetal cat si in ceea ce priveste complexitatile experientei omenesti. Hidden Flowers propune un mod de reconectare cu simturile, muschii, oasele, in paralel cu sondarea psihicului, pentru a crea un nou limbaj de miscare si pentru a facilita descoperirea de sine.

Cristiana Lilienfeld studiaza coregrafia si psihologia cautand in permanenta punctul de intalnire al celor doua discipline. Este coregraful unei serii de spectacole interpretate in intreaga lume si este unul dintre membrii co-fondatori ai colectivului AREAL - spatiu pentru dezvoltare coregrafica. Atelierul Hidden Flowers va avea loc pe data de 26 aprilie, incepand de la ora 19:00, in spatiul AREAL. Sustinerea sonora este asigurata de Lala Misosniky.
Ca la toate workshop-urile din cadrul ROOTS, accesul este gratuit numai pentru studenti, pentru ceilalti participanti taxa de participare fiind de 80 lei.

ROOTS Hidden Flowers Cristina Lilienfeld

Detalii despre proiect se gasesc pe site-ul https://arealcolectiv.ro/2024/03/01/roots/.

ROOTS este un proiect AREAL - spatiu pentru dezvoltare coregrafica cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Cu sprijinul: Institutul Cultural Italian, /SAC Malmaison
Parteneri institutionali: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”
Universitatea Spiru Haret - Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Filosofie

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate