Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Cele 4 note celebre din istoria muzicii: Simfonia a 5-A (Simfonia destinului) de Beethoven, la Sala Radio
(Muzică)
Stiti care este una dintre cele mai renumite introduceri din istoria muzicii? Cele 4 note care deschid SIMFONIA a 5-A DE BEETHOVEN, devenite in sine celebre, vor rasuna miercuri, 12 iunie 2024 (de la 19.00), la Sala Radio.
ORCHESTRA DE CAMERA RADIO va interpreta asadar una dintre cele mai des cantate simfonii din lume (compusa in perioada 1804-08), supranumita si Simfonia destinului, un nume care nu este dat de creatorul ei.

Desi s-a spus anecdotic de multe ori ca Beethoven ar fi simtit ca asa se aude destinul batand la usa sa, declaratia nu este una autentica. Mai probabil este ca trilul unui sticlete sa fi atras atentia compozitorului, Beethoven folosind inspiratia din lumea pasarilor atunci cand, in aproximativ aceeasi perioada, compunea Pastorala (a 6-a simfonie).

Premiera a avut loc pe 22 decembrie 1808, la Viena. Lucrarea s-a bucurat inca de la premiera de aprecierea aproape unanima. In 1842, Filarmonica din New York o includea in concertul sau inaugural si in 1977, cand sonda Voyager a plecat in spatiu cu mostre de mesaje pamantene, prima parte a lucrarii era inclusa in mesajul trimis de pamanteni altor galaxii.

In cadrul aceluiasi eveniment de la Sala Radio, il veti aplauda si pe pianistul roman stabilit la Londra MIHAI RITIVOIU, care va interpreta MOZART: Concertul nr. 9 pentru pian si orchestra – Jeunehomme. Mihai Ritivoiu a cantat ca solist pe scene din Marea Britanie, Portugalia, Franta, Italia, Germania, Romania si Japonia, in sali precum Wigmore Hall, Barbican Centre, Cadogan Hall, Tokyo Metropolitan Theatre, Ateneul Roman, Konzerthaus Berlin. A fost invitat al unor festivaluri internationale de prestigiu, precum Festivalul George Enescu, Young Euro Classic Berlin, St. Magnus International Festival. A colaborat, in calitate de solist, cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera din Lausanne, Orchestra Engleza de Camera, Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig s.a.
A studiat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Guildhall School of Music & Drama, Londra. A luat parte la cursuri de maiestrie cu reputati pianisti si pedagogi, bucurandu-se in acelasi timp de indrumarea nepretuita a pianistului si compozitorului Valentin Gheorghiu. In 2022, a beneficiat de o rezidenta artistica la Cité internationale des arts, prin bursa „George Enescu” a Institutului Cultural Roman.

Mihai Ritivoiu

Evenimentul va fi dirijat de JONATHAN BLOXHAM - care s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra - Londra, Orchestra Simfonica din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players. Dirijorul britanic a preluat pozitia de director muzical al Teatrului Luzerner – Lucerna (Elvetia), incepand cu stagiunea 2023/24.
Cariera sa de dirijor a fost lansata atunci cand a preluat functia de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, in perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi sa dirijeze un concert de vara cu Deutsche Kammerphilharmonie, ceea ce a dus la un proiect de inregistrare si apoi la concerte la Bremen si la Elbphilharmonie Hamburg.

Jonathan Bloxham (c) Kaupo Kikkas

Seara de la Sala Radio se va deschide cu lucrarea compozitorului britanic EDWARD ELGAR: Serenada pentru orchestra de coarde.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Toate biletele cumparate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix si myticket) raman valabile. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate