Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Colocviul Național de Istorie, ediția a XXVI-a, la Muzeul Național Cotroceni
(Istorie)
Muzeul National Cotroceni organizeaza, in perioada 21-22 mai 2024, Colocviul National de Istorie, manifestare culturala anuala de traditie, ajunsa la cea de-a XXVI-a editie. Subiectele abordate in cadrul evenimentului sunt legate atat de istoria si patrimoniul Ansamblului Cotroceni, cat si de evocarea unor momente si personalitati emblematice ale vietii politice, sociale si culturale romanesti.
In editia din acest an a Colocviului National de Istorie, organizat si cu participare internationala, conferintele vor fi sustinute de peste 80 de specialisti din muzee, biblioteci, arhive, institutii de invatamant superior si institute de cercetare.

In deschiderea Colocviului National de Istorie, pe 21 mai, va fi vernisata microexpozitia „Ion I. C. Bratianu – un destin pentru Romania Mare”, dedicata aniversarii a 160 de ani de la nasterea marelui om politic, personalitate marcanta a istoriei romanesti. Ion I. C. Bratianu (1864-1927) a elaborat un program politic pe care l-a sustinut cu consecventa, care viza dezvoltarea societatii romanesti pe principii democratice si liberale. Abilitatea politica si diplomatica a lui Ion I. C. Bratianu a facut ca societatea romaneasca sa evolueze, in sensul propunerii si adoptarii unor reforme deosebit de necesare pentru marea majoritate a romanilor – agrara si electorala –, alaturi de adoptarea unei noi Constitutii (1923). Ideea unitatii nationale prin eliberarea teritoriilor romanesti de sub dominatie straina a fost un alt obiectiv important stabilit si atins de Romania in urma participarii la Primul Razboi Mondial. Colaborarea permanenta si constanta dintre Regele Ferdinand I si prim-ministrul sau Ion I. C. Bratianu a avut ca finalitate realizarea Romaniei Mari si recunoasterea internationala a acesteia in cadrul Conferintei de Pace de la Paris.
De asemenea, sectiunea Istorie a Colocviului va avea in prim plan ilustra familie Bratianu –  „Bratienii in societatea romaneasca moderna” – si contributia acesteia la modernizarea societatii romanesti, de la castigarea Independentei de Stat la realizarea Romaniei Mari.

Sectiunea „Interbelicul – o perioada a contrastelor” propune dezbaterea unor subiecte legate de regimurile politice instaurate in estul si vestul Europei, dupa Primul Razboi Mondial, asemanari si deosebiri, evolutia sociala si culturala a statelor europene intre cele doua razboaie mondiale.

O sectiune speciala este cea dedicata personalitatilor feminine – „Portrete de femei de altadata”, in cadrul careia femei cu statute diferite (sotii de voievozi din Evul Mediu romanesc, regine, principese si doamne din epoca moderna, scriitoare, artiste plastice, actrite de teatru si film) vor face obiectul unor dezbateri pline de vitalitate si culoare.

Sectiunea dedicata patrimoniului cultural national mobil si imobil, restaurarii si valorificarii acestuia, va evidentia cercetarile din domeniu si tehnici de redare a stralucirii unor opere de arta.
    
Cercetarea stiintifica este un obiectiv important al activitatii Muzeului National Cotroceni, iar valorificarea acesteia reprezinta o oportunitate pentru muzeu de a-si afirma rolul sau educativ.

Parteneri microexpozitie: Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, Muzeul National Bratianu, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Colectia Narcis Dorin Ion, Colectia Daniel Obreja, Arhiva Diplomatica-Ministerul Afacerilor Externe.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate