Conferinta va avea loc pe data de 19 noiembrie 2014, la ora 17.30, in Studioul Horia Bernea si va fi centrata pe ideea revenirii in forta a ceea ce numim in mod generic „religie populara” in spatiul public romanesc.
Fie ca este vorba de mari pelerinaje sau mesaje publicitare cu incarcatura religioasa deturnata in marketing, religia populara continua sa castige teren. Vor fi abordate principalele trasaturi ale religiozitatii populare: afectivitatea, emotia, pragmatismul sau, tendintele anti-intelectualiste, nevoia de miracol, relatia adesea tensionata cu religia „oficiala” etc. Toate acestea in contextul mortii anuntate a satului romanesc, altadata principalul rezervor si camp de manifestare al religiei populare. Religia populara, astazi, este un fenomen de compensatie, o metafora a fluiditatii parcursului religios al omului.
Mirel Banica este doctor in stiinte politice al Universitatii din Geneva (2004). Intre 2005 si 2008 a efectuat stagii de cercetare la Universitatea Laval, Canada, si la Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale, Paris. In prezent este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane. Este semnatarul a numeroase publicatii printre care: „Biserica Ortodoxa Romana, stat si societate in anii 30”, Ed. Polirom, 2007; „Enervari sau despre bucuria de a trai in Romania”, ed. Polirom, 2007; „Religie in fapt. Studii, schite si momente”, Ed. EIKON, 2011; „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana”, Polirom, 2014.
Intrarea este libera.
. |