Acum niște ani |
18 decembrie 2024 |
1892 • |
Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg |
1923 • |
Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare |
1947 • |
Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler") |
1970 • |
Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu |
1990 • |
Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana |
|
|
|
|
Noi concerte cu tenorul Ştefan von Korch şi artişti lirici de prestigiu în seria Musical Extravaganza la Sala Dalles | | (Muzică) | NESSUN DORMA; OF, INIMIOARA!; AVE MARIA si O SOLE MIO sunt urmatoarele concerte programate la Sala Dalles, in seria Musical Extravaganza. Concertele ce vor avea loc in perioada iunie – septembrie ii vor avea in prim plan pe tenorii STEFAN VON KORCH si ALIN STOICA, si baritonii ADRIAN MARCAN si FANG SHUANG, alaturi de care va fi pianistul ALEXANDRU BURCA. | Evenimentele fac parte din seria MUSICAL EXTRAVAGANZA si aduc intensitatea si culoarea operei si operetei intr-un cadru mai personal, prin concerte ce imbina repertoriul specific cu alte tipuri de sonoritati, in adaptare clasica sau crossover si se bucura de interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.
Tenorul Stefan von Korch, amfitrionul seriei, spune: „concertele vor fi ca niste file de poveste, cu treceri prin pasaje muzicale de referinta pe care toata lumea le cunoaste si iubeste, dar si momente spectaculoase si speciale, mai putin stiute, care vor fi puse in lumina si daruite publicului, spre a le indragi.”
PROGRAM MUSICAL EXTRAVAGNZA – SALA DALLES – IUNIE - SEPTEMBRIE
19 Iunie – NESSUN DORMA cu tenorii STEFAN von KORCH si ALIN STOICA si pianistul ALEXANDRU BURCA
In miez de vara, pe 19 Iunie, doi tenori de varf din tanara generatie se reunesc, in premiera pe scena salii Dalles pentru un recital in care orizontul spumos al operetei se va intalni cu bogatia si dramatismul operei. Tenorii STEFAN von KORCH si ALIN STOICA, alaturi de pianistul ALEXANDRU BURCA vor incanta publicul, cu o selectie sclipitoare de pasaje din lucrari in care au cules aplauze furtunoase, pe mari scene din tara sau de peste hotare. Concertul va fi o incursiune printre repere ca „La Donna e mobile” din Rigoletto, „Una furtiva lagrima” din Elixirul Dragostei, „E Lucevan le Stele” din Tosca, dar publicul va tranzita si printre secvente din operete, precum arhicunoscuta: „Te voi rapi la noapte” din Marco Polo sau „Dein Ist Mein Ganzes Herz” din Tara Surasului.
17 Iiulie – OF, INIMIOARA! – cu tenorul STEFAN von KORCH, baritonul FANG SHUANG si pianistul ALEXANDRU BURCA
Tenorul de origine slovaco-germana Stefan von Korch si baritonul Fang Shuang, originar din China, acompaniati de pianistul Alexandru Burca, se vor intrece in maiestria de a pune in lumina inestimabile bijuterii ale universului muzical romanesc, intr-un spectacol deosebit. Duioasa romanta „Of inimioara, slagare ce au trecut proba timpului, cum este „Copacul”, dar si arii din operete romanesti ca indragita „Baga Doamne luna-n nor,” de Tiberiu Brediceanu sau lieduri memorabile ce fac inimile sa tresalte prin frumusete si sensibilitate se vor numara printre piesele de rezistenta ale unei seri inegalabile.
7 August – AVE MARIA – cu tenorul STEFAN von KORCH si pianistul ALEXANDRU BURCA
Secvente din mise si oratorii celebre, dar si alte piese ce au ramas in istorie pentru modul in care o evoca pe Sfanta Fecioara Maria, isi vor gasi drumul spre inima publicului, intr-un concert special, programat pe 7 August la Sala Dalles, de la ora 19.00. Cei ce vor darui nestemate muzicale de o inalta semnificatie spirituala si sentimentala vor fi tenorul Stefan von Korch si a pianistului Alexandru Burca. Veti asculta, „Ave Maria,” de Schubert, Caccini sau Gounod, „Salvae Regina”; „Pieta, Signore si multe altele.
