Poveștile copilăriei, adaptări ale unor opere clasice și dezbateri speciale în cadrul Hoinar.Carnaval 2024 | |
(Muzică) |
Soprana Sarah Gabriel si regizorul Richard Williams sunt printre invitatii speciali ai editiei. Programul Hoinar Festival dedica una din zilele sale celor mai tineri dintre iubitorii de muzica si poveste, astfel ca sambata 11 mai, de la ora 11:00, la Teatrul ACT, va avea loc spectacolul A fost odata un pian, recomandat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. |
Spectacolul este un recital atipic de pian, cu muzica inspirata din cele mai indragite basme ale copilariei. Desfasurat in intuneric, concertul devine o incursiune intr-o lume a fictiunii prin proiectiile video, insotite de text, cu ajutorul carora sunt ilustrate povesti cunoscute („Cenusareasa”, „Corbul si Vulpea”), dar si mituri mai putin intalnite („Legenda lui Hero si Leander”). Povestile se urmaresc in timp real, acompaniate de muzica lui Chopin, Prokofiev, Liszt si Paul Constantinescu, ca o adevarata coloana sonora de film.
Bilete: https://bit.ly/AFostOdataUnPian
„Festivalul Hoinar. Carnaval 2024 este un adevarat sanctuar al creativitatii si umanitatii, cu mesaje profunde ascunse in notele muzicale. Fie ca este vorba despre povestea emotionanta a doi clovni care traverseaza granitele dintre inocenta si maturitate sau despre explorarea formelor diverse ale muzicii clasice prin ochii copiilor, fiecare eveniment din cadrul festivalului este o invitatie deschisa catre descoperirea si intelegerea profunzimilor umane. Ridicam cortina pentru toti cei ce doresc sa simta vibratia unica a muzicii clasice, intr-o sarbatoare a sunetelor si emotiilor, in care pianul intra intr-un dans al instrumentelor, demonstrand inca o data puterea sa de a uni si inspira. Astfel, publicul nu e doar spectator, ci si protagonist al unei calatorii multisenzoriale, unde muzica, imaginea si cuvantul se contopesc intr-o armonie desavarsita”, a declarat Ruxandra Miuti, manager-ul festivalului.
Sarah Gabriel (c) Kate Mount
Una dintre cele mai talentate soprane ale generatiei sale, Sarah Gabriel, descrisa de cotidianul Le Monde ca fiind „o actrita si cantareata desavarsita”, va urca pe scena Teatrului ACT duminica, 12 mai, in cadrul spectacolului Vocea Umana, regizat de Richard Williams, prezent si el la Bucuresti la cea de-a 7-a editie a Hoinar Festival.
Sarah Gabriel ii da viata unei femei care se clatina periculos la limita sanatatii mintale atunci cand iubitul ei, cu care are o relatie de mai bine de 5 ani, ii dezvaluie la telefon ca urmeaza sa se casatoreasca cu o alta femeie in urmatoarea zi. Adaptata dupa emblematica piesa de teatru cu acelasi titlu, de Jean Cocteau, Vocea umana este o spovedanie muzical-dramatica, un portret psihologic complex al unei femei care timp de 45 de minute face tot posibilul sa schimbe inevitabilul „adio”. Alaturi de Sarah, pe scena Teatrul ACT, va fi si Florian Mitrea care va asigura acompaniamentul live la pian, adaugand astfel o componenta de complexitate subtila monologului muzical, care astfel capata un caracter profund-intim, prin apropierea dintre voce si un singur pian. Spectatorul are senzatia unei introspectii in ungherele cele mai ascunse si intunecate ale unei persoane. Spectacolul va incepe la ora 19:30 si va fi urmat de o dezbatere speciala cu invitati din domeniul culturii si psihologiei.
Florian Mitrea (c) Andrei Gindac
Biletele au fost deja puse in vanzare: https://bit.ly/VoceaUmana
Sarah Gabriel, care si-a facut debutul american cu rolul Lucy Lockit din The Beggar’s Opera (Benjamin Britten), sub bagheta lui Lorin Maazel, canta muzica ce cuprinde peste 300 de ani de istorie, sustinand recitaluri la Wigmore Hall, Glyndebourne, la Festivalurile Internationale de la Dartington si Cheltenham. Fascinata de tulburarile social-culturale ale secolului XX, Sarah a fondat propria orchestra de cabaret weimarez, The Blue Hour, ansamblu descris de The Guardian ca fiind „capabil de magie artistica, pur si simplu!”. Sarah este o artista completa, fiind si autoarea pieselor de teatru muzical A House on Middagh Street si Barlines, precum si a versurilor pentru spectacolul Beethoveniana prezentat la festivalul BBC Proms 2020.
Richard Williams (c) Kate Mount
Regizorul Richard Williams, distins cu numeroase premii in Marea Britanie, este unul dintre invitatii internationali pe care Hoinar Festival ii aduce anul acesta aproape de publicul din Romania. Richard a produs spectacole dintre cele mai variate, de la piese de Cehov la opere de Vivaldi si teatru muzical, si a fost directorul artistic a patru companii de teatru (Manchester Contact Theatre, Oxford Stage Company, Unicorn Theatre London si Liverpool Playhouse). In prezent este profesor la Drama Centre Londra si Central Saint Martins.
Spectacolul Vocea umana va fi urmat de o dezbatere libera intre public si invitatii speciali ai serii - scriitoarea Doina Rusti, rectorul UNATC Liviu Lucaci si psihologul Mihaela Sahlean - moderata de Bogdan Stanescu. Tema dezbaterii, „Dependenta si comunicare in lumea moderna”, este inspirata din subiectele ridicate la fileu de piesa lui Jean Cocteau, subiecte care prin universalitatea lor reusesc sa se pastreze actuale chiar si in 2024.
Ruxandra Miuti (c) Florin Ghenade
Editia cu numarul 7 a Hoinar Festival are ca tema centrala conceptul de Carnaval si va avea loc in perioada 10 - 14 mai 2024, reunind la Bucuresti 15 artisti de talie internationala care vor sustine 4 spectacole-incursiune.
Evenimentul de deschidere este un recital de lied, incadrat de lecturi si proiectii video - Songs of the Clown (10 mai, 19:30, Teatrul ACT, bilete: https://bit.ly/SongsOfTheClown), pe cand cel de inchidere este un adevarat concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms si Camille Saint-Saëns, cu participarea speciala a actritei Alexandrina Halic - Carnaval (14 mai, ora 19:00, Ateneul Roman, bilete: https://bit.ly/CarnavalHoinar).
***
Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.
***
Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in co-productie cu Teatrul ACT si Filarmonica „George Enescu”.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Partener media principal: Radio Romania Muzical . | |
|
|