Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Trei motive să mai mergi la teatru în luna mai, cu Vanner Collective
(Teatru)
In pofida starturilor false, primavara pare a se fi impamantenit. Asta mai ales daca te iei dupa lumina care se filtreaza printre copaci.
Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” pana a ramas fara voce. Dar e suficient sa tragem adanc aer in plamani si, printre moleculele de indoiala isi va face loc si aerul proaspat. in intampinarea caldurii, acum ca am trecut de cea mai cruda dintre luni, Vanner Collective invita publicul la trei spectacole dezghetate.

Komorebi. Lumina care se filtreaza printre copaci este un spectacol despre masculinitatea prinsa intre normativitate si autenticitate, intre asteptarile celorlalti si cele iscate din interior si mai ales despre echilibrul dintre cele doua, spre care calea este ca un labirint din lumini si umbre.

Noi am ales sa vorbim printr-un spectacol, sa punem subiectul in lumina prin poveste, prin cantec, prin dans, prin instalatii vizuale puse sub forma de masti. Best tip: sa vorbim. Sa nu mai ascundem. Sa nu ne mai temem. Sa spunem mai des povesti altora despre ce ne face sa simtim frica. Fiecare meserie ar trebui sa invete sa vorbeasca. Sa o faca tot mai des si fara teama. Repet, noi o facem prin povesti.

Vanner Collective inteleg teatrul ca pe o oglinda a celor mai presante si alambicate provocari pe care ni le intinde viata moderna. Komorebi abordeaza cu empatie spinosul subiect al identitatii masculine in prezent, dar mai presus de orice altceva, il abordeaza cu speranta. Spectacolul va avea loc pe data de 10 mai, incepand de la ora 19:00, la Sala Mica a TNB.

Text: Raluca Manescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Miscare scenica: Teodora Velescu. Compozitie muzicala: Mihai Dobre. Scenografie si costume: Elena Gheorghe. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Univers sonor si light design: Alexandros Raptis. Concept: Denisa Nicolae si Liviu Romanescu.

Vanner Collective I Komorebi

Vanner Collective I Komorebi

Cassandra este un spectacol complementar din multe puncte de vedere, fiindca vorbeste despre feminitate in acelasi mod profund si asumat in care Komorebi se apleaca asupra masculinitatii. O scriitoare ramane fizic fara glas chiar inainte de a trebui sa rosteasca discursul funerar pentru mama sa. Identitatea, cu bune si rele, cu victorii si dezamagiri, este subsumata unui proces de transmitere din mama in fiica, iar acest neintrerupt dialog de peste generatii, care lasa personajul titular fara glas, este tratat cu umor taios, cu mult curaj si cu onestitate.

Sexy, puternic, fragil, vulnerabil. 2 corpuri aproape goale, aceeasi femeie. Dezgolite de prejudecati, cauta in legatura cu mama un contur al femeii care a devenit. Cassandra este adorabila, te rascoleste, te amuza, te respinge, te mangaie. Pe Cassandra vrei sa o pastrezi.”

Spectacolul va avea loc pe data de 12 mai, incepand de la ora 20:00, la Apollo 111.

Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae; Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzica: Mihai Dobre. Miscare scenica: stefan Lupu. Pregatire muzicala: Oana Puscatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nitu.

Vanner Collective I Cassandra

Vanner Collective I Cassandra

Provocarea secreta a lunii mai este intelegerea celor trei spectacole propuse de Vanner Collective ca pe un soi de trilogie, in care LUNGS incheie meditatia asupra identitatii (de gen) printr-o explorare a trairilor unui cuplu pus in fata spaimelor si nesigurantei care vin la pachet cu viata moderna, in aceasta perioada turbulenta. Mai este etic sa faci copii, in plin declin climatic, in vria politica globala, in pragul unor schimbari imposibil de controlat si de prezis? Cel mai longeviv spectacol al Vanner Collective, LUNGS, nu isi aroga raspunsuri la aceste intrebari, dar deschide o discutie pe care multi dintre noi o avem in sinea noastra, din ce in ce mai des.

Textul LUNGS a fost desemnat in anul 2012 „Cel mai bun text contemporan”, Premiile Off West-End si nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012).

Spectacolul va avea loc pe data de 19 mai, incepand de la ora 19:30, la Teatrul Act.

Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae si Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tanase. Scenografia: Adeline Andreea Badescu.

Vanner Collective I LUNGS

Vanner Collective I LUNGS

Pagina oficiala a Vanner Collective contine mai multe informatii despre fiecare dintre aceste spectacole. Fiecare dintre ele este o calatorie, dar impreuna ele reprezinta un traseu - un road trip printre idei in plasa carora suntem prinsi cu totii, uneori fara sa ne dam seama.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.
Detalii despre spectacole si bilete pe: www.calatorprinteatru.ro.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate