Mâine începe în București Hoinar.Carnaval 2024 | |
(Muzică) |
Programul include 4 spectacole-incursiune in perioada 10-14 mai. Evenimentul de inchidere are loc la Ateneul Roman, cu participarea extraordinara a actritei Alexandrina Halic. |
Cea de-a 7-a editie a Hoinar Festival incepe maine si va reuni la Bucuresti, in perioada 10 - 14 mai, 15 artisti de talie internationala care vor sustine 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT si Ateneului Roman.
Premiera nationala a unui recital de lied cu scenariu dramaturgic, povestile copilariei pe muzica de pian, adaptari ale unor opere clasice si dezbateri cu invitati speciali, compun programul editiei de anul acesta, a carei tema centrala este insusi conceptul de Carnaval, numele concertului cameral care inchide festivalul marti, 14 mai, la Ateneul Roman.
„Anul acesta am reusit sa reunim lucrari muzicale pe care le-am avut in minte de mult timp. Unele dintre ele in prima auditie in Romania (Songs of the Clown), altele poate prea putin interpretate (Vocea umana). Pe masura ce am pus piesele de puzzle cap la cap, am intrezarit asa-zisul slagar muzical: Carnavalul Animalelor. Si tot asa si conceptul umbrela: avem clovni, avem basme, avem masti si povesti. Cum sa ii spunem altfel oare?”, a declarat Daria Tudor, coordnatoarea Festivalului.
Carnaval propune un concert-experienta ambitios, care reuneste pe scena 11 muzicieni si o actrita, avand in centru o parada de personaje foarte variate, fiecare cu o poveste si un mesaj specific pentru public. Spectacolul descrie un arc intre tinerete si batranete, construit pe ritmurile sonatelor lui Brahms, a muzicii pentru doua piane compusa de Saint-Saëns, dar si a uneia dintre cele mai cunoscute lucrari semnate de el, emblema a repertoriului clasic - Carnavalul animalelor. Experienta va fi completata de texte ilustrative ale unor autori ca Ion Pillat, Mihai Eminescu sau George Toparceanu, interpretate de legendara actrita Alexandrina Halic.
Alexandrina Halic (c) Simion Buia
Alexandra Halic se afla pe scena teatrului romanesc de mai bine de 62 de ani, interpretand in tot acest timp roluri dintre cele mai variate - de la Omuletul de sticla din Inima rece de Wilhelm Hauff la legendarele versiuni ale nemuritorului Pinocchio, pe care le-a construit atat pe scene romanesti, cat si in turnee in Italia, Japonia si Grecia. Alexandrina Halic a jucat sub indrumarea unor regizori precum Radu Apostol, Ion Cojar sau Cornel Todea si a semnat numeroase aparitii in spectacolele Teatrului National Radiofonic. Vocea inconfundabila a Alexandrinei Halic a ajuns de-a lungul anilor un punct de reper al radiofoniei romanesti, prin emisiuni ca „Noapte buna, copii” sau „Povestea de seara”. Activitatea sa a fost recunoscuta prin distinctii precum Premiul UNITER pentru intreaga activitate si Ordinul National „Serviciul Credincios” in Grad de Cavaler.
Cei 11 muzicieni care vor construi universul fascinant al Carnavalului sonor sunt: Andrei Ionita („violoncelist de o maiestrie si o imaginatie muzicala superbe si devotat muzicii timpului nostru” - Gramophone), Daria Tudor (pianista cu o cariera cu adevarat internationala, remarcandu-se in aparitii in cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer - Bad Kissingen, Festivalul International George Enescu - Bucuresti, Encuentro de Musica din Santander si ca solista a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia si Romania), Anna Hashimoto (clarinetist principal invitat in orchestre de renume din Marea Britanie si Orchestra de Camera din Japonia, membru fondator al cvintetului Atéa), Florian Mitrea (pianist dublu laureat la Competitiile Internationale de Pian de la Glasgow, Hamamatsu si München - ARD si descris de renumita pianista Martha Argerich ca fiind „cu adevarat un tanar pianist extraordinar”), Valentin Serban (unul dintre cei mai apreciati violonisti romani, castigator al sectiunii Vioara la Concursul International George Enescu 2020-2021), Elisabeta Nedelciu (violonista stabilita la Berlin, unde colaboreaza cu ansambluri precum Neue Philharmonie si Operngruppe), Alexandru Spinu (violonist, student la Univesität der Künste Berlin, discipolul violistului Razvan Popovici), Vlad Silaev (contrabasist membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, colaborator al unor ansambluri simfonice printre care Camerata Regala, Orchestra Simfonica Bucuresti si Orchestra Metropolitana Bucuresti), Ioana Balasa (flautista in orchestra simfonica a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, parte din proiectul de muzica otomana veche Battements de L’Orient, co-fondatoare a ansamblului Limite), Ilinca Lorent (membra a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, dar si a Orchestrei Romane de Tineret, colaboratoare a partidei de percutie a Operei Nationale Bucuresti) si Bogdan Constantin (percutionist, membru in Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, colaborator cu numeroase ansambluri, printre care Camerata Regala, Orchestra Simfonica Bucuresti, Traffic Strings si Romanian Brass).
Anna Hashimoto (c) Nick Hayles
Daria Tudor (c) Damir Babacic
Florian Mitrea (c) Andrei Gindac
Andrei Ionita (c) Nikolaj Lund
Celelalte evenimente din program au loc toate pe scena Teatrului ACT si picteaza un tablou complet si complex al obiectivelor Hoinar: un recital de lied, incadrat de lecturi si proiectii video - Songs of the Clown (10 mai, 19:30, bilete: https://bit.ly/SongsOfTheClown), un spectacol dedicat copiilor cu varste intre 6 - 12 ani - A fost odata un pian (11 mai, ora 11:00, bilete: https://bit.ly/AFostOdataUnPian) si o adaptare muzical-dramatica a piesei Vocea umana, scrisa de Jean Cocteau, urmata de o dezbatere cu invitati speciali (12 mai, ora 19:30, bilete: https://bit.ly/VoceaUmana).
Misiunea editiei cu numarul 7 nu se incheie odata cu evenimentul din 14 mai, ci include si o serie de reprezentatii ale spectacolului A fost odata un pian, in 3 scoli din capitala, in zilele de 16 si 17 mai. Fiecare reprezentatie va fi urmata de un dialog deschis intre copii, invatatorii lor si artisti despre perceptia asupra concertului si despre cum emotiile si povestile pot fi exprimate prin intermediul muzicii clasice.
„Hoinar a fost inca de la inceputuri un proiect educational. Iar la aceasta editie, prin parteneriatele cu 3 scoli bucurestene, reusim sa intram in sala de clasa, sa ajungem direct la grupul nostru tinta, copiii, si sa le dezvaluim putin din minunata comoara a muzicii. Sunt emotionat ca vom aduce un pian cu coada intr-o scoala unde unii copii n-au vazut un pian adevarat niciodata. Spectacolul urmareste sa-i imbie pe cei mici catre marea muzica prin povestile pe care le descrie - copilul urmareste proiectia cu text si imagine, in timp ce asculta muzica pianului live, oferita de mainile a trei pianisti performeri cu cariere in plina desfasurare. Muzica potenteaza emotia precum face o coloana sonora in cadrul unui film. Avem nevoie de acest gen de educatie muzicala vie, adaptata la circumstantele modernitatii. În ziua in care copiii sunt din ce in ce mai atrasi catre ecrane, in special cele ale telefonului mobil, trebuie sa actualizam felul in care facem educatie artistica, iar noi le propunem o experienta care sa-i atraga spre muzica mai mult decat un concert conventional, unde sunt asezati pe un scaun si pusi sa asculte o simfonie.”, a declarat Florian Mitrea, fondatorul Hoinar Festival.
Aflat deja la cea de-a 7-a editie, festivalul continua sa propuna o abordare inovatoare a muzicii clasice, ocolind etichetele rigide si natura sa abstracta care o fac mai putin accesibila publicului decat alte forme de arta precum teatrul sau cinematografia. De asemenea, isi pastreaza misiunea constanta de a sublinia importanta pianului, editia de anul acesta aducand in prim-plan o abordare inedita a sa.
***
Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.
*** Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in co-productie cu Teatrul ACT si Filarmonica „George Enescu”.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Partener media principal: Radio Romania Muzical
. | |
|
|