Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Trauma se transformă în artă și izolarea este înfruntată prin comunicare în proiectul Una din Trei
(Viață)
Inscrierile la atelierele creative, prelungite pana  pe 4 mai. Traim intr-o era in care stiinta si arta reusesc tot mai des sa ne arate ca lucrurile despre care credeam ca ne izoleaza sunt de fapt unele dintre experientele care ne unesc pe toti si care permit si cer cel mai mare grad de empatie.
Depresia si anxietatea sunt un foarte bun exemplu - am inceput sa intelegem din ce in ce mai bine ca aceste doua stari mentale ne pot afecta pe toti in varii grade si ca sprijinul celorlalti este esential in a le putea infrunta. Dar continua sa existe experiente in mijlocul carora cei care le traiesc se simt in continuare izolati, fara cai de comunicare si fara sa poata cere ajutor. Pierderea de sarcina si confruntarea cu infertilitatea sunt doua dintre aceste subiecte tabu, chiar daca studiile arata ca una din trei femei trebuie sa le indure la un moment dat si ca jumatate din acestea ajung sa se confrunte si cu depresia si anxietatea in urma acestor experiente. Proiectul Una din Trei a fost initiat tocmai din dorinta de a crea o schimbare in ceea ce priveste perceptia acestor traume, de a inlocui tacerea cu retele de suport, de a sublima durerea in arta si in comunicare.

Arta bazata pe cercetari sociologice

Una din Trei
este un proiect multidisciplinar, la granita dintre arta si stiintele sociale. Pe de o parte, organizatorii isi doresc sa efectueze un studiu social complex si complet, care sa dea o perspectiva corecta asupra modului in care perceptia sociala a pierderilor de sarcina si a infertilitatii se configureaza in cele doua din tarile partenere (Romania si Bulgaria) si ce fel de efecte are ea asupra sanatatii mentale a persoanelor care trec prin aceste dificultati. Pe de alta parte, proiectul se constituie intr-o oportunitate de a gasi sprijin si de a intra in contact cu un instrumentar de tehnici artistice si creative cu remarcabile valente terapeutice.

Echipa proiectului incearca asadar sa atace problema din mai multe unghiuri: din perspectiva unei interventii la nivel social, Una din Trei isi propune sa realizeze o expozitie participativa itineranta in Romania (septembrie 2024, in spatiul Rezidenta9 din Bucuresti), Bulgaria (octombrie 2024, Sofia) si Polonia (prima jumatate a lui 2025, Varsovia), compusa atat din lucrari ale unor artisti romani si internationali, cat si din obiecte personale incarcate cu valoare simbolica, ale caror povesti vor fi culese in mod direct de la persoane care au trecut prin aceste experiente. Echipa  din spatele acestei expozitii participative are ani de experienta in cercetarea si comunicarea artistica a unor subiecte sensibile; Maria Stanisheva - regizor de animatie, Bulgaria; Sabina Tupan - arta multimedia, Romania; Suzana Dan - pictorita, Romania vor lucra pentru a oferi contextul si forma potrivita in care povestile, obiectele si lucrarile de arta propuse de participanti sa isi pastreze simultan complexitatea si universalitatea. Expozitia va contine minimum 30 de obiecte ilustrative pentru povesti personale, impreuna cu 10 lucrari artistice primite de la persoane afectate de pierderea sarcinii si/sau infertilitate.

Am avut nevoie de ceva timp sa accept ca sunt Una din Trei si sa am curaj sa vorbesc despre asta. Nu stiu daca as fi putut sa initiez proiectul daca nu aparea baietelul meu in viata mea. Dar stiu ca e nevoie sa vorbim cat mai mult despre asta, sa ne acceptam traumele si sa gasim forme de a le face fata impreuna. Atelierele noastre sunt despre impartasire, despre durere, dar si despre imputernicire si eliberare. As vrea sa gasim resurse sa fim sinceri cu cine suntem si ce ni se intampla", povesteste Ruxandra Gubernat, initiatoarea proiectului.

Una din trei trainer ateliere creative - Ruxandra Gubernat

Arta ca terapie, catharsis prin creativitate

Asadar, Una din Trei se pozitioneaza ca o punte de legatura intre perspectiva orientata in afara, ca o platforma de comunicare la adresa societatii si a atitudinilor sale, si cea orientata inauntru - spre experientele personale si adeseori necomunicate ale femeilor si cuplurilor afectate. In acest sens, proiectul si-a propus realizarea studiului pe care l-am pomenit mai sus, cat si a sase ateliere de storytelling, in care 9 persoane vor fi ajutate sa-si comunice experientele prin film, scriere creativa si arta audio.

Nu este nevoie de experienta in domenii artistice sau creative. Este nevoie doar de increderea ca a exprima si a cauta comunicare in comunitate este de mare ajutor, atat pentru participantii directi, cat si pentru cei care vor interactiona cu rezultatele acestor ateliere. Relatia dintre durere emotionala si creativitate este bine cunoscuta, iar creativitatea poate vindeca. Participantii vor fi incurajati sa realizeze 9 lucrari, care vor fi incluse in expozitia participativa, impreuna cu filmul Not This Baby in My Belly, realizat de Ruxandra Gubernat, initiatoarea proiectului.

Cred ca proiectul este necesar, mai ales intr-o tara ca Romania unde empatia fata de familiile care trec prin probleme legate de infertilitate este scazuta. Ne dorim sa construim punti de incredere intre cei care au avut experiente similare si vom realiza acest lucru folosindu-ne de metode artistice, din zona filmului documentar. Astfel, atat participantii la ateliere, cat si ceilalti care poate au trecut prin momente asemanatoare, dar nu au curaj sa vorbeasca despre suferinta lor, vor comunica si se vor conecta prin intermediul acestui proiect.”, spune si Andrei Dudea, facilitator al atelierelor Una din trei.

Una din trei trainer ateliere creative - Andrei Dudea

Atelierele vor avea loc de doua ori pe luna, fiecare sesiune va dura intre 90 si 120 de minute, acestea fiind gazduite in spatiul Pe Stop, dar si online, pentru doritorii din afara Bucurestiului. Termenul limita de inscriere pentru aceste ateliere a fost prelungit pana pe data de 4 mai. Formularul de inscriere contine si mai multe informatii: https://forms.gle/TY5Bqkmw1EjtWA5T6


Una din trei femei se confrunta de una singura cu trauma pierderii de sarcina sau cu infertilitatea, cat si cu depresia si anxietatea care decurg din aceste experiente. Este timpul sa vorbim despre asta!

Una din trei este un proiect Patrupetrei, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National – AFCN.
 
Cu sprijinul: Pe Stop, Rezidenta9, Animadocs, lokal_30, Centrul Filia, Feminism Romania.
Partener institutional: SNSPA

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate