Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Duelul viorilor Stradivarius vs. Guarneri - ediţia a 12-a, la Sala cu Orgă din Chişinău, pe 8 iunie
(Muzică)
Violonistii Liviu Prunaru si vioara Stradivarius „Pachoud” si Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesù „Catedrala” (pusa la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”, in al carui patrimoniu se afla) se vor duela, acompaniati de pianistul Mihai Ungureanu, pe 8 iunie, de la ora 19.00, la Chisinau, la Sala cu Orga.
„Ne-am mai duelat o singura data la Chisinau, acum aproape 10 ani, in 2015, tot la Sala cu Orga. Imi amintesc de primirea calduroasa a publicului si de energia intregului concert. Ne dorim, desigur, sa fie cel putin la fel si acum, asa ca ii asteptam cu nerabdare pe spectatori sa vina la concert sa vada si sa asculte confruntarea celor 2 viori”, spunea violonistul Gabriel Croitoru.

Turneul National „Duelul Viorilor” va incepe in Romania, pe 3 iunie, la Deva. Urmeaza Sibiu (4 iunie), Bistrita (5 iunie), Botosani (7 iunie), Chisinau (8 iunie), Iasi (11 iunie), cu final la Caracal, pe 12 iunie.

Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru vor prezenta un program ce va contine piese de larga popularitate din literatura pentru vioara, printre care si Concertul pentru doua viori in re minor de Bach, opus celebru in care cele doua viori pot fi ascultate simultan, acompaniate in acest caz la pian, de Mihai Ungureanu.

Spun de fiecare data cat de mult ma bucur sa cant alaturi de Gabriel Croitoru. Îmi amintesc ca la Chisinau am ajuns dupa primele patru editii de mare succes ale turneului. Intre timp, ideea de duel se transformase, desigur, intr-o intrecere amiabila pentru cucerirea publicului. Acum avem deja peste un deceniu de cantat impreuna si astept cu acelasi neastampar revederea cu spectatorii.” spunea violonistul Liviu Prunaru.

Duelul viorilor 2018 (c) Virgil Oprina

Publicul din Romania si din Chisinau se va bucura de calitatea interpretarii, sensibilitatea si daruirea artistilor, dar si de alegerea repertoriului care, anul acesta, este unul incarcat de romantism, virtuozitate si culoare.


3 iunie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte
4 iunie, ora 19:00 - Sibiu, Sala Thalia
5 iunie, ora 19:00 - Bistrita, Palatul Culturii
7 iunie, ora 19:00 - Botosani, Sala Filarmonicii
8 iunie, ora 19:00 - Chisinau, Sala cu Orga
11 iunie, ora 19:00 - Iasi, Palatul Culturii
12 iunie, ora 19.00 – Caracal, Teatrul National

PROGRAM MUZICAL

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”
MIHAI UNGUREANU - pian
Fritz Kreisler - Recitativ si Scherzo, in re minor, op. 6
Fritz Kreisler - Tambourin Chinois, in si bemol major, op. 3
Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov - Preghiera
Fritz Kreisler / Ede Poldini - Poupée valsante

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”
MIHAI UNGUREANU - pian
George Enescu – Lautarul din Suita Impresii din copilarie, op. 28
Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d'album, op. 40
Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

LIVIU PRUNARU - vioara Stradivarius “Pachoud”
GABRIEL CROITORU - vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”
MIHAI UNGUREANU - pian
J.S. Bach - Dublu concert pentru doua viori in re minor, BWV 1043
J. Halvorsen - Capriciu de concert pe teme norvegiene, in sol major, op.19

Gabriel Croitoru & Liviu Prunaru 2023 Ateneu

Producator: Pro Contemporania
Parteneri Republica Moldova: Ambasada Romaniei in Republica Moldova, Asociatia Investitorilor din Romania in Republica Moldova
Parteneri culturali : Muzeul National George Enescu, ICR
Partener: The Culture Club
Sponsori: Purcari, RBR Mobila, Grand Hotel Continental, Aqua Carpatica

Parteneri culturali si organizatori locali: Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Colegiul National Decebal din Deva, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul Cultural George Cosbuc din Bistrita, Palatul Culturii din Bistrita, Centrul Filarmonica George Enescu din Botosani, Sala cu Orga din Chisinau, Ateneul National din Iasi, Palatul Culturii din Iasi, Teatrul National Caracal.

Gabriel Croitoru este violonistul care a castigat prin concurs, in anul 2008, privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”). Este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Violonistul Liviu Prunaru, timp de 18 ani concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care a primit, in 2008, pentru prima data, titlul de cea mai buna orchestra din lume. In octombrie 2010 a acceptat sa devina director muzical al Academiei Internationale de Muzica Menuhin din Elvetia si, prin urmare, sa continue traditia iubitilor sai maestri Yehudi Menuhin si Alberto Lysy! In afara activitatii sale didactice si a carierei sale de concertmaestru, Liviu Prunaru are o cariera solo foarte activa. Este foarte des invitat sa fie solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) pana in cele doua Americi, trecand prin intreaga Europa. In paralel, sustine multe recitaluri si inregistreaza aproape in fiecare an. Inregistrari recente: Integrala sonatelor pentru vioara si pian de Grieg, o inregistrare live a unui proiect lansat in Romania numit ”Duelul viorilor” (Stradivari vs. Guarneri) si ultima inregistrare, un proiect de muzica de camera care include Octetele de Svendsen si Bruch in compania colegilor sai, fosti studenti ai Academiei Menuhin, reuniti pentru a sustine concerte si a face inregistrari sub numele "THARICE". Liviu Prunaru canta pe un Stradivarius datand din 1694.

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. Dupa absolvirea Liceului de Arta din  Craiova, studiaza la Academia de Muzica din Bucuresti cu Dan Grigore si Ioana Minei. Din 1981 sustine o intensa activitate concertistica impreuna cu toate orchestrele simfonice din tara. Ca solist, interpret de muzica de camera, a concertat in toata Europa, America de Nord si de Sud, fosta URSS si Asia. Este laureat al mai multor competitii nationale, iar in 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din Romania. A fost multi ani la rand Director General, Director artistic, iar in prezent este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Pianistul are un repertoriu cuprinzator, atat in genul concertant, cat si in cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian.

Povestea lutierilor

Stradivarius a fost un cunoscut creator italian de instrumente cu coarde, in special viori, ramase celebre pana astazi. Antonio Stradivari a faurit aproximativ 1100 instrumente din care 600 ramase astazi. A construit in atelierul sau din Cremona viori, viole, celli, ghitare, dar si o harpa care actualmente se afla in proprietatea academiei de muzica din Napoli. Instrumentele sale sunt, pe langa sunetul deosebit si rareori egalat, o investitie financiara foarte buna, in ultimii 30 de ani pretul instrumentelor sale crescand de peste 200 de ori, ajungandu-se astazi la 5-6 milioane de Euro.
Viorile si mai toate celelalte instrumente stradivariene au fost botezate de-a lungul timpului, (Soil, Doamna Tennant, Elder, Tuscan, Medici, Amarillys Fleming, etc.) fiecare avand o istorie pe masura. Alaturi de Giuseppe Guarneri "del Gesù", este considerat etalon in domeniul sau. Numarul copiilor realizate dupa viorile sale este remarcabil (milioane in toata lumea).
Multe mistere s-au nascut de-a lungul timpului legate de sunetul instrumentelor sale, vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucratura sa perfecta. Un fapt interesant este ca lemnul provine din zona muntilor Balcani si a arcului carpatic, adunandu-se dovezi chiar ca ar proveni de langa Manastirea Putna.
Creatia sa se distinge in trei mari perioade. Prima, influentat de maestrul sau, Amati, (1665-1700) in care construieste viori dupa modelul acestuia. A doua (1700-1730) sau "golden age" este perioada in care a creat cele mai distinse instrumente (a ajuns la maiestria deplina la 70 de ani) si ultima, in care a fost ajutat de fiul sau, Omobono, datorita varstei inaintate, decedand la 93 de ani.
 
Familia de lutieri Guarneri, asemenea lui Stradivari, a trait la Cremona. Viorile Guarneri au fost realizate la sfarsitul secolului XVI - inceputul secolului XVII, cel mai cunoscut membru al familiei fiind Giuseppe Antonio Guarneri (1698 - 1744). Viata sa este invaluita in mister: se spune ca a fost intemnitat o perioada, desi nu exista nici o dovada in acest sens. Instrumentele sale cunoscute astazi, putine la numar (aproximativ 180) se disting printr-un sunet complex, tumultuos, plin de bogatie si profunzime armonica, dar si printr-un finisaj ce il depaseste din punct de vedere artistic pe mai cunoscutul sau rival Stradivari.
Daca intre anii 1720-1730 se cunosc putine instrumente facute de maestru, incepand cu anii 30- 35 productia sa creste prin cantitate si calitate, ajungand ca in anii 38-39 sa stabileasca noi standarde in luterie si sa redefineasca "perfectul" in sunetul viorii.
Segmentul de piata a familiei Guarneri era format in principal de muzicieni, spre deosebire de Stradivari care lucra cu precadere pentru nobili, case regale si biserici. Gradul de uzura al viorilor Guarneri dovedesc o preferinta clara a muzicienilor de a le canta cu precadere. Violonisti celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman si nu in ultimul rand, George Enescu si-au incredintat maiestria acestor viori.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate