Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Foxfinder de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
(Teatru)
Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din Bucuresti dedicat adolescentilor si tinerilor adulti – anunta premiera spectacolului FOXFINDER de Down King, traducerea Bogdan Budes. Un text montat pentru prima data intr-un teatru din Romania.
Primele reprezentatii, avanpremierele, vor avea loc sambata, 27 si duminica, 28 aprilie, de la ora 19:00, in Sala „Ion Lucian” a teatrului, iar premierele oficiale vor fi in datele de 7 si 8 mai 2024, ora 19:00.

Pentru toate aceste reprezentatii biletele sunt deja puse in vanzare pe website-ul institutiei, www.teatrul-excelsior.ro.
 
Spectacolul poarta semnatura regizorului Cristi Juncu si a scenografului Cosmin Ardelean, artisti remarcabili ai scenei teatrale nationale, aflati la prima colaborare cu Teatrul Excelsior, iar muzica este compusa de catre Cristina Juncu.

Distributia spectacolului este alcatuita din actorii Teatrului Excelsior – Dan Pughineanu (William Bloor), Bogdan Nechifor (Samuel Covey), Dana Marineci (Judith Covey), Oana Predescu (Sarah Box), carora li se alatura Andrei Ionescu, Iulian Sfircea si Visarion Udatu.

”Foxfinder” ne invita intr-o lume distopica, in care o specie relativ inofensiva azi, vulpea, a devenit principalul dusman al omenirii.
Divulg acest lucru deoarece, in procesul de documentare a spectacolului, mi s-a intamplat ceva extraordinar. Nici nu stiu cum sa povestesc.
Intamplator (sau poate ca nu!), am aflat ca la noi in tara, intr-o zona destul de izolata din Apuseni, s-a petrecut in secolul al XIX-lea ceva extrem de asemanator. Comunitatea de acolo a fost adusa la sapa de lemn de atacul coordonat al unor... ei bine, da: al unor vulpi.

Cum am aflat despre caz? Cautand pe Google ”foxfinder”, cam pe la a cincea pagina de rezultate mi-a aparut numele unui sat romanesc, Foxenii de Sus, localizat in regiunea de care v-am vorbit (nicio legatura cu Focsani, deocamdata cel putin). Mi s-a parut bizar numele, am accesat link-ul si... pe scurt: ceea ce am descoperit mi-a modificat radical perspectiva normala, asezata, cuminte, pe care o aveam asupra lumii.

Va dau doar cateva detalii revelatoare (din pacate, repetitiile mi-au mancat mult din timpul pe care as fi vrut sa-l aloc cercetarii mai aprofundate).

Se pare ca numele satului provine, intr-adevar, de la incidentul cu vulpile, dar - aici e-aici! - se pare ca perioada aparitiei acelor vulpi misterioase si extrem de nocive (apropos, s-a presupus ca au suferit o mutatie, dar nu e singura ipoteza) perioada aparitiei lor, zic, a coincis cu cea in care scriitorul britanic Bram Stoker a efectuat o calatorie in Transilvania pentru a se documenta cu privire la celebrul roman pe care urma sa-l publice. Se presupune ca lui i se datoreaza izul englez din numele satului, care, altfel,  s-ar fi chemat, probabil, Vulpenii de Sus.

Oricum, am de gand s-o rog pe autoarea textului - si ea britanica, atentie! - careia nu i-am vorbit inca de descoperirile mele, am de gand s-o rog sa cerceteze daca nu exista cumva o legatura de rudenie intre ea si Stoker, ceea ce ar fi o explicatie a faptului ca a ales exact acest animal (de ce nu un sarpe - si el e viclean, nu?)  

De asemeni, e de studiat si o alta posibila analogie: personalitatea cea mai cunoscuta din regiunea de care vorbim e Avram Iancu, supranumit Craisorul Muntilor. ”Craisor” e un diminutiv pentru ”Rege”. Oare intamplator pe autoarea noastra o cheama Dawn King? Nemaivorbind de o alta coincidenta incredibila: numele sotiei mele e Andreea Vulpe!

In fine, mai am foarte multe piste de urmat, dar devine tot mai evident ca o cercetare exhaustiva a subiectului e o sarcina peste puterile unui singur om - complexitatea informatiilor, procesarea, dezarhivarea surselor, deductiile, protectia datelor etc impun un efort colectiv. Asa ca declar, pe aceasta cale, spectacolul ”Foxfinder” actul fondator al Asociatiei Foxilienilor, pe care o voi inregistra curand, in care ii invit pe spectatorii doritori sa se inscrie. Cererile vor fi adresate Teatrului Excelsior, pe adresa contact@teatrul-excelsior.ro si vor cuprinde, in afara datelor solicitantilor, motivele pentru care doresc sa ni se alature.

In final, deviza Asociatiei: ”Absenta vulpii e un semn al prezentei ei!”  
Cristi Juncu, regizorul spectacolului

Una dintre temele centrale ale spectacolului nostru este responsabilitatea; fata de familie, fata de tara, fata de pornirile pe care le avem si greselile pe care le facem. Lipsa asumarii responsabilitatii este catalizatorul tuturor evenimentelor din spectacol si transforma fiecare personaj intr-un monstru.
Dan Pughineanu, interpretul personajului William Bloor

Un sistem care nu pune pret pe gandirea critica il impinge pe Samuel intr-o situatie fara posibilitate de aparare. Pretextul e o vulpe nevazuta. Astfel el trebuie, ca multi dintre noi, sa faca vizibil ceva ce nu se vede. Ca sa se vada asta, noi am facut un spectacol. Pretextul e tot o vulpe care insa va da sansa de a va inscrie in Asociatia Foxilienilor.
Bogdan Nechifor, interpretul personajului Samuel Covey

Foxfinder este o distopie cu accente de thriller, plasata intr-un timp mitic, in care vulpea este cel mai de temut dusman al omului. Lupa se pune pe drama unei familii de fermieri, familie ce este investigata de catre un cautator de vulpi. Judith Covey, personajul pe care eu il interpretez, poarta cu ea lumina omului care nu-si pierde credinta in ciuda tuturor incercarilor prin care trece. Marele ei dar este angajamentul si are mult de-a face cu acceptarea vietii. Angajamentul lui Judith este de a urma calatoria pana la capat, chiar daca asta o va martiriza.
Dana Marineci, interpreta personajului Judith Covey

Spectacolul Foxfinder vorbeste despre o societate in cadere libera, in care adevarul si minciuna se contopesc, iar mintile oamenilor sunt chinuite si bantuite de spectrul disolutiei. Intr-o lume a fricii, a conspiratiei si manipularii, Sarah este vocea ratiunii, un bufon al cetatii, o nebuna cu ochii deschisi. In spatele imaginii ei ciudate si bezmetice se ascund luciditatea, curajul si adevarul.
Oana Predescu, interpreta personajului Sarah Box

////

FOXFINDER
de Down King
traducerea Bogdan Budes
- premiera pe tara -

Cu: Dan Pughineanu, Bogdan Nechifor, Dana Marineci, Oana Predescu si Andrei Ionescu, Iulian Sfircea si Visarion Udatu.

Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardelean
Muzica originala: Cristina Juncu     
Lighting design: Traian Marin

Durata spectacolului: 2h  
Recomandare de varsta: 14+


Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cat si in format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

Pentru grupurile organizate de elevi, rezervarile se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro.

 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate