Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Avangarda revizitată. Ediția a IV-a: AVANGARDA DIN ROMÂNIA
(Cinema)
Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA.
Sesiunea a IX-a: 
a) MH Maxy 
b) Geo Bogza & Aurel Baranga
c) Dida Solomon-Callimachi.

Marti, 25 noiembrie si Vineri, 28 noiembrie, ora 18.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”

Curator: Igor Mocanu
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei

Ca si pana acum, am prefatat seria jurnalelor de actualitati avand in centrul lor doua figuri importante ale avangardei din Romania – Geo Bogza si Aurel Baranga – cu un alt documentar inedit, aflata inca in lucru, de data aceasta despre un fondator al constructivismului si ulterior integralismului din Romania – M. H. Maxy. Experienta lui Maxy cu cinematografia este si mai saraca. Un oarecare „M. Maxy” apare ca scenarist al filmului Survivre (1923), regizat de Édouard Chimot, insa e putin probabil ca acesta sa fie braileanul Max Herman, devenit ulterior Max Hermann Maxy sau, cum e in genere cunoscut, M.H. Maxy, expozant la Der Sturm si Bauhaus. Documentar interesant intrucat, in primul rand, autorul acestuia este nepotul artistului avangardist, care pleaca din SUA in Europa, la Desau, pe urmele unchiului sau, pentru a documenta o retrospectiva din 2007 a pictorului si decoratorului constructivist, trasand pe parcurs liniile din ce in ce mai distincte ale povestii personale, impletita cu cea a pictorului si decoratorului roman. Jurnalele de actualitati prefateaza, la randul lor, o pelicula aparte, destul de putin discutata la noi – Trenul fantoma – un film politist din 1933, regizat de Jean Mihail, insa care a beneficiat de participarea extraordinara pentru noi a actritei si autoarei avangardiste Dida Solomon-Callimachi, fondatoare, alaturi de sotul ei, Scarlat Callimachi, a revistei de arta constructivista Punct, in care aceasta semna poeme avangardiste alaturi de Ion Vinea, Ilarie Voronca, Mihail Cosma s.a.

M.H. MAXY

SEARCHING FOR MAXY
SUA, 2013, Documentar, 33 min
R. Lee Dragu
M: Matthias Weber
Producator: Lee Dragu

GEO BOGZA

DREPTURILE MINORITATILOR NATIONALE IN RPR 
Romania, 1952, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus
Producator: Actualitatea in imagini nr. 39 / 1952

Editie speciala cu subiect unic: Noul proiect de Constitutie. – Despre drepturile minoritatilor nationale in RPR. La Casa Scriitorilor se dezbate proiectul de Constitutie. Imagini cu Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus.

IMPOTRIVA ARMELOR NUCLEARE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 23 / 1957, subiect a.

Ce vor popoarele. – Imagini de arhiva cu explozii atomice si mitinguri pentru pace in U.R.S.S., Germania si Japonia. La Bucuresti are loc o intrunire a oamenilor de stiinta impotriva armelor nucleare. Vorbeste Horia Hulubei. O delegatie romana formata din Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet si Matei Socor este filmata plecand de pe aeroportul Baneasa la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii ce se desfasoara la Colombo, Ceylon.

PENTRU INTERZICEREA ARMELOR ATOMICE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 26 / 1957, subiect a.

Pentru interzicerea armelor atomice. – Pe aeroportul Baneasa este filmata sosirea delegatiei romane de la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii desfasurata la Colombo, Ceylon.

DECORARI LA M.A.N. 
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Cicerone Theodorescu, Ion Gheorghe Maurer
Producator: Actualitatea in imagini nr. 7 / 1958, subiect a.

Decorari la M.A.N. – La M.A.N. s-a desfasurat ceremonia de decorare a unor oameni de cultura. Scriitorului Geo Bogza i s-a decernat „Steaua R.P.R.” clasa a II-a, iar lui Cicerone Theodorescu „Ordinul muncii” clasa I. Discursul lui Ion Gheorghe Maurer si raspunsul lui Geo Bogza.

PLENARA CONSILIULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII DIN ROMANIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea
Producator: Actualitatea in imagini nr. 15 / 1958, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – Plenara Consiliului National pentru Apararea Pacii din Romania. Vorbesc Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea. Este aprobat un plan de actiune pentru pregatirea conferintei nationale a acestui consiliu. Este adoptata si o motiune prin care se saluta hotararea Sovietului Suprem al P.C.U.S. de incetare unilaterala a experimentelor cu arme nucleare.

SCRIITORUL REVOLUTIONAR ALEXANDRU SAHIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: George Macovescu, Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Mihnea Gheorghiu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Evocari. – Aniversarea a 50 de ani de la nasterea scriitorului revolutionar Alexandru Sahia. Revistele sale: „Veac nou”, „Bluze albastre”. Literatura avangardista si militanta: „Revolta in port”, „U.R.S.S. azi”, „somaj fara rasa”. Fotografii, inclusiv de pe patul de suferinta, manuscrise. Discursuri George Macovescu, Geo Bogza. Eugen Jebeleanu recita poemul propriu „in satul lui Sahia”. Mihnea Gheorghiu citeste din nuvela lui Sahia, „Uzina vie”.

SEDINTA PLENARA A COMITETULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII IN R.P.R.
Romania, 1960, reportaj
Cu: Geo Bogza, Ion Sas, Sandu Aranghez
Producator: Actualitatea in imagini nr. 10 / 1960, subiect b.

Reportajele saptamanii. – La 1 martie, a avut loc sedinta plenara a comitetului national pentru apararea pacii in R.P.R. Printre tovarasii care si-au expus opiniile se numara Geo Bogza, Ion Sas si Sandu Aranghez.

CONGRESUL MONDIAL PENTRU DEZARMARE SI PACE
Romania, 1962, reportaj
Cu: Geo Bogza, Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza
Producator: Actualitatea in imagini 30 / 1962, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – La congresul mondial pentru dezarmare si pace, Geo Bogza prezinta darea de seama. Printre participanti mai apar Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza.

ALEGERILE LEGISLATIVE SI LOCALE DIN 7 MARTIE
Romania, 1965, reportaj
Cu: Geo Bogza
Producator: Actualitatea in imagini nr. 3 / 1965, subiect d.

Agenda electorala. – Desemnarea delegatilor Frontului Democratiei Populare pentru alegerile legislative si locale din 7 martie. Geo Bogza este desemnat candidat MAN. La alegerile comunale e desemnata o femeie.

AUREL BARANGA

„MIELUL TURBAT”
Romania, 1954, reportaj
Cu: Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Alfred Alessandrescu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1954, subiect c.

Radiodifuziunea romana. – Aspecte din diferite studiouri ale Radiodifuziunii romane. Se inregistreaza piesa „Mielul turbat”, cu Grigore Vasiliu Birlic. Sica Alexandrescu urmareste inregistrarea. Orchestra simfonica si Corul radio dirijate de Alfred Alessandrescu inregistreaza sincron Simfonia a IX-a de Beethoven.

CRONICA TEATRALA
Romania, 1954, reportaj
Cu: Aurel Baranga, Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra, Sica Alexandrescu, Fory Eterle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 44 / 1954, subiect e.

Cronica teatrala; Aurel Baranga la masa de lucru scriind o piesa de teatru; sedinta la teatrul Municipal din Bucuresti la care participa Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra in vederea punerii in scena a piesei; montarea decorurilor, realizarea costumelor si o repetitie a piesei condusa de Sica Alexandrescu la care participa Fory Eterle si Ileana Predescu.

INTALNIRE CULTURALA LA ATHENEE PALACE 
Romania, 1955, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, Alberto Brussone, Paul Hogarth, Imre Komor, Jack Raymond, Robert Merle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1955, subiect c.

Intalnire culturala la Athenee Palace. – La hotelul Athenee Palace are loc o intalnire culturala la care participa Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, pictorul Alberto Brussone (Argentina), Paul Hogarth (Anglia), ziaristii Imre Komor (Ungaria), Jack Raymond (S.U.A.) si scriitorul francez Robert Merle care da un interviu sincron.

ASPECTE DIN BARLAD
Romania, 1956, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1956, subiect c.

Carnet cultural. – Aspecte din Barlad cu noua cladire a teatrului din oras. Sunt filmate imagini din interiorul si exteriorul cladirii si de la spectacolul de inaugurare cu piesa „Mielul turbat” de Aurel Baranga.

CULTURALE. BOTOSANI
Romania, 1958, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 37 / 1958, subiect c.

Culturale. – Botosani – Construirea noului teatru din localitate, „Mihai Eminescu”, este aproape finalizata. Repetitii ale tinerei trupe de actori cu spectacolul „Mielul turbat” de Aurel Baranga. Afisele sunt deja tiparite.

CULTURALE. URSS
Romania, 1958, reportaj
Cu: Alexandru Ciugaru, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Aurel Baranga
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Culturale. – U.R.S.S. – Imagini din jurnale de actualitati sovietice: Teatrul National din Bucuresti face un turneu in U.R.S.S. Sunt prezentati cativa actori: Alexandru Ciugaru in Trahanache, Radu Beligan in Dandanache. Sovetskaia Kultura insereaza pe prima pagina reportajul despre spectacolele trupei. Revenirea festiva la Bucuresti, Grigore Vasiliu Birlic printre cei ovationati. Discursuri ale lui Sica Alexandrescu si Aurel Baranga.

INAUGURAREA TEATRULUI NATIONAL DIN BUCURESTI
Romania, 1973, reportaj
Cu: Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu
Producator: Saptamana in imagini nr. 52 / 1973, subiect a.

Agenda saptamanii. – Inaugurarea Teatrului National din Bucuresti. La deschidere participa Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. Cu prilejul inaugurarii se joaca piesele „Apus de soare” de Barbu stefanescu Delavrancea si „Simfonia patetica” de Aurel Baranga.

DIDA SOLOMON-CALLIMACHI

TRENUL FANTOMA
Romania, 1933, film politist
R: Jean Mihail
Sc: Ludovic Békeffi, dupa piesa omonima a lui Arnold Ridley
I: Istvan Eiben
S: Francisc Lohr
M: Mihály Eisemann, Szenkar
P: Studio „Hunia” – Budapesta
Cu: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée Annie, Dida Solomon-Callimachi, Marcel Enescu, G. Paunescu

Sub pretextul palariei luate de vant, detectivul Morisson trage semnalul de alarma, iar pasagerii care urmau sa schimbe trenul sunt nevoiti sa ramana peste noapte intr-o gara de frontiera din Statele Unite despre care se credea ca este blestemata de trecerea unui tren fantoma care provoaca moartea celui care il vede. Martori ai unor scene de groaza care culmineaza cu uciderea sefului statiei, pasagerii il ajuta pe Morisson sa elucideze misterul: trenul fantoma este un tren pe care niste contrabandisti de alcool doreau sa=l treaca peste granita.” (Corina Sanda, Alina Manea)

Multumiri speciale: Lee Dragu

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate