Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert folcloric in memoriam Paraschiv Oprea
(Muzică)
Duminica, 14 aprilie 2024 (17.00), la Sala Radio, ORCHESTRA DE MUZICA POPULARA RADIO, dirijata de Adrian Grigoras, va invita la un concert emotionant: „PARASCHIV OPREA – un nume pentru eternitate”, un eveniment dedicat memoriei unuia dintre marii dirijori ai ansamblului.
Concertul marcheaza 20 de ani de la disparitia acestui complex muzician: dirijor, compozitor, orchestrator, acordeonist si pianist. Incepand cu anii ’70, Paraschiv Oprea s-a aflat, sporadic, la conducerea Orchestrei de Muzica Populara Radio – in paralel cu dirijarea ansamblului „Rapsodia Romana”. Din anul 1984 a dirijat in mod permanent Orchestra de Muzica Populara Radio, realizand nenumarate turnee internationale in tari precum Anglia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Insulele Canare, Cehoslovacia, Danemarca, Egipt, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Liban, Luxemburg, Maroc, Mexic, Norvegia, Olanda, S.U.A sau Suedia.
In anul 1971 a obtinut primul premiu international, la Dijon – Franta, cu Orchestra de Muzica Populara Radio, fiind desemnat „Cel mai bun sef de orchestra”, distinctia fiind urmata de „Colierul de Argint” si de titlul de Laureat al Festivalului International de Folclor Dijon.

Pe scena Salii Radio vor urca artisti din generatii diferite, care au colaborat de-a lungul anilor cu maestrul Paraschiv Oprea: Angela Buciu, Elena Jurjescu-Todi, Gheorghita Nicolae, Pamfil Roata, Mariana Ionescu-Capitanescu, Cornel Borza, Nicolae Datcu, Ion Dragan. Concertul se va derula cu participarea extraordinara a solistilor Daniela Vladescu, Alina Mavrodin, Giorgio Martin si va fi prezentat de actrita Miruna Ionescu.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.

PARASCHIV OPREA s-a nascut pe 14 februarie 1937, la Dragasani, intr-o familie de muzicieni, tatal sau fiind un violonist vestit.  Inca din copilarie a trait intr-un univers muzical diversificat. A luat primele lectii de pian in familie, cu fratele mai mare, insa cel mai mult ii placea sa mearga la hora, unde cantau tarafuri remarcabile. Despre aceasta perioada, artistul marturisea, peste ani: „Nu am fost o familie instarita, fiind patru frati la parinti… Cu toate astea, ai mei au putut cumpara un pian si au reusit sa-i puna profesor fratelui meu mai mare. Neavand posibilitatea de a plati profesor pentru doi copii, eu stateam in camera cealalta si trageam cu urechea, iar dupa terminarea lectiei, fratele meu imi devenea dascal. Dar cel mai mult imi placea sa merg la hora; cantau acolo niste tarafuri extraordinare!…
In perioada scolii, dupa ore, a frecventat Casa de Cultura din localitatea natala, unde se adusesera mai multe instrumente: pian, acordeon, cateva viori. Acolo a invatat sa cante la acordeon. Maestrul remarca ulterior: „pot sa spun ca de la acel acordeon mi se trage toata viata, cu el am inceput sa cladesc ceea ce astazi se poate numi o cariera”.

In anul 1953, a ajuns, in calitate de corepetitor, la ansamblul „Rapsodia Romana”, unde a intalnit artisti remarcabili – dirijorul Ionel Budisteanu, compozitorul Florin Comisel, maestrii de balet Floria Capsali si Mitita Dumitrescu sau dirijorul Sergiu Comissiona. A beneficiat de lectii ale maestrului Florin Comisel, care i-a explicat mestesugul orchestratiei si ulterior, intr-o seara cand dirijorul Ionel Dinicu nu a putut urca pe scena din motive de sanatate, a primit misiunea de a dirija ansamblul.
In anul 1966, a preluat oficial bagheta ansamblului, alaturi de maestrul Ionel Budisteanu, „Rapsodia Romana” devenind un fel de laborator de prelucrare a folclorului, a dansului popular. De atunci, Paraschiv Oprea a calatorit in diferite zone din tara, in cautarea materialelor de folclor autentic, pe care le prelucra si le introducea in repertoriul „Rapsodiei Romane”.

Incepand cu anii ’70, s-a aflat, sporadic, la conducerea Orchestrei de Muzica Populara a Radioteleviziunii – in paralel cu conducerea ansamblului „Rapsodia Romana” – iar din anul 1984, in mod permanent. Paraschiv Oprea si Orchestra de Muzica Populara Radio au colaborat cu sute interpreti de valoare ai muzicii populare, precum Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Ion Dolanescu, Irina Loghin, Mioara Velicu, Veta Biris, Tiberiu Ceia, Ioan Bocsa, Nicolae Furdui Iancu.
In anul 1984, cand se afla in turneu in Japonia, a scris prima sa romanta, „Romanta inimii mele”, versurile fiind scrise, apoi, de excelentul textier Eugen Rotaru. Cu interpretarea realizata de tenorul Florin Georgescu, a obtinut „Marele Premiu” la sectiunea Creatie a Festivalului „Crizantema de Aur”. Au urmat alte si alte romante compuse, printre acestea aflandu-se „Romanta fiului ratacitor”, „De-ar sti omul ce-l asteapta”, „Romanta instrainarii” sau „Dor de satul meu”.

A fost laureat al festivalurilor de folclor din Italia, Anglia, Olanda, Grecia, Germania, Tara Galilor si Scotia. A primit „Discul de Aur” din partea Casei de discuri „ELECTRECORD” si in anul 2003 i-a fost conferit Ordinul National „Meritul Cultural” in grad de Ofiter.

Tot in anul 2003, cu putin timp inainte de despartirea de maestru, Editura Casa Radio a lansat ultimul album discografic publicat de Paraschiv Oprea si intitulat „Paraschiv Oprea si invitatii sai”. A dirijat Orchestra de Muzica Populara Radio pana la finalul vietii.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate