ARCUB lansează apelul de proiecte culturale în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă „București 565. Conexiuni urbane” 2024 | |
(Viață) |
Pentru a diversifica oferta culturala a orasului Bucuresti si pentru a maximiza impactul culturii asupra bucurestenilor, Primaria Capitalei, prin ARCUB. Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, lanseaza un nou program de sustinere financiara nerambursabila destinat sectorului creativ si invita operatorii culturali sa depuna propunerile de proiecte, prin intermediul platformei ARCUB dedicate, in perioada 10 aprilie – 9 mai 2024. |
Sesiunea de finantare 2024, intitulata „Bucuresti 565. Conexiuni urbane”, marcheaza cei 565 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestiului, moment de referinta in istoria orasului, ce coincide cu inceputul unei evolutii semnificative catre statutul sau de centru cultural, economic si social al Romaniei. Programul vizeaza conectarea locuitorilor de toate categoriile de varsta, si din orice mediu social, la un hub cultural urban solid, construit pe o platforma care asigura implicarea locuitorilor orasului in activitati cultural-educative variate. Sunt sustinute, totodata, abordarile interdisciplinare si colaborative, proiectele si actiunile inovative care imbogatesc si diversifica viata culturala a orasului Bucuresti. Sesiunea de finantare nerambursabila „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024 se limiteaza la alocarea unui buget total de 1.500.000 lei, ca urmare a diminuarii masive a bugetului atribuit pentru desfasurarea programelor culturale ARCUB. Valoarea maxima a sprijinului financiar ce poate fi acordat in cadrul acestei sesiuni este de 70.000 lei/proiect.
Sunt eligibile pentru finantarea acordata in cadrul programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” proiectele culturale ce implica activitati artistice care promoveaza accesul la cultura, implicarea comunitatii, diversitatea si incluziunea sociala si care se incadreaza in urmatoarele domenii: educatie prin cultura si arta comunitara, proiecte interdisciplinare si colaborative, proiecte culturale incluzive si sociale.
Principalele obiective ale sesiunii de finantare „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” sunt stimularea participarii/implicarii active a locuitorilor orasului in proiectele artistice (caracter participativ, interactivitate); utilizarea artei ca mijloc de regenerare a comunitatilor locale si de activare urbana, cu accent asupra cartierelor bucurestene cu o oferta culturala redusa; dezvoltarea componentei de educatie culturala pentru copii, dar si pentru adulti, care sa contribuie la cresterea calitatii cererii in domeniul culturii la nivelul orasului Bucuresti; cresterea gradului de incluziune sociala prin constientizarea, combaterea si prevenirea fenomenelor de bullying, excludere sociala pe criterii etnice sau sexuale, consumului de droguri si, de asemenea, prin constientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversitatii si a tolerantei si prin integrarea persoanelor cu dizabilitati facând apel la diferite forme de arta; sustinerea si promovarea protectiei mediului si a comunitatii locale prin utilizarea si transformarea resurselor.
Solicitanti eligibili
Finantarea nerambursabila in cadrul acestui program poate fi solicitata de persoane fizice autorizate, asociatii, fundatii, institutii publice de cultura infiintate in conditiile legii romane, altele decât cele din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, si societatile comerciale care deruleaza activitati culturale.
Buget
Bugetul total disponibil pentru sesiunea de finantare 2024 „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” este in valoare de 1.500.000 lei, defalcat pe domeniile de referinta, dupa cum urmeaza: • Educatie prin cultura si arta comunitara: 490.000 lei;
• Proiecte interdisciplinare si colaborative: 420.000 lei;
• Proiecte culturale incluzive si sociale: 420.000 lei;
• Fond pentru contestatii: 170.000 lei.
Plafonul maxim al sprijinului financiar acordat in cadrul acestei sesiuni este de 70.000 lei/proiect.
Calendar
Vor fi acordate finantari nerambursabile pentru proiecte culturale ce se vor desfasura exclusiv in Bucuresti, in perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data de 31 octombrie 2024.
Proiectele pot fi inscrise pâna la data de 9 mai 2024, ora 17.00, pe platforma electronica dedicata. Pe 20 mai vor fi publicate rezultatele evaluarii eligibilitatii si a conformitatii administrative, iar anuntarea rezultatelor finale este programata pentru data de 5 iulie. Contractele de finantare vor fi incheiate in perioada 15-26 iulie 2024.
Informatii utile
Regulamentul pentru acordarea finantarilor nerambursabile, Ghidul aplicantului si Anexele solicitate sunt disponibile pe site-ul ARCUB, in sectiunea Finantare – Sesiuni de finantare – Bucuresti 565. Conexiuni urbane.
. | |
|
|