Acum niște ani |
21 decembrie 2024 |
|
|
Ingeborg Bachmann și Paul Celan. Dublă expoziție la Muzeul Național al Literaturii Române București | | (Istorie) | Una dintre cele mai celebre relatii artistice si de iubire din literatura europeana contemporana. Doua figuri esentiale ale creatiei literare de limba germana, Ingeborg Bachmann si Paul Celan, sunt reunite din nou, in mod simbolic, prin doua expozitii documentare care le prezinta parcursurile literare si de viata, precum si intalnirea lor afectiva aflata la originea unei corespondente tulburatoare si a unor pagini literare de o forta si de o sensibilitate fara egal. | Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti si Forumul Cultural Austriac prezinta in premiera in Romania expozitia „SCRIERI ANTIRAZBOINICE – INGEBORG BACHMANN 1926-1973”, care va fi vernisata in data de 19 iunie, ora 18.00 (la sediul Muzeului National al Literaturii Romane Bucuresti din Calea Grivitei 64). Cu aceasta ocazie, cele doua institutii readuc pe simeze si una dintre cele mai de succes colaborari ale lor, expozitia „PAUL CELAN – printre cuvinte/unter den Wörtern”, un demers ce pune in lumina contextul scrierilor celor doi autori si al legaturii lor de suflet. Acest dublu eveniment este organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti si de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene si Internationale, in contextul aniversarii a 25 de activitate culturala a misiunii diplomatice austriece in Romania.
„Vreau ca razboiul sa ia sfarsit” – aceasta afirmatie din romanul „Malina” al lui Ingeborg Bachmann ar putea reprezenta mottoul intregii sale opere. Poemele, piesele de teatru radiofonic, povestirile, romanele si studiile sale literar-teoretice reprezinta un vast corpus de scrieri impotriva razboiului, sub cele mai variate genuri si forme stilistice.
Avand profunde referinte si semnificatii actuale, expozitia „SCRIERI ANTIRAZBOINICE – INGEBORG BACHMANN 1926-1973” se articuleaza in jurul volumului „Scrieri antirazboinice”, o culegere de texte importante ale lui Ingeborg Bachmann. Expozitia conduce vizitatorul printre principalele repere ale operei scriitoarei, punand accentul pe semnificatia politica a creatiei sale, dar si pe angajamentul sau politic direct. Explicatiile sunt completate de cateva imagini de arhiva ale teatrelor de razboi din Europa, impotriva carora militeaza Ingeborg Bachmann.
Expozitia prezinta si texte in premiera, precum fragmentele din jurnalul de razboi al scriitoarei (1945), dar si fotografii inedite sau inregistrari sonore originale ale lui Ingeborg Bachmann din arhiva sa privata, care pot fi accesate prin scanarea unor coduri QR. Expozitia este curatoriata de Helga Pöcheim, avand la baza un concept stiintific de Hans Höller, iar grafica este semnata de Erika Thümmel. Traducerea si adaptarea versiunii romanesti apartin Monicai-Maria Aldea. Expozitia este prezentata cu sprijinul editurii Humanitas Fiction si al traducatoarelor Ana Muresan si Ramona Trufin.
Scriitoare si poeta austriaca, Ingeborg Bachmann este considerata una dintre cele mai importante autoare ale secolului XX. In opera sa, ea se concentreaza cu predilectie pe rolul femeilor intr-o societate patriarhala, pe consecintele razboiului si ale pacii, precum si pe suferinta umana individuala. S-a nascut in 1926 la Klagenfurt (Austria), intr-o familie de profesori. Opozitia sa acerba fata de convingerile politice de extrema-dreapta ale tatalui sau este o constanta a operei sale. Dupa studii de filozofie, psihologie, germanistica si drept la Innsbruck, Graz si Viena obtine titlul de doctor cu o teza despre receptarea critica a lui Heidegger. In 1948, il intalneste pe poetul Paul Celan, originar din Romania, cu care traieste o relatie de iubire si prietenie care va avea o influenta hotaratoare asupra vietii si a operei sale.
Tradusa in 10 limbi, expozitia „PAUL CELAN – printre cuvinte/ unter den Wörtern” este una dintre cele mai de succes expozitii literare itinerante din Europa. Initiata de Forumul Cultural Austriac, ea este realizata in colaborare cu Muzeul Literaturii Romane si cu Universitatea din Bucuresti. Expozitia reuneste documente din arhiva Muzeului National al Literaturii Romane (fondul Alfred Margul-Sperber) si din arhiva personala Petre Solomon, prin amabilitatea fiului sau, regizorul Alexandru Solomon, incercand sa surprinda scurta existenta a poetului, traducatorului si eseistului Paul Celan, parcurgand cele mai importante momente din viata sa, proiectate in contextul istoric.
Unul dintre spiritele care au marcat gandirea poetica europeana a secolului XX, Paul Celan (Paul Antschel) s-a nascut la Cernauti, in 1920, intr-o familie de evrei vorbitori de limba germana. Victima a prigoanei impotriva comunitatii evreiesti din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Celan paraseste definitiv Romania, in 1947. Dupa sase luni petrecute la Viena (unde o intalneste pe Ingeborg Bachmann), se stabileste la Paris. Studiaza la Sorbona, iar din 1959 ocupa postul de lector de limba germana la École Normale Supérieure. Poet de limba germana, Celan publica o serie de volume de versuri care l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanti poeti ai secolului XX. De asemenea, va traduce in germana din Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelstam, printre altii, precum si prima carte in limba franceza a lui Emil Cioran.
Detalii suplimentare – http://bit.ly/BachmannCelanBucuresti
. | |
|
|
|
|