Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria, la Noaptea Muzeelor 2024
(Literatură)
De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfasura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langa noi. Focus: Ungaria.
Evenimentul va avea in centru o lectura publica urmata de un dialog intercultural, bazate pe operele a doi autori maghiari contemporani: Ágnes Kali si György Dragomán. Invitatii episodului dedicat literaturii din Ungaria sunt Mina Decu si Florin Partene, apreciati poeti romani.

In deschiderea serii la muzeu, cei doi scriitori maghiari vor transmite mesaje video inregistrate special pentru cititorii din Iasi si din Romania, dupa care publicul va asista la momente muzicale sustinute de Mihnea Agachi, Maria Daria Tanasa, Casandra Maria Voion, elevi ai ansamblului de percutie Juvenartis de la Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi, sub coordonarea prof. Iustin Rusu. Vor urma prezentari realizate de membrii Clubului Alecart: Ioana Crega, Teodora Giugula, Andrei Tatarusanu, elevi la Colegiul National Iasi, si Beatrice Scafaru-Rosu, eleva la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iasi. In continuare, cei doi scriitori romani invitati vor citi fragmente din volumele Regele alb (traducere de Ildikó Gábos-Foarta, Polirom 2008, 2017) si Rugul (traducere de Ildikó Gábos-Foarta, Polirom, 2015) de György Dragomán si volumul de poezii Trofeu pana ieri, in traducerea lui Andrei Dósa (Editura OMG, 2023) de Ágnes Kali.

Evenimentul va fi completat de expozitia de pictura intitulata „HAR: Cautari”, realizata de artistul Ionita Benea si prezentata de Maria Oglinzanu, eleva la Colegiul National Iasi, iar intreaga seara va fi moderata de Nicoleta Munteanu si Emil Munteanu, coordonatorii clubului de lectura Alecart.

Literatura de langa noi. Focus: Ungaria va avea loc sambata, 18 mai 2024, in sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, cu incepere de la ora 19:00. Intalnirea va fi transmisa live online si, totodata, va fi difuzata pe un ecran in curtea muzeului, pentru vizitatorii de la Noaptea Muzeelor.

Literatura de langa noi este un proiect initiat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi, propunandu-si sa aduca mai aproape de publicul roman literaturile tarilor din sudul, centrul si estul Europei. Prima editie, cea din anul 2022, a fost dedicata literaturii din Ucraina, iar editia a doua, literaturii din Bulgaria. Seria dedicata literaturii contemporane din Ungaria este organizata in parteneriat cu Alecart, Colegiul National Iasi, Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi, Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iasi, Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi si este coordonata de Diana Lona Leonte si Dora Cana, muzeografe MNLR Iasi.

Evenimentul este integrat seriei de activitati din programul UNESCO „Iasi. Oras al Literaturii”.

///

Ágnes Kali (n. 1996) este o apreciata si promitatoare poeta, dar si autoare de scrieri dramatice. S-a nascut la Sf. Gheorghe, judetul Covasna si a studiat teatrologie la Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Poeziile ei au fost publicate in reviste de literatura din Ungaria si Romania, fiind traduse in romana, engleza si germana. Ágnes Kali este prezenta in trei antologii, printre care si antologia R25 – generatia nascuta dupa schimbarea de sistem (1989) in poezia maghiara, publicata de József Attila Kör in 2015. Volumul ei de debut, Ópia, editat de Asociatia Tinerilor Scriitori (Fiatal Írók Szövetsége), a aparut in 2018, la Budapesta. A colaborat cu mai multe teatre in calitate de dramaturg pentru spectacole realizate de: Radu Afrim – „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, la Teatrul „Tamási Áron” din Sf. Gheorghe si Botond Nagy – „Nora”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (2019). In Romania, i-a fost publicat volumul de poezii Trofeu pana ieri, in traducerea lui Andrei Dósa (Editura OMG, 2023).

///

György Dragomán (n. 1973)  este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori maghiari contemporani. Nascut la Tg. Mures, s-a stabilit in 1988 in Ungaria. A studiat filosofia si literatura engleza la Universitatea „Eötvös Lorand” din Budapesta (ELTE), teza sa de doctorat tratand proza lui Samuel Beckett. A tradus din operele lui Samuel Beckett, James Joyce, Ian McEwan si Irvine Welsh. A debutat in volum in anul 2002, cu A pusztítás könyve (Cartea desfacerii), care a primit premiul Bródy, urmat de piesa de teatru Nihil (2003) si de romanul A fehér király (2005). Acest roman fost distins in Ungaria cu premiile Tibor Déry si Sándor Márai si a fost tradus in peste 30 de limbi, fiind publicat in limba romana de Editura Polirom cu titlul Regele alb (traducere de Ildikó Gábos-Foarta, 2008, 2017). In anul 2011, György Dragomán a fost distins cu premiul literar Jan Michalski pentru acelasi roman. In 2014 a aparut romanul Máglya, un succes mare in Ungaria, preluat de edituri din Statele Unite ale Americii, ?arile de Jos si Germania. Romanul a aparut in Romania sub titlul Rugul (traducere de Ildikó Gábos-Foarta, Polirom, 2015).

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate