Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Premieră absolută: „Scandal For two” semnată și interpretată de celebrul violoncelist Denis Shapovalov în primă audiție mondială la Sibiu și Miercurea Ciuc
(Muzică)
Denis Shapovalov, violoncelist de renume mondial, dirijor si compozitor, laureat al Concursului International Ceaikovski. 1998 concerteaza la Sibiu si Miercurea Ciuc pe 2 si 3 iunie, alaturi de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, pianista Monica Florescu si Orchestra de Camera Ciuc.
Concertele incep pe 2 iunie, la Sibiu, cu un prim recital de la ora 11:00 (pentru copii), in incinta ATU Toys (Str. 9 Mai, nr. 10), si de la ora 19:00 (pentru familii), la Catedrala Evanghelica Sf. Maria (Piata Huet, nr. 1), in cadrul festivalului de muzica clasica pentru copii si familii The Sound of Childhood. Pe 3 iunie, artistii vor evolua pe scena Cinematografului Csíki Mozi din Miercurea Ciuc, incepand cu ora 19:00. Intrarea la ambele recitaluri din Sibiu este libera.   


Solist de o mare profunzime, Denis Shapovalov a fost descris de legendarul Mstislav Rostropovici ca fiind un artist cu un „talent stralucitor, de care poate fi mandru in fata intregii lumi”. Artist deplin, pentru care muzica este un mod viata, Shapovalov si-a demonstrat virtuozitatea in numeroase concerte si concursuri, dintre care cel mai important este Concursul International Ceaikovski din 1998, cand a obtinut Premiul I si Medalia de Aur cu unanimitate de voturi din partea juriului.

Prezent pentru prima data la Sibiu, Denis Shapovalov va urca pe scena in dubla ipostaza artistica: aceea de solist, dar si de compozitor. Publicul va asculta in premiera absoluta Concertul pentru doua violoncele si orchestra de coarde Scandal in doi (Scandal For Two), dar si Variatii pe tema Capriciului nr. 24 Paganini in Rock pentru doua violoncele si orchestra de coarde, lucrari care poarta semnatura artistului Denis Shapovalov, fiind interpretate impreuna cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev si Orchestra de Camera Ciuc. Din program face parte si Concertul pentru doua violoncele si orchestra de coarde in sol minor, RV. 531 de Antonio Vivaldi.

In postura solistica va evolua si pianista Monica Florescu, care va interpreta Concertul nr. 12 in La Major pentru pian si orchestra de coarde, KV 414 de Wolfgang Amadeus Mozart, in compania Orchestrei de Camera Ciuc, ansamblu cu care pianista Monica Florescu a avut numeroase colaborari in ultimii ani, atat in cadrul Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends, cat si ca solista invitata a Stagiunii Simfonice din Miercurea Ciuc.  

THE SOUND OF CHILDHOOD - Festivalul marilor intalniri pentru cei mici

Artisti din Romania si din strainatate isi dau intalnire cu cel mai tanar si mai proaspat public, copiii, dar si cu parintii lor, pentru trei zile de timp si muzica de calitate, in familie, la festivalul The Sound of Childhood.

Violoncelistii Denis Shapovalov si Makcim Fernandez Samodaiev, pianista Monica Florescu, Orchestra de Camera Ciuc, Bucharest Wind Ensemble, Duo Kitharsis si actrita Iulia Popa se intalnesc cu publicul din Agnita (31 mai), Ighisu Vechi (1 iunie) si Sibiu (2 iunie) pentru a redescoperi muzica clasica prin joc si joaca, intr-un festival cu ilustratiile si identitatea vizuala semnate de artista Marina Gabriela Soare.  
   
In fiecare zi a festivalului vor avea loc doua concerte:
• Ora 11:00- Concerte educative pentru copii;
• Ora 19:00 - Concerte pentru intreaga familie.

Intrarea este libera la toate concertele

„The Sound of Childhood” este un proiect organizat de Asociatia Florescu-Fernandez & Friends, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Denis Shapovalov


S-a nascut la 11 decembrie 1974 in Rusia. Dupa terminarea cursului postuniversitar al Conservatorului de Stat din Moscova (clasa Nataliei Sahovskaya), la varsta de 26 de ani, Denis Shapovalov a devenit cel mai tanar profesor de violoncel la aceasta universitate faimoasa, unde a predat timp de 11 ani (2001-2012). A castigat premiul I si Medalia de Aur la cel de-al XI-lea Concurs International Ceaikovski in 1998.

Din 2006, dupa ce a studiat si dirijatul la Conservatorul de Stat din Moscova, Shapovalov a cantat in majoritatea orchestrelor simfonice importante din intreaga Rusie, inclusiv in Orchestra Simfonica de Stat „Novaya Rossiya” (dirijor Yuri Basmet). In 2012, a fost director artistic al proiectului difuzat la TV „Cello Parade” la cel de-al III-lea Festival International Rostropovici, dirijand 60 de violoncelisti din cele mai importante opt orchestre din Rusia.
Denis Shapovalov a participat la numeroase festivaluri internationale din Rusia, Franta, Italia, Germania, Austria, SUA, Japonia si China. La debutul american, a impresionat cu virtuozitatea sa la cel de-al III-lea Congres Mondial de Violoncel.

Shapovalov a colaborat cu Orchestra Simfonica Ceaikovski, Orchestra Simfonica Academica a Filarmonicii din Sankt Petersburg, orchestrele de camera „Moscova Virtuosi” si „Solistii din Moscova”, Orchestra Bayerische Rundfunk, Orchestra Filarmonica Olandeza, Orchestra Filarmonica din Londra, London Symphony Orchestra, Baltimore Chamber Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

A fost invitat in seria de concerte care au sarbatorit aniversarea lui Mstislav Rostropovici, la implinirea varstei de 75 de ani, evenimente care s-au desfasurat in Londra si SUA. De asemenea, Mstislav Rostropovici l-a invitat pe Shapovalov sa cante impreuna cu diferite orchestre din Rusia, Marea Britanie, SUA si sa participe la Festivalurile Rostropovici din Azerbaidjan si Franta.

Denis Shapovalov a colaborat cu mari dirijori, precum: Lorin Maazel, Jukka-Pekka Saraste, Andrew Litton, Christian Badea, Vladimir Spivakov, Yuri Basmet, Gianadrea Noseda, Valentin Uryupin.

A sustinut concerte in principalele sali de concert din lume - Balsoi a Conservatorului din Moscova, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Festival Hall si Barbican Center din Londra, Megaron din Atena, Auditorio Nacional de Musica si Palacio de Congresos din Madrid.

Abordand si repertorii originale de jazz, Denis Shapovalov si-a tradus pasiunea pentru muzica rock in proiectele incrucisate „Above the Earth” si „Rock vs Rococo”, prin care a atras un public nou catre spectacolele clasice. In 2007 a devenit primul muzician clasic care a sustinut un concert solo la Polul Nord.

Makcim Fernandez Samodaiev (c) Cristina Bobe

Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneza, Makcim Fernandez Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat in tari precum Belgia, Olanda, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic, China si a sustinut concerte in sali de renume precum BOZAR (Palais des Beaux Arts), Flagey in Bruxelles, De Bijloke in Gent, De Singel in Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) si Palacio de Bellas Artes din Mexic.

In decursul carierei sale a interactionat cu muzicieni precum Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy si a colaborat cu dirijori recunoscuti cum sunt Ovidiu Balan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galati, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor si Alexandre Myrat.

Intre anii 2015 si 2023 a fost solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu?.

Pe langa activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev sustine concerte de muzica de camera, in calitate de invitat, dar si de organizator. In 2016, impreuna cu pianista Monica Florescu, a fondat in Sibiu Stagiunea Camerala „Florescu-Fernandez & Friends”, o stagiune care devenit un proiect de referinta pentru muzica de camera din Romania. Din 2017 colaboreaza cu Teatrul de Balet Sibiu unde, impreuna cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cat si aranjamente si compozitii proprii (2017), iar in 2018, anul centenarului, a creat a doua productie originala intitulata „Fragile”, avand la baza muzica lui George Enescu.

Monica Florescu (c) Cristina Bobe


Nascuta in Bucuresti, pianista Monica Florescu are o traiectorie ampla in domeniul interpretarii muzicale, cunoscuta ca pianist concertist, dar si ca muzician de camera, sustinand concerte in toata lumea.

Debuteaza la 8 ani, pe scena Ateneului Roman, ca laureata a concursurilor nationale. Absolventa a doua universitati de muzica (din Bucuresti si din Anvers, Belgia), si-a desfasurat activitatea in decursul anilor in mai multe tari, precum Belgia, Romania si Mexic.

Fondeaza in 2002, alaturi de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, „Spirale Piano Trio”, o formatie de muzica de camera, care desfasoara o intensa activitate pe plan international.

Este laureata a unor competitii internationale printre care Concursul International „Lorry Wallfish” si Premiul „George Enescu” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de G. Enescu, precum si Premiul „Remember Enescu” in cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalista a Concursului „Maria Canals 55th International Competition” in Barcelona. Intre anii 2012-2014 este invitata in Mexic, ca membra a juriilor internationale pentru concursuri de pian si muzica de camera. Efectueaza inregistrari pentru Radio Romania (Bucuresti), concerteaza live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa (Mexic) si inregistreaza un CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda cu grupul „Spirale Piano Trio”.

Din 2015 este membra a Filarmonicii de Stat Sibiu, in calitate de solist instrumentist. Tot in 2015, initiaza, impreuna cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, Stagiunea Camerala „Florescu-Fernandez and Friends”, la Sibiu, un proiect de referinta pentru muzica de camera din Romania.

ORCHESTRA DE CAMERA CIUC

Infiintata in anul 2001, a devenit intre timp una dintre cele mai apreciate orchestre de camera din Romania, iar in fiecare an intampina publicul meloman cu propriul sezon muzical, desfasurat la Miercurea Ciuc.

Primul concert sustinut de ansamblu a avut loc in anul 2001, la Miercurea Ciuc, avand ca membri fondatori elevi ai Liceului de Arte „Nagy István", sub indrumarea dirijorului si pianistului Szonyi Zoltán, profesor din Targu-Mures. Concertul a avut un mare succes in randul publicului cunoscator si iubitor de muzica clasica.

Odata cu acest inceput, orchestra a participat cu regularitate la evenimentele locale si, cu timpul, a onorat inclusiv invitatii la evenimente nationale si internationale. Printre participarile internationale se numara si un concert in sala mare a Academiei de Muzica „Liszt Ferenc” din Budapesta, despre care televiziunea Duna a realizat filmul documentar ,,Muzica Ciucului si a Salzburgului”, difuzat in anul 2006.

Din 2008, Orchestra de Camera Ciuc sustine anual mai mult de sase concerte orchestrale mari, pe langa care organizeaza si participa la nenumarate alte evenimente de muzica clasica. Unul dintre proiectele culturale de mare anvergura, la care Orchestra de Camera Ciuc se numara printre invitati, este „Festivalul de Muzica Veche din Miercurea Ciuc”, avand peste 40 de editii la activ. Din anul 2017, initiaza o serie de proiecte care se bucura de aprecierea publicului, printre care „Seratele de pian ale toamnei” si „Seratele de toamna ale muzicii de camera”.

Ansamblul a avut, de-a lungul timpului, inclusiv aparitii in calitate de orchestra simfonica, dar si-a pastrat numele de Orchestra de Camera Ciuc.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate