Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la MNLR
(Literatură)
Si in acest an, echipa Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) a pregatit pentru „Noaptea muzeelor” un program bogat de evenimente. Acestea vor avea loc atat la sediul din Piata Amzei al institutiei (strada Nicolae Cretuescu 8), cat si toate casele memoriale: Casa Memoriala „Tudor Arghezi – Martisor”, Casa Memoriala „Anton Pann”, Casa Memoriala „Liviu si Fanny Rebreanu”, Casa Memoriala „Ion Minulescu si Claudia Millian” si Casa Memoriala „George si Agatha Bacovia”.
Expozitii, spectacole de teatru, lecturi si multe ateliere pentru copii si familii, cate o carte pe nevazute pregatita drept cadou pentru publicul participant, plus multe alte surprize si activitati interactive – aceasta este arhitectura programului gandit de echipa MNLR pentru seara de 18 mai 2024.

Suntem o institutie importanta, a carei voce conteaza si care crede in puterea educatiei culturale de a ne face mai puternici. Noaptea muzeelor este unul dintre cele mai iubite evenimente ale Bucurestiului. Un proiect viu, mult-asteptat, care reuseste sa anime orasul si la care Muzeul National al Literaturii Romane a propus, de-a lungul anilor, sute de evenimente care au bucurat publicul din capitala.
Stim insa cu totii ca editia din acest an a acestui proiect de traditie va fi una aparte pentru ca, pe langa aniversarea celor doua decenii de existenta ai Noptii muzeelor, ziua de 18 mai 2024 va aduce cu sine si, probabil, cel mai mare protest al muzeelor din 1989 pana in prezent. Un gest cu care suntem solidari. Am ales, totusi, sa ne aratam solidaritatea si fata de publicul iubitor de cultura din capitala, care ne onoreaza cu prezenta de atatia ani, pe care il asteptam suita de evenimente pregatire de echipa MNLR.
Ne bucuram ca, la Muzeului National al Literaturii Romane, putem sa extindem seria de propuneri culturale si catre cartiere, prin activitatile propuse de colegii din cadrul caselor memoriale. Un gest normal de descentralizare ce reprezinta o constanta a activitatilor noastre si pe care planuim sa il dezvoltam
”, a declarat Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului National al Literaturii Romane.

Evenimentele care au loc la sediul central din strada Nicolae Cretuescu nr. 8
Seria de evenimente planuite pentru sediul central din strada Nicolae Cretuescu nr. 8 al MNLR pentru Noaptea muzeelor, editia 2024, debuteaza la ora 18.00 si se incheie pe data de 19 mai.

Primul eveniment din program este un Atelier de lectura dedicat copiilor (4-8 ani), care va avea loc in mansarda MNLR, sub coordonarea Adinei Giurgea si a Ramonei Cantaragiu.

Atelier de explorare a emotiilor prin lectura si joc pe baza cartii Nu sunt suparat de Suzanne Lang, evenimentul le va oferi tinerilor iubitori de lectura ocazia de a interpreta pe roluri dialogul din carte, moment urmat de o accesul la un board game gigant, unde ei insisi sunt pionii si unde vor raspunde la diverse provocari legate de emotii si lumea povestilor. Atelierul este facilitat de Asociatia Bookisit, organizatoare a primului targ de carte second-hand pentru copii si familii din Romania.

Tot de la ora 18.00, timp de o ora, la Ceainaria MNLR, va avea loc un Atelier de improvizatie pentru copii sustinut de Marian Raducu, actor si educator, membru al cunoscutei organizatii Teach for Romania.  

Cel de-al treilea eveniment care debuteaza de la ora 18:00 are loc in Sala Perpessicius si o aduce in fata iubitorilor de cultura din Bucuresti pe scriitoarea Nora Iuga, intr-un dialog cu tanarul autor Vasile Gribincea.

De la ora 19:00, timp de doua ore, la Ceainaria MNLR, este planuit un Atelier de poezie ilustrata, coordonat de tanara animatoare Bianca Vlad. Evenimentul este o pledoarie pentru puterea imaginatiei, o invitatie la o lectura creativa a poemele noastre preferate, un joc frumos cu cerneala pentru realizarea unei ilustratii personalizate.

De la aceeasi ora, 19:00, la etajul I al MNLR, are loc Ora de ras cu tanarul animator cultural Andrei Ungureanu: o calatorie fascinanta prin lumea poeziilor scrise de Carmen Tiderle.

In Mansarda MNLR, de la ora 19:30 debuteaza spectacol de teatru: Refacerea vietii, o comedie scrisa in anii ´70, de Ion Baiesu, despre un barbat care decide sa se desparta de sotie si sa se casatoreasca rapid cu o tanara cunoscuta intamplator cu o saptamana inainte, un text care, desi scris acum cinci decenii, ramane mereu actual. Distributia: Georgica – Andrei Necula, Getuta – Isabela Chitosca, Avocatul – Florin Nan, Gica – Mariangela Coldea, Gigel – Jean Lemne, Ospatarul – Daniel Torje. Regie si ilustratie muzicala – Radu Baiesu.

De la ora 21:00, in Gradina MNLR, timp de o ora, publicul va avea ocazia sa ia parte la un Concert fado sustinut de Ioana Dichiseanu.

In acelasi interval orar (21:00-22:00), la parter si la etajul I, va avea loc un Tur ghidat in cadrul expozitiei de bijuterie semnate de Jana si Peter Machata (proiect co-organizat de AUTOR si Ambasada Slovaciei in Romania, coordonatoare: Monica Morariu).

Anul acesta, Invitatul de la Miezul Noptii este Florin Dumitrescu, scriitor si cunoscut textier pentru Sarmalele Reci si Timpuri Noi, doctor in socio-antropologie.

Evenimentele care au loc la Casele Memoriale ale MNLR

Pentru a sarbatori Noaptea Muzeelor 2024, la Casa Memoriala „Tudor Arghezi – Martisor”, i-a invitat pe actorii Mihai Baranga si Andreea Duta cu piesa de teatru Flirt, un spectacol de pantomima, prezent la festivaluri din strainatate si premiat. Piesa va incepe la ora 19:30. Spectacol complex, care combina mai multe mijloace de expresie ale artei dramatice: dans, voce, pantomima, Flirt s-a nascut dupa o idee a lui Mihai Baranga, cu un scenariu semnat de Andreea Paduraru, avandu-i in distributie pe actorii Ioana Flora si Mihai Barang. Coregrafia: Andreea Duta. Sunet si lumini: Ionut Nitulescu

La Casa memoriala „Anton Pann”, de la ora 18.00, publicul din zona Unirii este invitat la concertul „Hora din Batrani”, muzica interpretata la instrumente din epoca lui Pann.

Casa Memoriala „Liviu si Fanny Rebreanu” le propune iubitorilor de cultura, incepand cu ora 14:00, un tur ghidat despre Povestea de dragoste dintre Fanny si Liviu Rebreanu.

Un tur ghidat este si propunerea Casei Memoriale „Ion Minulescu si Claudia Millian”: incepand cu ora 15:00, tur special dedicat – Povestea de dragoste dintre Claudia si Ion Minulescu.

Anul acesta, Casa Memoriala „George si Agatha Bacovia” da startul evenimentului „Noaptea Muzeelor” la MNLR, cu un Atelier intitulat „Textul meu”, in cadrul caruia copiii sunt invitati sa se inspire din simbolurile poeziei lui Bacovia si din morala plina de umor a lui Anton Pann. Evocandu-i pe scriitori, in cadrul acestui atelier vom descoperi copii–poeti si copii-scriitori, intr-o atmosfera de culoare si lumina. Atelierul este destinat copiilor cu varste intre 6 si 13 ani si va avea loc sambata, 18 mai 2024, intre orele 11.00-12.30.

Peste 1000 de vizitatori ne trec pragul in fiecare an cu ocazia acestui proiect si se bucura de explorarea expozitiilor de baza si permanente, a expozitiilor temporare organizate la sediile Muzeului National al Literaturii Romane si de activitatile interactive si evenimentele culturale, la care au acces gratuit.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate