A XVI-a editie va fi dedicata vocilor feminine in poezie si muzica. Vor canta: Oana Catalina Beta, Nadia Trohin si Mircea Tiberian. Initiatorul si amfitrionul evenimentului este Dan Mircea Cipariu, care a declarat:
„Un maraton al poetelor si al interpretelor de jazz ne ofera stilistici explozive, polifonice, si, mai ales, biografii subiective si lumi posibile, unele mai autentice si mai spirituale decat lumea noastra de azi pe maine”.
Radio Romania Cultural este co-producator al evenimentului inca de la prima editie. Organizatori sunt: Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul National al Literaturii Romane, APLER, Biblioteca Centrala Universitara ”Carol I” si asociatia EURO CULTURART. Parteneri: CopyRo si Opera Scrisa.ro.
“Comorile Muzeelor din Romania” este un ghid sonor dedicat, de asemenea, „Noptii Muzeelor”. Pe parcursul zilei de 18 mai, in asteptarea momentului cand vizitatorii vor avea acces gratuit la muzeele de pe tot cuprinsul tarii, acestia isi pot planifica vizita ascultand povestile unor tablouri celebre care se regasesc in muzeele de arta, povesti care cu siguranta le vor trezi dorinta de a vedea lucrarile despre care specialistii ofera detalii interesante.
Singurul tablou al lui Tiziano Vecellio (Titian) pe care Romania il detine a fost furat in anul 1968 si recuperat abia dupa 30 de ani. Este vorba despre „Ecce Homo”, pictat in secolului al XVI-lea, singura lucrare din Europa de Est realizata de celebrul artist. Aceasta se afla in patrimoniul Muzeului National Brukenthal, unde a revenit si se gaseste si acum. Insa in perioada 9 mai-5 iunie 2024 tabloul este imprumutat Muzeului Municipal Regina Maria din Iasi.
Tot atunci a fost sustras din muzeu tabloul „Portret de barbat cu craniu” al lui Aelbrecht Bouts (recuperat in 1998). Acest pictor flamand poate fi vazut in Romania doar la muzeul sibian. In urma cu cativa ani, cand a plecat ultima data intr-o expozitie in Europa, lucrarea a venit cu o noua autentificare, ca fiind ultimul portret al lui Bouts, ceea ce i-a crescut foarte mult valoarea.
Povestile acestor lucrari, dar si ale altora din patrimoniul muzeelor romanesti, toate insotite de amanunte interesante, unele chiar picante, mai putin cunoscute de publicul larg, vor fi spuse de istorici de arta, muzeografi, curatori, la Radio Romania Cultural.
Ghidajul sonor va fi complet daca, odata aflati in fata tablourilor, vizitatorii vor accesa site-ul Radio Romania Cultural, unde vor regasi inregistrarile povestilor si le vor putea reasculta.
Amanunte pe www.radioromaniacultural.ro.
. |