18 Septembrie – O SOLE MIO – cu tenorul STEFAN von KORCH, baritonul ADRIAN MARCAN si pianistul ALEXANDRU BURCA
Formula deja indragita ce ii include pe tenorul Stefan von Korch, baritonul Adrian Marcan si pianistul Alexandru Burca, revine pe scena Salii Dalles pentru un concert de canzonete si zarzuele, derulat sub titulatura O SOLE MIO, pe 18 Septembrie de la ora 19.00.
Binecunoscuta canzoneta „O Sole Mio,” fermecatoarea „Santa Lucia” inconfundabilul duet din „Barbierul din Sevilla” sau induiosatoarea „No puede ser” sunt doar cateva dintre titlurile de referinta cu care tenorul Stefan von Korch si baritonul Adrian Marcan acompaniati de Alexandru Burca, vor bucura publicul intr-o seara in care romantismul italian si pasiunea din ritmurile populare spaniole vor fi reperele unei calatorii sonore printre arii, canzonette si zarzuele indragite.
Biletele se gasesc pe Ticketstore.ro, la Sala Dalles si la casa de bilete Ticketstore de la Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian.
Stefan von Korch
Cu o cariera in ascensiune, nationala si internationala, Stefan von Korch a interpretat in Martie 2024, pe scena Filarmonicii din Targu-Mures, lucrarea vocal simfonica Stabat Mater, una din bijuteriile repertoriului lui G. Rossini considerata o demonstratie de virtuozitate pentru orice tenor. De la inceputul anului, tot pe plan national a performat la Opera din Iasi, in spumosul rol Camille de Jolidon, din Vaduva vesela 2.0 regizata de Andrei Serban si la Opera Romana din Timisoara in montarea Vaduvei Vesele semnate de Mario Di Carlo.
In decursul anului 2023 tenorul a facut sa vibreze inimile spectatorilor cu interpretari magistrale ale partiturii specifice vocii sale din Carmina Burana, pentru care este considerat un etalon si a fost singurul solist roman intr-un turneu de 27 de orase in China. Alte repere din cariera sa includ roluri de marca in opere si operete prezentate pe cele mai mari scene din Romania: „Barbierul din Sevilla”; „Elixirul dragostei” si „Falstaff” (Opera Nationala Bucuresti); „Rigoletto”; „Vaduva vesela” si „Vaduva vesela 2.0” (Opera Nationala din Iasi); „I Puritani” (premiera nationala) „Rigoletto” si „Barbierul din Sevilla” (Opera Romana Cluj-Napoca) si altele.
In anul 2022 si-a completat repertoriul cu rolul titular din premiera europeana a spectacolului „Traiano in Dacia” de Giuseppe Nicolini, pusa in scena la Opera Romana din Cluj-Napoca, iar palmaresul sau mai include roluri in 3 premiere nationale absolute: opera „I Puritani” la Opera Romana din Cluj-Napoca (2016) unde a interpretat cea mai inalta partitura scrisa pentru voce masculina, opera „La Sonnambula” de Vicenzo Bellini (2018) si prezenta pe scena Salii Radio din Bucuresti in premiera nationala absoluta a lucrarii vocal-simfonice „Messa di Gloria” de Rossini (2019).
Alin Stoica
Alin Stoica este singurul tenor roman care, la finalul anului trecut, a performat in cadrul concertului de Craciun de la Vatican si a fost invitatul Papei intr-o intrevedere privata. Solistul este si unicul detinator din Romania al premiului Luciano Pavarotti. Pe scena Operei Nationale din Bucuresti se remarca in „La Traviata”; „Carmen” sau „La Boheme”. Premiul „Luciano Pavarotti” dobandit in 2017 i-a fost inmanat de insasi sotia celebrului tenor, Nicoletta Mantovani alaturi de premiul al II-lea si premiul publicului „Vota la voce” ambele obtinute in cadrul festivalului de la Sarzana, Italia. Datorita acestei reusite, tenorul Alin Stoica a primit invitatia de a canta la Concertul omagial cu ocazia implinirii a zece ani de la disparitia lui Luciano Pavarotti la Arena di Verona alaturi de nume sonore din lumea muzicii cum ar fi: Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu si altii.
In decursul timpului, artistul si-a desavarsit pregatirea vocala cu tenorul Ionel Voineag si cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake si Liora Maurer (Metropolitan Opera, New York), ale Marianei Nicolesco si altor specialisti.
Fang Shuang
Fang Shuang a devenit un adevarat „rasfatat al publicului” dupa ce a fost finalist in concursul Romanii au talent in 2017, unde a obtinut Golden Buzz cu melodia „Copacul” si a incantat cu „De-ai fi tu salcie la mal” si „Of, inimioara!” dezvaluindu-si pasiunea pentru muzica romaneasca veche.
Cariera sa pe scena lirica a inceput insa cu mult mai devreme, inca din 2013, cand a devenit solist al Operei Comice pentru Copii, unde a interpretat: Malatesta din „Don Pasquale”; Peter (Tata) din „Hansel & Gretel”; Directorul din „Mam’zelle Nitouche” (Hapciu in Re Major); Pappacoda din „O noapte la Venetia”; Papageno din „Die Zauberflote” (Flautul Fermecat), Hook din „Peter Pan” si Pimpinone din „Pimpinone”. Este absolvent al Universitatii Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa domnului Ionel Voineag si a doamnei Andreiana Geamana-Rosca la acompaniament canto si a unui master la sectia canto clasic, insa marea sa pasiune raman romantele.
Adrian Marcan
Adrian Marcan este bariton al Operei Nationale Bucuresti cu o vasta activitate nationala si internationala. A cucerit publicul cu interpretari pline de sensibilitate, profunzime si vigurozitate, iar printre rolurile sale de succes se numara Don Giovanni din „Don Giovanni”; Figaro din „Barbierul din Sevilla”; Contele Almaviva din „Nunta lui Figaro”; Marcello din „La Bohème”; Belcore din „Elixirul dragostei”; Enrico din „Lucia di Lammermoor”; Germont din „La Traviata”; Rodrigo di Posa din „Don Carlo”; Contele di Luna din „Il Trovatore” sau Escamillo din „Carmen” etc.
Pe langa activitatea artistica din tara, a sustinut numeroase turnee in strainatate cu operele din Brasov, Cluj , Iasi ,Craiova in tari cum ar fi: Germania, Austria, Italia, Norvegia, Spania, Olanda, Albania, Marea Britanie, dar si in Japonia.
Alexandru Burca
Alexandru Burca da stralucire partiturilor de pian din numeroase spectacole ale Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian din Bucuresti, este partenerul de scena al actritei Oana Pellea in spectacolul „Callas,” prezentat pe scena Operei Nationale din Bucuresti si pianist in multe alte spectacole ale instututiei, a incantat publicul cu atingeri magice ale clapelor pianului in musicalul „Mamma Mia”, ce s-a bucurat de succes national si a semnat muzica pentru productia „Ileana cea viteaza.”
A sustinut concerte si recitaluri la Ateneul Roman, Festivalul International „George Enescu”, Televiziunea Romana, Societatea Romana de Radiodifuziune, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Filarmonica „George Cavadia” Filarmonica din Bacau, Muzeului National de Arta, Kazakstan, Rusia, Moldova, Franta, Germania, Portugalia, Norvegia, Italia, Canada. . | |
|
|
|
|