Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 noiembrie 2023
1474 • Stefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea facând un apel la unitatea cre?tinilor împotriva turcilor
1803 • Se naste Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poarta numele (d. 1853)
1880 • Se naste N.D. Cocea, scriitor si publicist român (d. 1949)
1924 • Se naste Mihai Mereuta, actor român de teatru si film (d. 2003)
1929 • Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premiera mondiala, Polul Sud
1938 • Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) si Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasina?i de jandarmi
Recomandări
Festivalul Internaţional al filmelor de foarte scurt metraj Très Courts
(Cinema)
Unic in lume, Festivalul International al filmelor de foarte scurt metraj Très Courts are darul omniprezentei: prezinta si pune in competitie in toate colturile planetei filme de maxim 3 minute, realizate de creatori confirmati sau de incepatori. Din 25 aprilie in 5 mai 2013, 100 de orase din 25 de tari, partenere ale Très Courts propun locuitorilor lor sa impartaseasca un moment de solidaritate mondiala in domeniul filmului.
Romania participa cu 20 de orase. 

Implicarea puternica a Romaniei in festival este reflectata si de selectia internationala si selectia Paroles de femmes a festivalului, care anul acesta au cate un film romanesc in competitie. Este vorba de doua scurt metraje care au fost prezente anul trecut in selectia romaneasca si care au castigat Premiul Organizatiei Internationale a Francofoniei si Premiul publicului din Romania: Ea nu se ridica de Vlad Bidiviu si Imaginary Border de Catalina Pintea si Corina Dragan

La Timisoara festivalul poposeste in 26 aprilie 2013, in Sala Aula Magna „Ioan Curea” a Universitatii de Vest. Institutul francez din Timisoara va propune anul acesta 3 selectii: 

ora 16 selectia Paroles de Femmes
ora 17 selectia nationala „Around the Très Courts
ora 18 selectia internationala 

Ca de obicei, publicul timisorean are ocazia sa voteze filmele preferate din selectia nationala si internationala. Va invitam sa descoperiti filmele  prezente anul acesta in competitie si sa va votati  favoritii!


Filmele sunt subtitrate in limba romana iar accesul publicului este gratuit, in limita locurilor disponibile

FILOSOFIA FESTIVALULUI INTERNAtIONAL TRÈS COURTS: Descoperitor de talente si aparator al diversitatii culturale, festivalul doreste sa creeze o punte intre culturi si sa democratizeze filmul. El permite astfel regizorilor din intreaga lume sa isi puna in valoare creatiile exprimandu-se la egalitate, intr-un format foarte scurt, deci si mai putin costisitor si adaptat unei difuzari pe multiple suporturi (mobil, TV, cinema, web…). Fictiuni, animatii, documentare, toate genurile sunt permise pentru a exprima cele mai destepte, cele mai haioase sau cele mai socante idei. 

Festivalul Très Courts se afla la ce-a de-a 7a sa editie in Romania unde a reusit sa creasca la 20 de orase participante si sa se extinda si in alte tari din regiune. Institutul francez din Romania este coordonatorul Festivalului Très Courts in Romania, Moldova, Ungaria si Slovacia. Larga difuzare in regiune a fost posibila datorita retelei culturale franceze in strainatate, unui numar important de parteneri locali si suportului oferit de ORANGE Romania – sponsorul principal al festivalului, Altex, Organizatia Internationala a Francofoniei si TV5 Monde. 

3 SELECRII IN COMPETITIE
SELECTIA INTERNATIONALA: 45 de filme retinute din peste 2000 de filme vizionate, reprezentand 15 tari de la Germania la Australia, trecand prin Anglia, Danemarca, Indonezia, Iran, Japonia, Romania, Polonia, Rusia, SUA si Franta… Selectia de anul acesta este marcata si de emergenta filmelor ibero-americane (Brazilia, Chile, Columbia, Spania). O tema recurenta anul acesta sunt povestile de dragoste si de despartire, osciland intre ras si plans. Juriul international este prezidat de producatoarea franceza de origine daneza Marianne Slot, producatoarea filmelor lui Lars von Trier de la Breaking the Waves la Melancholia. Este insotita de Aïssa Maïga, actrita in Spuma zilelor de Michel Gondry si vocea lui Aya in Aya de Yopougon; Jacky Beck, responsabil al salilor de cinema Utopia din Luxembourg; Rokhaya Diallo, editorialist si eseist (Canal+, LCP, Itélé), Laura Tenoudji, jurnalista (France2- Télématin) si Philippe Germain, Delegat general al Agence du Court. 
?Juriul international va atribui 3 premii : Marele Premiu, Premiul pentru Animatie si Premiul pentru Originalitate, in 3 mai 2013 ora 20 la Forum des Images, la Paris. 
?Spectatorii din intreaga lume vor decide prin vot castigatorul Premiului international al publicului, care va fi anuntat in 11 mai 2013.

SELECTIA PAROLES DE FEMMES: Très Courts organizeaza cu sustinerea Ministerului pentru Drepturile Femeii, o competitie de filme despre conditia femeii in lume. Pentru prima data, premiul pentru Drepturile Femeii va fi decis de un colectiv de femei si decernat in 4 mai 2013 ora 20 la Forum des Images, la Paris.
 
SELECTIA ROMANEASCA „ AROUND THE TRÈS COURTS”: in cadrul festivalului, Institutul francez din Romania organizeaza in fiecare an, din 2007, o competitie locala de filme foarte scurte romanesti pentru a incuraja si a pune in valoare creatia cinematografica locala. Anul acesta, in urma apelului la participare, au fost primite 100 de filme din toate colturile tarii. Aceste filme au fost vizionate de juriul national romanesc, care a selectat 22 de filme foarte scurte pentru a fi prezentate in toate orasele din Romania care gazduiesc festivalul si la Chisinau in Republica Moldova. Datorita calitatii filmelor si a numarului important de filme de animatie primite, s-a decis acordarea in acest an si a unui premiu special pentru animatie. La fel ca in cazul selectiei internationale, spectatorii romani vor putea vota filmele lor preferate din selectia romaneasca. in urma votului lor va fi acordat „Premiul publicului din Romania”
?Juriul romanesc va atribui 2 premii : Marele Premiu si Premiul pentru Animatie, care vor fi anuntate in 27 aprilie.
?Organizatia internationala a francofoniei va atribui un premiu filmului romanesc care valorizeaza cel mai bine francofonia si valorile sale. Premiul va fi anuntat in 27 aprilie. 
?Spectatorii romani vor decide prin vot castigatorul Premiului publicului din Romania, care va fi anuntat in 11 mai 2013.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate