Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 mai 2024
Recomandări
Armenia 1915: Memoria Exilului
(Istorie)
109 ani de la Genocidul armean sunt comemorati la Centrul Cultural Armean din Bucuresti si la Cinema Muzeul Taranului pe 21, 24 si 26 aprilie. Uniunea Armenilor din Romania, alaturi de Centrul Cultural Armean din Bucuresti, aduc in atentia publicului larg trei evenimente culturale, menite sa onoreze memoria victimelor Genocidului Armean din 1915.
Marcand 109 ani de la acest episod tragic al istoriei, evenimentele propuse isi propun sa ofere un cadru de reflectie si rememorare a suferintelor si sacrificiilor celor afectati de genocid, precum si supravietuitorilor acestuia. Printre aceste evenimente se numara o lectura performativa intitulata „Cenusa din mine, cenusa din jur”, ce va include poeme ale unor renumiti scriitori armeni precum Daniel Varujan, Siamanto, Ruben Sevak si Paruyr Sevak, acompaniate de muzica live de inspiratie armeneasca interpretata la tar si santur.


De asemenea, in cadrul proiectiei filmului „Aurora's Sunrise”, regizat de Inna Sahakyan, spectatorii vor avea ocazia sa exploreze povestea impresionanta a Aurorei Mardiganian, o supravietuitoare a genocidului armean, care si-a gasit vocea in lumea cinematografiei, devenind simbol al rezistentei si sperantei in fata atrocitatilor. Seria de evenimente se va incheia cu o lectura si discutie despre cartea „Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh” a autorului Franz Werfel, oferind participantilor oportunitatea de a adanci intelegerea si cunoasterea acestui eveniment istoric de o importanta covarsitoare.


Prin intermediul acestor manifestari culturale si educationale, se urmareste pastrarea vie a memoriei si sensibilizarea opiniei publice cu privire la genocidul armean si consecintele sale dureroase, intr-un efort continuu de respect si recunoastere a drepturilor umane si a diversitatii culturale.

21 aprilie, ora 13:00: Centrul Cultural Armean (str. Armeneasca nr. 13)
„Cenusa din mine, cenusa din jur”


Lectura performativa din poetii armeni Daniel Varujan, Siamanto, Ruben Sevak, Paruyr Sevak, in romana, armeana si engleza, acompaniata la tar si santur de muzicienii Mohammad Hadi Mogoei si Radu Varga. Vor citi: Varujan Vosganian, Armine Vosganian, Henrik Tumasyans, Ioana Tatarusanu, Sorin Despot. Moderator: Ligia Kesisian.

Poetii armeni Daniel Varujan, Siamanto, Ruben Sevak si Paruyr Sevak reprezinta figuri emblematice ale literaturii armene, ale caror scrieri au imprimat adanc in constiinta colectiva trairile si aspiratiile poporului armean. Daniel Varujan, cunoscut pentru versurile sale pline de nostalgie si melancolie, a fost una dintre cele mai luminoase voci poetice ale Armeniei din perioada sa. Siamanto este recunoscut pentru operele sale incarcate de protest si revolta impotriva injustitiei si a suferintei. Ruben Sevak, prin poezia sa profunda si introspectiva, a capturat esenta spiritului armean si a reflectat asupra conditiei umane in fata adversitatilor. Paruyr Sevak, unul dintre cei mai influenti poeti armeni din secolul al XX-lea, a ilustrat in creatiile sale complexitatea si frumusetea culturii armene, dar si greutatea experientelor tragice. Impreuna, acesti mari poeti armeni raman in amintirea colectiva ca pionieri ai expresiei artistice, iar poemele lor reprezinta marturii ale rezilientei si sperantei umane in fata adversitatii.

24 aprilie, 18:30 la Cinema Muzeul Taranului (str. Monetariei nr. 3): Proiectia filmului Aurora's Sunrise, in regia Innei Sahakyan, in premiera in Romania; premiera internationala in competitia Festivalului de Film de la Annecy, 2022. Laureat al Premiilor Best Animated Film la Asia Pacific Screen Awards (Australia), Silver Apricot la Golden Apricot Yerevan International Film Festival 2022, Premiul Publicului la Animation is Film Festival 2022 si Asian World Film Festival.

La doar 14 ani, Aurora Mardiganian a pierdut totul in timpul ororilor genocidului armean. Doi ani mai tarziu, dand dovada de un curaj extraordinar, a reusit sa ajunga la New York, unde povestea ei a facut valva in presa americana. Jucandu-se pe sine in „Auction of Souls”, un blockbuster timpuriu realizat la Hollywood, Aurora a devenit ambasadoarea uneia dintre cele mai mari campanii filantropice din istoria Statelor Unite. Filmul „Aurora’s Sunrise” reprezinta o animatie plina de culoare, cu insertii din interviuri cu Aurora insasi si 18 minute de cadre din filmul mut „Auction of Souls”, care au supravietuit trecerii timpului.

Despre AURORA’S SUNRISE, publicatia The Guardian noteaza intr-o recenzie: „Acest film cutremurator, dar cu totul fascinant si inovator din punct de vedere tehnic – un amestec de animatie si imagini de arhiva – relateaza biografia unei tinere armence, Arshaluys Mardiganian, numita ulterior Aurora, care a trait pe pielea ei genocidul armean ce s-a desfasurat in timpul primului razboi mondial. Nu numai ca a supravietuit miraculos, dar s-a jucat pe sine intr-un film mut din 1919, numit „Auction of Souls” retraind propria sa experienta infricosatoare. Cu siguranta, acest aspect o face prima protagonista a unui film biografic care sa se joace pe sine, insa este doar un mic detaliu dintr-o poveste miraculoasa si tragica, intesata de numeroase orori, si – in cele din urma – plina de speranta si intelepciune.

26 aprilie, ora 19:00: Centrul Cultural Armean:

Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh, Franz Werfel: lectura si discutie despre cartea lui Franz Werfel si despre evenimentele din jurul Genocidului Armean de la 1915.
Franz Werfel, celebrul scriitor austriac de origine evreiasca, a intrat in constiinta colectiva ca unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai literaturii europene din secolul al XX-lea. Opera sa cea mai cunoscuta si controversata, „Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh”, este o marturie dureroasa si impresionanta a tragediei armene, fiind considerata unul dintre cele mai puternice denunturi ale genocidului armean. Inspirata din evenimentele reale petrecute in timpul Primului Razboi Mondial, cartea relateaza povestea unui grup de armeni care, refuzand sa se supuna destinului lor tragic, se adapostesc pe muntele Musa Dagh si lupta impotriva persecutiilor si exterminarii. Prin nararea acestor evenimente, Werfel reuseste sa surprinda nu doar ororile si suferintele la care au fost supusi armenii, ci si spiritul lor de rezistenta si curajul in fata tiraniei. „Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh” ramane un pilon al literaturii memorialistice, evidentiind importanta istorica a genocidului armean si contribuind la constientizarea si recunoasterea acestui episod tragic din istoria umanitatii.

Intrarea la toate evenimentele este libera, in limita locurilor disponibile.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate