Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
„Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul Nil Mladin
(Muzică)
Castigatorul bursei „Mostenitorii Romaniei muzicale” – editia 2023, sustine un recital-eveniment la Sala Radio, joi, 6 iunie, ora 19.00.
Pianistul Nil Mladin propune un program in care tumultul si introspectia se regasesc in lucrari foarte cunoscute, dar si foarte rar cantate pe scenele romanesti: Sonata op. 53 „Waldstein” de Ludwig van Beethoven, 7 fantezii op. 116 de Johannes Brahms si „Le baiser de l’Enfant Jésus” de Olivier Messiaen.

Recitalul este transmis in direct de Radio Romania Muzical si TVR Cultural.

Absolvent al Academiei Regale de Muzica din Londra, unde a studiat cu Joanna MacGregor si Florian Mitrea, pianistul Nil Mladin a participat la competitia pentru bursa Mostenitorii Romaniei muzicale in perioada 2020-2023; in 2023, juriul i-a oferit bursa in valoare de 4000 euro, dar si alte beneficii profesionale, printre care o sesiune de inregistrari la Sala Radio, programata in iulie 2024, dar si recitalul de la Sala Radio din 6 iunie 2024, oferite de Radio Romania Muzical.
Nil Mladin (25 ani) s-a format initial la Colegiul National de Muzica “George Enescu” din Bucuresti; in perioada studiilor la Academia Regala de Muzica din Londra, unde a beneficiat de o bursa completa, s-a remarcat prin diversitatea proiectelor si dinamicitate, explorand mereu teritorii noi repertoriale.

Nil Mladin

Nil Mladin: „Am ales sa deschid programul cu Sonata Waldstein, care ofera o intrare impunatoare in lumea muzicala a serii. Aceasta sonata este o muzica olimpica, o muzica a zeilor. In acelasi timp, cu aceasta lucrare, am dorit sa aduc o doza de optimism si energie, in contrast cu al doilea moment al recitalului, fanteziile lui Brahms, care aduc o schimbare de ton si atmosfera. Aceste fantezii sunt o explorare a unei game variate de emotii si stari interioare, oferind publicului o pauza pentru reflectie si introspectie. Ele completeaza perfect energia initiala a programului cu profunzime emotionala si psihologica.
In incheierea recitalului, am decis sa ma intorc in sfera spiritualitatii, cu o piesa foarte draga mie, „Le baiser de l'Enfant-Jésus” de Olivier Messiaen, parte a ciclului „Vingt regards sur l’Enfant Jésus”. Am avut ocazia si bucuria sa aprofundez muzica lui Messiaen sub indrumarea profesoarei Joanna MacGregor, care este unul dintre putinii specialisti contemporani ai muzicii lui Messiaen. Sunt fascinat de stilul componistic al lui Messiaen, de elementele folosite si de efectele sonore create. In lucrarea pe care am ales-o, gasim cateva dintre elemente esentiale ale lui Messiaen: „Thème de Dieu”, una cele patru teme crestine leitmotiv ce anima intregul ciclu. Apoi, efectul de cant al pasarilor, fiind cunoscut interesul lui Messiaen in studierea si transpunerea in propriile opusuri a cantecului pasarilor, dar si efectul de clopote, pe care nu-l intalnim doar la Messiaen, ci si, de exemplu, in „Carillon nocturne” de George Enescu. Asadar, sunt multe lucruri care leaga aceste piese, oferind in acelasi timp o larga diversitate stilistica.
Astept cu nerabdare acest recital si va invit in numar cat mai mare sa fiti alaturi de mine in aceasta calatorie muzicala cu totul aparte.


Biletele pentru recitalul din 6 iunie sunt disponibile in reteaua bilete.ro (https://www.bilete.ro/mostenitorii-romaniei-muzicale/mostenitorii-romaniei-muzicale-06-iun-2024/) si la casa de bilete a Salii Radio.

Proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”

…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat in ultimii ani in doua directii. Prima dintre acestea isi propune sa-i aduca pe scene prestigioase romanesti pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar acasa. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.
Din 2018 si pana in prezent au avut loc aproape 30 de concerte si recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si doua albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri.
A doua directie de dezvoltare este bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”. In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022) si pianistul Nil Mladin (2023). Pentru editia 2024, au fost deja deschise inscrierile, iar valoarea bursei este de 4500 euro. Finalistii care s-au remarcat in competitia pentru bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale” au beneficiat si de numeroase alte beneficii profesionale: recitaluri, concerte, inregistrari, reprezentare in competitii internationale, la propunerea membrilor juriului.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate