Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
From Classic to Jazz, noul concert ARCUB Jazz Live, prezintă suitele pianistului Claude Bolling
(Muzică)
From Classic to Jazz, urmatorul concert din stagiunea ARCUB Jazz Live, organizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, propune iubitorilor de jazz, la ARCUB – Hanul Gabroveni, pe 29 mai 2024, ora 19.00, un crossover intre muzica clasica si jazz.
Georgiana Mihaila (flaut), Catalin Raducanu (pian), Vlad Ratiu (contrabas) si Bogdan Pop (tobe) vor prezenta, in formula de cvartet, Suitele 1 si 2 pentru flaut si trio de jazz ale celebrului pianist, compozitor, jazzman si dirijor Claude Bolling.

Discipolul celebrului Duke Ellington, Claude Bolling a lasat in urma sa o cariera impresionanta, fiind cunoscut drept inventatorul muzicii crossover, in care combina un trio de jazz cu un solist clasic. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte in acest sens sunt Suitele pentru flaut si trio de jazz cu pian, lansate in 1975, colaborare cu renumitul flautist Jean-Pierre Rampal, cu un succes rasunator peste Ocean, fiind nominalizate la Premiile Grammy si care s-au mentinut timp de 530 de saptamani in topul Billboard.

Concertul From Classic to Jazz de la ARCUB – Hanul Gabroveni readuce in atentia publicului unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Claude Bolling in interpretarea contemporana a tinerilor virtuozi Georgiana Mihaila (flaut), Catalin Raducanu (pian), Vlad Ratiu (contrabas) si Bogdan Pop (tobe).

De la momente de virtuozitate solistica pana la interactiuni energice intre instrumentisti, urmatorul concert din stagiunea ARCUB Jazz Live propune publicului o experienta inedita, in care rigurozitatea muzicii clasice se imbina armonios cu libertatea si expresivitatea jazzului.

Biletele pentru concertul From Classic to Jazz – Suitele 1 si 2 pentru flaut si trio de jazz de Claude Bolling  (Georgiana Mihaila – flaut, Catalin Raducanu – pian, Vlad Ratiu – contrabas, Bogdan Pop – tobe), din 29 mai, ora 19.00, au fost puse in vanzare, la pretul de 50 lei, si pot fi achizitionate online, pe arcub.ro si entertix.ro, precum si la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

Claude Bolling

Figura proeminenta a muzicii secolului XX, pianistul Claude Bolling (1930-2020) a colaborat cu renumiti solisti de jazz precum Lionel Hampton, Roy Eldridge, Kenny Clarke, Rex Stewart, Buck Clayton, Albert Nicholas si l-a cunoscut personal pe Duke Ellington, care va exercita asupra sa o mare influenta. A studiat la Conservatorul de muzica din Nisa, fiind elevul lui Marie Louise „Bob” Collin, pianista, trompetista si tobosara intr-una dintre orchestrele de femei la moda in perioada interbelica. S-a remarcat la 16 ani, cand a castigat concursul de muzicieni amatori organizat de „Jazz Hot” si „Hot Club de France” la Paris. La aceeasi varsta si-a infiintat prima sa formatie muzicala de jazz, iar la 18 ani a inregistrat primul sau disc. In 1956 a infiintat unul dintre cele mai longevive big banduri de jazz, alaturi de care a interpretat muzica maestrului Duke Ellington, pentru ca mai apoi sa inregistreze compozitii si orchestratii originale ce i-au adus numeroase premii. Colaborarea cu Boris Vian, pentru care a scris aranjamente ale „Chansons possibles et impossibles”, l-a propulsat in lumea variété-ului: numerosi artisti celebri din anii 1960 si 1970 au apelat la el pentru a le asigura productia muzicala a albumelor lor: Sacha Distel, Jacqueline François, Juliette Gréco, Henri Salvador, Brigitte Bardot. A scris coloana sonora pentru peste 100 de filme, unele aducandu-i un mare succes: „Borsalino”, „Louisiane”, „Flic Story”, „Le Magnifique”, „The Awakening”, „California Suite”, „Silver Bears”, „California Hotel”. Pioner in muzica crossover, ulterior colaborarii cu Jean-Pierre Rampal, Claude Bolling a continuat sa imbine jazzul cu muzica clasica alaturi de muzicieni renumiti precum Alexandre Lagoya, violonistii Pinchas Zukerman, Patrice Fontanarosa, violoncelistul Yo-Yo Ma si harpista Marielle Nordmann.

Georgiana Mihaila (flaut)

Georgiana Mihaila si-a finalizat studiile de licenta si masterat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Intre anii 2020 si 2022 a obtinut doua burse Erasmus si a studiat la Universitatea de Muzica Frédéric Chopin, clasa prof. Agata Igras, din Varsovia (Polonia) si in cadrul Norrköping Symphony Orchestra (Suedia), unde a avut parte de indrumarea celor mai buni muzicieni. A participat la masterclass-uri cu Andrea Lieberknecht, Davide Formisano, Matthieu Gauci-Ancelin, André Cebrián, ?tefan Diaconu, Zofia Neugebauer, Michael Hasel, János Bálint, Mihaela Goldfeld, Teodor Mazare Tirlea, Márk Fülep, Denis Bouriakov, Gareth Davies, Julien Beaudiment, Philippe Bernold.
Este laureata a numeroase concursuri nationale si internationale, dintre care amintim: premiul I la Concursul International de Muzica de Camera „Ciprian Porumbescu”, Concursul International „Dorel Baicu”, Moscow International Competition, Concursul National de Interpretare Instrumentala „Lira de Aur”, Concursul International de Interpretare Instrumentala „Aulodia”.
Georgiana Mihaila este invitata a Romanian Chamber Orchestra, a ansamblului de muzica baroc Barocharest si a Orchestrelor Romane de Tineret si a colaborat cu Opera Nationala Bucuresti. Isi impartaseste pasiunea pentru muzica prin interpretarea atat in ansambluri camerale, cat si prin sustinerea de recitaluri, oferind astfel publicului sau experiente muzicale captivante si variate.

Catalin Raducanu (pian)

Catalin Raducanu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala, Sectia pian. Catalin Raducanu si-a imbogatit cunostintele muzicale participand la numeroase cursuri sustinute de maestri de prestigiu precum Gabriel Amiras, Cristian Beldi, Wolfgang Manz. A castigat premii importante la concursuri nationale si internationale: Olimpiadele nationale (2011-2012), Concursul National „Victor Giuleanu”, Concursul National de Compozitie, Muzicologie si Interpretare Muzicala „Mihail Jora”, Festivalul Muzicii Maghiare (2014, 2017, 2018), Festivalul International „George Manoliu” Master of Strings, Concursul Cantis, International Instrumental and Vocal Performance Contest Oradea. Pentru performantele sale a primit burse din partea Fundatiei Principesa Margareta si a UNIMIR – Uniunea Muzicienilor Interpreti. A sustinut numeroase recitaluri si concerte in locatii prestigioase din Bucuresti si din strainatate: Ateneul Roman, Sala Radio, Festivalul de Jazz de la Ploiesti, Academia Franz Liszt din Budapesta, Academia Maghiara din Roma. Ca activitate pedagogica, in luna noiembrie a anului 2019 a obtinut premii alaturi de elevii pe care i-a mentorat, clasa profesoarei Magda Ursu, la Concursul International de Interpretare Muzicala „Emanuel Elenescu”. Este profesor acompaniator la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” din Bucuresti si student doctorand al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea prof. DHC Dan Dediu.

Vlad Ratiu (contrabas)

Vlad Ratiu si-a inceput studiile in domeniul muzicii la varsta de 15 ani, in orasul natal Cluj-Napoca. Dupa finalizarea studiilor de licenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea maestrului ?tefan Thomasz, si a studiilor de masterat la Conservatorul „Prins Claus” din Groningen, Tarile de Jos, sub indrumarea profesorului Sorin Orcinschi, Vlad Ratiu activeaza primordial ca sef de partida al filarmonicii din Antwerp, Belgia (Antwerp Symphony Orchestra), dar si ca invitat a diferite orchestre simfonice si de opera din Belgia, Tarile de Jos, Germania si Romania. De-a lungul timpului, Vlad Ratiu a avut ocazia de a concerta pe aceeasi scena cu numeroase personalitati din domeniul muzical precum: Wynton Marsalis, Lorenzo Viotti, Harmut Haenchen, Eliahu Inbal, Phillipe Herreweghe, Michael Sanderling, Lothar Zagrosek, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Vladimir Jurowski, Gautier Capuçon, Patricia Kopacinskaia, Augustin Hadelich. In urma participarii sale la concursuri nationale amintim distinctiile: Premiul al II-lea (2015) si Premiul I (2016) la Olimpiada Nationala de Muzica; Premiul I la Concursul National de Interpretare Instrumentala „Lira de Aur”; Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare (editia a XVI-a). Interpret versatil, interesul sau in domeniul muzicii se extinde de la muzica veche si muzica folclorica pana la repertoriul contemporan, imbinand pregatirea muzicala cu pasiunea pentru actorie si oratorica in interpretari pline de energie, variate si bogate in palete coloristice, fie in ipostaza de solist, fie ca membru al ansamblurilor si orchestrelor in care activeaza.

Bogdan Pop (tobe)

Nascut intr-o familie de muzicieni, Bogdan Pop a inceput de la o varsta frageda studiile muzicale, pian si cursuri de percutie. A urmat Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova si si-a desavarsit studiile la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a fost membru al ansamblului de percutie. Experienta sa ca percutionist la Opera Nationala Romana din Craiova, Orchestra Filarmonicii Oltenia si apoi la Opera Nationala din Bucuresti ii ofera o perspectiva ampla asupra interpretarii in diferite contexte muzicale. A colaborat cu dirijori de renume precum Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Leo Hussain, James Gaffigan, Julien Salemkour, Keri-Lynn Wilson si a performat pe scene prestigioase din intreaga lume, precum Ateneul Roman, Konzerthaus and Philharmonie Berlin (Germania), Palais des Congrès de Paris (Franta), Palais des Beaux-Arts (Bruxelles, Belgia), Filarmonica Luxemburg, Teatro Colón (Argentina), Rose Theatre, Jazz at Lincoln Center (New York, SUA). Bogata sa activitate concertistica include colaborari cu numeroase orchestre, dintre care amintim Filarmonica de Stat Ramnicu Valcea, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Targu Mures, Filarmonica de Stat Brasov, Opera Maghiara Cluj-Napoca, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Camerata regala, Orchestra Simfonica din Bucuresti, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra Romana de Tineret, Orchestra Simfonica Nationala a Romaniei.

Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate