Participare record la ediția a III-a a Carpathia Bike Tour | |
(Viață) |
Peste 150 de ciclisti participa la cea de-a III-a editie a Carpathia Bike Tour, eveniment ce a devenit o traditie si ale carui locuri s-au epuizat in timp record anul acesta. Organizat de Fundatia Conservation Carpathia, in parteneriat cu Ferma de Biodiversitate COBOR, evenimentul promoveaza ciclismul, biodiversitatea si valorile culturale ale comunitatilor locale. |
Cu ocazia evenimentului, Ferma de Biodiversitate COBOR se lanseaza ca Velo Popas.
Cu sprijinul Inspectoratului Judetean de Politie Brasov, care asigura prezenta a doi politisti pe bicicleta pentru a insoti participantii, turul este un succes deplin. Alaturi de noi este si Jandarmeria Romana. Traseul extins din acest an ofera o experienta de neuitat pe Colinele Transilvaniei, prin sate pline de istorie si natura spectaculoasa. În premiera, tura de anul acesta trece si prin Viscri, localitate sit UNESCO.
Carpathia Bike Tour 2024: un traseu pitoresc prin inima Transilvaniei
Traseul de aproximativ 80 de kilometri poarta ciclistii prin localitati precum Rupea, Homorod, Ungra, Crihalma, Ticus si Cobor. Aici, Ferma de Biodiversitate COBOR ii astepta pe participanti cu gulas traditional din sura de stepa si alte surprize. Tura continua prin Jibert, Dacia, Viscri - sit UNESCO, cu intoarcere la Cetatea Rupea.
„Carpathia Bike Tour ne-a confirmat anul acesta ca exista exista foarte multi oameni care-si doresc sa descopere natura si cultura tarii pe doua roti, in tihna, iar acest tip de eveniment asigura si un cadru de siguranta.. Evenimentul pune impreuna oamenii si natura si dechide parantezele asupra notiunii de biodiversitate, pentru ca traseul trece granitele teoreticului si-i aduce in centrul acestei lumi extrem de valoroase si de bogate. Cultura, muzica, arhitectura si gustul local sunt si ele prezente, asa incat efortul fizic sa fie ceva mai usor de suportat. Prin acest eveniment noi, cei de la Fundatia Conservation Carpathia si Ferma de Biodiversitate Cobor, ne dorim sa transmitem fiecarui ciclist pasiunea noastra pentru natura si cultura locala si sa-l facem sa simta si sa valorifice aceste daruri unice pe care-l avem in tara noastra”, a declarat Victoria Donos, Director de comunicare si comunitati, Fundatia Conservation Carpathia.
Ferma de Biodiversitate Cobor devine punct Velo Popas
Un moment important al evenimentului este lansarea Fermei de Biodiversitate Cobor ca punct Velor Popas. Ferma, situata in cel mai vechi sat transilvanean, ofera ciclistilor un popas de neuitat, cu pranz traditional si ocazia de a descoperi o afacere verde, prietenoasa cu natura, care sustine dezvoltarea comunitatii. Ciclistii care-si planifica ture in zona pot sa opreasca la Ferma de Biodiversitate Cobor pentru a lua masa, daca se programeaza cu o zi inainte. Rezervarile se fac la numarul de telefon: 0770.963.238.
La Velo Popasul de la Ferma de Biodiversitate Cobor se mai gaseste un kit de instrumente care sa permita ciclistilor sa-si rezolve, in regim propriu, problemele tehnice care pot aparea la biciclete.
„Suntem bucurosi sa anuntam ca Ferma de Biodiversitate Cobor a fost certificata ca Velo Popas, oferind ciclistilor un moment de neuitat pe Colinele Transilvaniei, cu pranz traditional si oportunitati de a descoperi o afacere verde. Ciclistii si bicicletele lor sunt in siguranta si vor gasi aici materialele necesare in caz de nevoie pentru a trece peste situatii neprevazute. Suntem parte a retelei Cyclists Welcome, care certifica si promoveaza in fiecare tara unitatile de primire cele mai prietenoase cu biciclistii. Velo Popas este prima certificare dedicata serviciilor de cicloturism din Romania. In tara exista 28 de cazari, atractii turistice si gastronomice certificate Velo Popas”, a declarat Istvan Szabo, Director dezvoltare afaceri verzi, Fundatia Conservation Carpathia.
Cobor: o gazda istorica si sustenabila pentru comunitate
Popasul de la Cobor ghideaza ciclistii printr-o incursiune in istoria celui mai vechi sat transilvanean, afectat de depopularea din primele decenii de dupa anii '90. Aici, participantii viziteaza Ferma de Biodiversitate COBOR, unde vad Surele de stepa, Ciobanestii Carpatini pe care Fundatia Conservation Carpathia ii creste pentru a-i dona fermierilor pentru prevenirea conflictelor cu animalele salbatice, dar si caii de la pensiune.
Ferma de Biodiversitate COBOR se afla in Transilvania rurala, inconjurata de pasuni cu inalta valoare naturala, intr-o asezare atestata prima data in 1206. Localitatea este importanta datorita modeluli sau de agricultura sustenabila, prietenos cu natura si prin proiectul de reintroducere a Surei de stepa, specie de vite istorice, aproape disparuta in Transilvania.
Evenimentul este sustinut de Alpha Bank, Serviciul Public Judetean Salvamont Brasov, Asociatia Salvatorilor Montani Romania, Inspectoratul Judetean de Politie Brasov, Decathlon Romania si Voluntariat Brasov.
Carpathia Bike Tour, editia Cobor, este un eveniment organizat de Fundatia Conservation Carpathia si Ferma de Biodiversitate COBOR, incepand cu anul 2022. Evenimentul promoveaza miscarea pe bicicleta intr-o zona cu o biodiversitate unica in tara, Colinele Transilvaniei si se adreseaza ciclistilor din toata tara. Peste 100 de ciclisti participa anual la eveniment.
Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud-estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu-le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit.
. | |
|
|