Invitati: Georgeta Filitti, Doina Mandru
Volumul, aflat la a doua editie, apare acum complet transformat: o carte-album, ilustrata cu desene si picturi ale autoarei, majoritatea de dimensiuni originale, care acompaniaza sirul gandurilor si le da forma si concretete. Aceasta nu poate fi clasata intr-un singur gen literar sau plastic, ci apare ca o insiruire de surprize in cuvinte si imagini, cu o structura – cu sau fara voia autoarei – moderna.
Tema principala este istoria casei copilariei, de la construirea ei ca un cuib al familiei, la pierderea nedreapta din anii comunismului si pana la recuperarea ei cu peripetii si este, implicit, povestea generatiilor care au locuit-o.
Cheia cartii se gaseste la finalul ei, in desenul ca o sectiune a unui copac, cu explicatia: „Omul e ca un pom, care incepe prin a fi un vlastar subtire in jurul caruia fiecare an adauga un cerc. Ca sa traiasca, trebuie ca seva sa circule prin toate tuburile deopotriva, ca toata viata sa ramana vii si copilul si tanarul din adancuri, desi nu se mai vad la fata”. Asa se explica privirea clipei prezente cu ochiul proaspat al copilului, dar si cu intelegerea celui care a trait povestea de la inceput, ca si jocul cu timpul care da farmecul deosebit al scrierii.
De peste 50 de ani, Adina Nanu preda cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor si a Costumului la Universitatea Nationala de Arte si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. A primit anul acesta titlul de Doctor Honoris Causa si este autoarea singurei istorii a costumului publicata in Romania.
. |