„Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” un spectacol după romanul cu același titlu al Martei Petreu | |
(Teatru) |
Marti, 9 aprilie si miercuri 10 aprilie, de la ora 19.30, iubitorii de teatru si literatura contemporana sunt asteptati la Teatrul Odeon din Capitala – Sala Studio, la premiera spectacolului „Acasa, pe Cimpia Armaghedonului”, dupa romanul cu acelasi titlu al scriitoarei Marta Petreu. |
Reprezentatia din 9 aprilie va fi accesibilizata pentru publicul cu deficiente de auz.
Dupa premiera, spectacolul mai poate fi vazut pe 13 aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti – Teatru la POD, apoi urmeaza turneul in tara: 24 si 25 aprilie – la Teatrul National Cluj-Napoca, 29 mai – la Facultatea de Arte si Litere din cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu, 30 mai – la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov.
„Acasa, pe Cimpia Armaghedonului” este un spectacol de teatru produs in cadrul unui laborator de creatie in care literatura, teatrul, proiectiile video si o atmosfera audio speciala se imbina armonios. Un spectacol despre relatia cu mama. O relatie care nu are cum sa nu lase urme, care nu are cum sa nu influenteze relatia cu sinele, cu ceilalti si, finalmente, cu lumea, cu felul in care ne pozitionam si ne miscam in propriile vieti si in ale celor din jur. O relatie care poate fi un dar, insa si cea mai mare capcana.
„Din coplesitorul si amplul roman autobiografic al Martei Petreu am ales sa urmarim, pe firul relatiei mama-fiica, tema relatiilor de familie, a mecanismelor preluate si abia tarziu procesate, aceste invelisuri care acopera si, in acelasi timp, deschid rani. In spectacolul nostru, aceste relatii sunt revizitate printr-o reconstituire, ca o calatorie inapoi pe firul apei spre amintirile care ascund, mai adanc sau mai vizibil, ne-iubirile, fricile, rusinile, tradarile, neglijentele, neputintele, neincrederile si efectele lor, mostenite de la o generatie la alta.
Spectacolul nostru devine un spatiu de siguranta pentru aceasta necesara revizitare a ranilor, care poate aduce constientizari, crea claritate si, finalmente, poate duce la identificarea unor mecanisme mostenite si la eliberarea de ele.” – Andreea IACOB, regizoare
Distributia: Iulia Popescu, Alexandru Pribeagu
Dramatizarea: Mihai Ignat
Scenografia: Maria Nicola
Atmosfera video: Diana Dragan-Chirila (editare si videomapping) si Hadrian Gavrilutiu (filmari)
Atmosfera sonora: Stefan Nidal
Regia: Andreea Iacob
***
Marta Petreu a absolvit in 1980 Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii „Babes- Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde a predat istoria filosofiei romanesti pana in 2021 (doctor in filosofie din 1992). Este membra a gruparii literare Echinox, a Uniunii Scriitorilor din Romania si a Fundatiei Culturale Apostrof. Mai multe volume ale sale au fost traduse si publicate in intreaga lume. „Cand m-am apucat de scris, eu as fi vrut sa scriu proza, dar, cum puneam creionul pe hartie, imi ieseau versuri. 'Acasa, pe Cimpia Armaghedonului' este verificarea tezei lui Maiorescu, teza pe care am inteles-o abia dupa ce am citit Schopenhauer, cum ca poetul, autorul trebuie sa coboare in el insusi, adanc pana da de universalitate. Am inteles ca, daca reusesti sa prinzi un loc mic, un bloc, faci universalitate. Cel mai mare compliment care mi-a fost facut pentru cartea asta este ca au venit o gramada de persoane si mi-au zis: „Asta-i biografia mea!”. A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme „Aduceti verbele". Vor urma, printre multe altele: „Dimineata tinerelor doamne”, „Poeme nerusinate”, „Cartea maniei", „Falanga", etc. Ca eseist si istoric al filosofiei romanesti, a publicat volume precum: „Teze neterminate”,„Jocurile manierismului logic”, „Ionescu in tara tatalui”, „Filosofii paralele” s.a. In 2011, Editura Polirom a initiat seria de autor „Marta Petreu”. Pentru „Acasa, pe Cimpia Armaghedonului”, a obtinut trei premii importante din tara si strainatate. Alte premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1981, 1997), Premiul PEN Romania- 2018, Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu” OPERA OMNIA in 2022.
Spectacolul „Acasa, pe Cimpia Armaghedonului” este partea a treia a trilogiei care a inceput in 2022 cu „Nora. Femininul norilor” pe texte de Nora Iuga si a continuat in 2023 cu „Acestui intuneric distrugator”, pe texte de Angela Marinescu.
Trilogia a fost initiata si produsa, cu sprijinul AFCN, de actrita Iulia Georgeta Popescu.
BILETE pentru premiera din 9 si 10 aprilie se gasesc pe site-ul Teatrului Odeon: https://bilete.teatrul-odeon.ro/acasa-pe-campia-armaghedonului?
- si la casa de bilete a teatrului.
Parteneri
Teatrul Odeon, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, Universitatea Babes-Bolyai – Facultatea de Istorie si Filosofie, Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Uniunea Studentilor din Romania, Teatrul National Cluj-Napoca, Asociatia O lume pentru toti, Scoala Gimnaziala Ferdinand I
****
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|