Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Pianistul Florian Mitrea cântă Ravel la Sala Radio
(Muzică)
Ce ati mai ascultat dintre lucrarile lui RAVEL, celebrul creator al Bolero-ului? Vineri, 31 mai 2024 (de la 19.00), la Sala Radio, ORCHESTRA NATIONALA RADIO va propune La Valse si Concertul in sol pentru pian si orchestra, doua partituri ale marelui compozitor francez.
Invitat special al serii este pianistul multipremiat international FLORIAN MITREA, care in 2018 a castigat Festivalul International de Pian de la New York, ceea ce a dus la debutul sau in celebra sala de concerte Carnegie Hall din acelasi oras american.

Florian Mitrea este castigatorul Concursului de Pian Royal Overseas League (Londra) si este, de asemenea, laureat la Concursurile Internationale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 si München ARD – 2014. Florian Mitrea a sustinut concerte si recitaluri in sali precum Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields si Steinway Hall – Londra s.a. Este decorat cu Medalia de Argint de catre Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

Florian Mitrea (c) Daniel Delang

Evenimentul se va derula sub bagheta unei alte prezente speciale la Sala Radio: dirijorul italian GIUSEPPE MENGOLI, laureat in 2023 cu premiul I al Concursului Mahler (Germania). Seara se va incheia cu suita Pasarea de foc (versiunea din 1945), lucrare semnata de STRAVINSKI. Baletul a fost compus pentru stagiunea din 1910 a celebrei companii de dans Ballets Russes (fondata de impresarul Serghei Diaghilev) si premiera absoluta a avut loc la Opera din Paris, pe 25 iunie 1910, fiind un succes de public imediat.

Giuseppe Mengoli (c) Simon Pauly

La finalul concertului, pianistul Florian Mitrea va oferi publicului o sesiune de autografe, in foaierul central al Salii Radio, pe albumul Florian Mitrea. Beethoven – Unending, aparut la Editura Casa Radio.
Titlul albumului este imprumutat de la E.T.A. Hoffmann care, intr-o recenzie din 1810, vorbeste despre „dorul nemarginit” („unendlich”) pe care-l starneste muzica lui Beethoven. Calitatea nemarginita, infinita a muzicii lui Beethoven il transforma intr-un simbol fara de timp si fara de frontiere al civilizatiei si spiritualitatii umane. – Florian Mitrea – extras din textul de prezentare a albumului


Dirijorul italian GIUSEPPE MENGOLI este castigatorul premiului I al Concursului Mahler – 2023. In saptamana care a urmat succesului sau de la Bamberg, Giuseppe a fost rugat sa dirijeze un program complex, care includea „Ein Heldenleben” de R. Strauss la pupitrul Wiener Symphoniker. In noiembrie 2023, Giuseppe s-a intors la Bamberger Symphoniker pentru a-l inlocui pe Herbert Blomstedt intr-un termen foarte scurt, ceea ce a dus la un concert aclamat de critici. A lucrat din nou cu orchestra in februarie 2024, pentru o productie Bayerische Rundfunk si va reveni la Bamberg pentru concerte in luna iulie.
In stagiunea 23/24, Giuseppe a debutat cu orchestrele de la RAI Torino, Opéra Marseille si urmeaza sa debuteze cu Filarmonica din Rotterdam, Bruckner Orchester Linz, Orchestre de la Suisse Romande s.a. Punctele de atractie ale stagiunii 24/25, includ debutul cu Philzuid (Olanda), Orchestra Simfonica din Bochum (Germania), Orchestra della Svizzera Italiana (Elvetia), Orchestre Philharmonique de Luxembourg, Filarmonica din Dresda, Filarmonica din Bremen, Orchestra de Camera din Viena etc.
Cariera de dirijor a lui Mengoli a inceput ca urmare a pasiunii si interesului tot mai profunde pentru arta de a dirija, pe care a explorat-o in timpul activitatii sale de concertmaestru in orchestre de tineret si profesioniste, incepand de la varsta de 16 ani. A lucrat apoi in pozitia de concertmaestru si ca dirijor asistent cu Oleg Caetani, Daniel Barenboim, Christoph König si John Axelrod, cu ansambluri ca Real Orquestra Sinfonica de Sevilla, Sinfonica di Milano si orchestrele de la Opera din Oslo si Opera Regala din Londra – Covent Garden.

Descris de Martha Argerich ca fiind „un tanar pianist remarcabil”, FLORIAN MITREA s-a nascut la Bucuresti, dar este stabilit in Marea Britanie din 2008. Absolvent si profesor la Academia Regala de Muzica din Londra, este un solist premiat, cu o cariera internationala de interpret si profesor.
Florian Mitrea a fost dublu laureat la Concursurile Internationale de Pian Scotia (2017), Hamamatsu (2015) si ARD München (2014). A castigat categoria pian a Concursului de Muzica Royal Overseas League din 2018, iar de atunci canta in mod regulat in cadrul proiectelor ROSL Arts. Anterior, Florian a fost castigator al unui premiu major la Concursurile Internationale de Pian Harbin – China (2018), St. Priest (2017) si James Mottram – Manchester (2016). A fost castigatorul premiului cel mare la Festivalul International de Pian de la New York din 2018 si, in consecinta, a sustinut spectacolul sau de debut la Carnegie Hall.
In martie 2018, Academia Regala a anuntat ca Florian a fost numit Asociat al Academiei Regale de Muzica (ARAM): o onoare acordata fostilor studenti care au avut o contributie semnificativa la profesia muzicala.
Florian a concertat la Carnegie Hall din New York, in sali de concert din Romania, precum si in Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud si Elvetia. In Marea Britanie, a fost aplaudat in sali ca Bridgewater Hall, Manchester, Usher Hall, Edinburgh si Royal Concert Hall din Glasgow; St John's Smith Square, King's Place, St. Martin-in-the Fields, St. James' Piccadilly, Steinway Hall si Draper's Hall din Londra s.a.
Florian ramane si un muzician de camera activ. Printre colaborarile recente se numara spectacole cu violonistii Chloë Hanslip si Thomas Gould, precum si cu cvartetele de coarde Heath si Skampa, toate la Scoala si Festivalul International de Vara Dartington. Si-a facut debutul in cadrul Festivalului International de la Lucerna, alaturi de clarinetista Anna Hashimoto. Concerteaza in mod regulat cu cvintetul de suflatori al Annei - The Atea Quintet. Florian este curatorul propriului sau festival de muzica din Bucuresti, Festivalul Hoinar - un proiect axat pe educatie si pe sprijinirea tinerilor pianisti la inceputul dezvoltarii lor.
Interpretari ale lui Florian au fost difuzate la BBC Radio 3 si Classic FM in Marea Britanie, la radio si televiziune in Romania (SRR si TVR), RTS in Elvetia, RTE Lyric in Irlanda, France Musique si Südwestrundfunk (SWR2) si Bayerischer Rundfunk (BR-Klassik) in Germania.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.
Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Toate biletele cumparate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix si myticket) raman valabile. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete.
Albumul este disponibil, la pret de producator, la libraria Editurii Casa Radio din str. Temisana nr. 31 sau prin comanda online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achizitionat de la partenerii de distributie.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate