Ceremonia va incepe cu slujba de sfintire a bustului si va fi oficiata de Inalt Prea Sfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Preotul Visarion Puiu a fost director al Ateneului Popular din Tatarasi si a condus cu o deosebita ravna institutia in perioada anilor 1945-1947. A facut inchisoare pe motiv de „nationalism” si „uneltire contra ordinii sociale”, trecand prin inchisorile din Bacau, Gherla, Periprava, Stroenesti s.a., suferind pe nedrept in detentie, fiind considerat ulterior, marturisitor in temnitele comuniste.
„Ateneul National din Iasi a intreprins in ultimii ani numeroase activitati de rememorare a personalitatilor marcante ale trecutului nostru istoric. Cel mai semnificativ proiect initiat de Ateneul iesean, Cimitirul Eternitatea – Muzeu in aer liber, a reusit sa aduca in atentia comunitatii peste 60 de personalitati, culturale si politice deopotriva, ce au contribuit la formarea si dezvoltarea poporului nostru peste veacuri, iar pana in prezent au fost instalate 23 de busturi ale personalitatilor importante din cultura romaneasca”, a declarat Gheorghita Rusu-Persic.
Bustul preotului Visarion Puiu a fost realizat la initiativa Ateneului National din Iasi in anul 2023, fiind executat de catre artistul iesean Lucian Smau.
Preotul Visarion Puiu s-a nascut pe 5 iunie 1913 in Tureatca, judetul Dorohoi (azi Ucraina). Si-a inceput studiile la Seminarului Teologic „Veniamin Costache” din Iasi, apoi a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti (1937), urmate de doi ani de studii de Drept. La 3 aprilie 1938 a primit darul preotiei din mainile Arhiereului-vicar Valerie Moglan. La 5 iunie 1943 a fost detasat la Parohia Romaneasca de la Berlin, Germania, iar din iulie, ca inspector la Sectorul Cultural din Patriarhia Romana. In aprilie 1945 revine la Biserica „Buna Vestire” din Iasi iar intre iunie 1946 – septembrie 1948 a fost misionar la Centrul Mitropolitan si director al Ateneului Popular din Tatarasi, totodata slujind la Catedrala din Iasi. Pe parcursul vietii a fost arestat de mai multe ori. A fost detinut administrativ in perioada 14 octombrie 1949 – 1 iunie 1955, ulterior in 1959 a fost retinut si condamnat la 10 ani inchisoare corectionala pentru delictul de „uneltire contra ordinii sociale”. A fost eliberat la 29 iulie 1964 de la Periprava. La 1 septembrie 1964 a revenit la slujire iar pe 1 aprilie 1989 s-a retras la pensie. Marturisitor in temnitele comuniste, parintele Visarion Puiu s-a stins din viata la 12 mai 1991, fiind inmormantat in curtea bisericii din Garcina, Neamt, biserica in care a slujit pana in ultimele clipe ale vietii.
. |