Vacanța la MȚR. Hai la joacă! | |
(Viață) |
Noi ne-am facut planul de vacanta pe luna iulie:
Ilinca, arhitecta, isi prinde-n par tot felul de constructii, semne si simboluri, se plimba prin paduri de argint si case care mai sfinte, care mai gustoase. Si deseneaza, cum altfel?
Beatrice, artista, vrea in vacanta cu oamenii mari si imblanzeste lana vara. |
Raluca, povestasa, pune-n povesti nisip, dar si niste ritm, face ca din florile de portocal sa iasa mere, deseneaza pe panza emotii, dar si meniuri regesti;
Lidia, artista, face si desface, si tese, si bate ba cu furculita, ba cu spata;
Ana, artista plastic, face rime, jucarii din lut si tot pune mana pe pensule si culori;
Daca vrei si tu asa in vacanta, hai! Ateliere de la 3 la 99 de ani. Avem si program in aceasta harababura.
Pretul unui atelier este de 25 de lei. Inscrierea este importanta, fara nu putem merge in vacanta impreuna. Accesul la atelier se face prin intrarea principala a MNTR (Kiseleff, 3).
SAPTAMANA I
Luni, 1 iulie si marti, 2 iulie
Ateliere pentru grupuri organizate. Inscrierile la atelieruldecreativitate@gmail.com
Miercuri, 3 iulie
10:30 CASE FACUTE DIN CE AI SAU DIN CE VREI (7-14 ani), cu Ilinca Pop
Casele taranesti erau construite dupa intelepciunea mesterilor-constructori sau, alteori, chiar dupa gustul acelora care urmau sa le si locuiasca. Felul acesta de a-ti face singur casa, dupa reguli si priceperi cunoscute din intelepciunea locului si nu impreuna cu un arhitect, tine de constructia pe care istoricii si teoreticienii o numesc „arhitectura vernaculara”. Cel mai intelept lucru, atunci cand iti faci singur casa, e sa te folosesti de ce ai la indemana: daca stai langa o padure, te folosesti de lemn, iar daca ai de unde sa aduci, din apropiere, poti folosi si piatra. Tu din ce ti-ai face casa? Din jucarii de plus, din scoarte, din piese de lego sau cartofi prajiti? Sau poate din idei-cuvinte si atat? Dupa ce dam o raita prin muzeu, unde vom vedea casa mesterului Antonie Mogos, vom ilustra impreuna, pe hartie, case facute din ce ai sau din ce vrei si vom povesti despre ce inseamna toate aceste arhitecturi.
Va recomandam sa veniti cu haine comode si o sticla cu apa.
Durata: 2 ore.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
17.00 POVESTI BRICOLATE: TEHNICA DE IMPASLIRE CU AJUTORUL ACULUI DE IMPASLIT (14-99 ani), cu Beatrice Iordan
Brose, figurine, papusi, flori din lana netoarsa. Folosind lana netoarsa si acele, ne vom imprieteni cu lana, modeland-o in mici figurine moi si pufoase, bune de purtat sub forma de mici brose care pot fi daruite persoanelor dragi sau asortate la haina sau geanta. La sfarsitul atelierului obiectele realizate vor putea fi luate acasa.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la numarul de telefon sau pe WhatsApp: 0723 471 600.
Joi, 4 iulie
CROIT, TESUT SI CUSUT, cu Lidia Stares, la Atelierul de tesut
09.00-10.15, pentru 5-7 ani // 10.15-12.00, pentru 8-99 ani
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase. Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor care manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Inscrieri la numarul de telefon: 0722 798 284
10.30 TEATRU DE UMBRE CU SILUETE (+3 ani), cu Beatrice Iordan
La inceput copiii vor afla ce este teatrul de umbre, cand si unde a aparut. Se vor istorisi doua legende care vorbesc despre inceputurile teatrului de umbre. Apoi, pe baza unei povesti simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: impreuna cu parintii, vor fi impartiti pe echipe si vor lucra siluetele reprezentand personajele povestii. La sfarsit, fiecare echipa va realiza o scurta reprezentatie teatrala: ei vor manui la panou siluetele tocmai construite – ajutati de adulti – si vor interpreta povestea propusa de coordonator. La final, toti copiii si parintii vor primi aplauze bine meritate.
Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani vor lucra, obligatoriu, impreuna cu adultul insotitor.
Durata: o ora si 15 min.
Inscrieri la numarul de telefon sau pe WhatsApp: 0723 471 600.
Vineri, 5 iulie
10:30 HARTA PALATELOR, PADURILOR, APELOR SI CASELOR DIN POVESTI (7-14 ani), cu Ilinca Pop
Unde locuiesc Ileana Cosanzeana, Fat Frumos, Harap-Alb, Sfanta Vineri, zanele, zmeii si celelalte personaje din basme? Ele ne invita si ne ghideaza deseori drumul intr-un taram care, de la un punct, incepe sa ni se para familiar. Parca am mai trecut prin padurea de argint si in alte basme, si parca si in alte basme ne-am intalnit, in luminis, cu o casuta acoperita de muschi. Ca prin minune, ne trezim ca stim locul si ca, daca vrem, de acolo putem sa urmam poteca spre Gradina Ursului. Imbracand hainele imaginare ale unor personaje pe care le vom trage la sorti, vom afla, impreuna, unde locuiesc ele si vom desena intai schite ale acestor locuri. Apoi le vom aseza laolalta, fiecare pe-a sa harta personala, proiectand locuri, poduri, paduri, ape, palate, nori, munti, drumuri de tinut minte de la o imparatie la alta. Va recomandam sa veniti cu haine comode si o sticla cu apa.
Durata: 2 ore.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
SAPTAMANA A II-A
Miercuri, 10 iulie
10.30 DE POVESTE - POVESTE SENZORIALA (+6 ani), cu Raluca Minoiu
O poveste (Aventurile lui Oseo) spusa putin altfel, cu ajutorul fainii, uleiului volatil de brad, boabelor de floricele de porumb, cafelei si a apei de trandafir, lutului si penelor. Si a apei, pentru ca o sa fie tare cald. Apoi, dupa ce vom „experimenta” cu palmele, urechile si chiar nasul, ce simte personajul nostru de poveste, vom desena tot felul de lucruri legate de aventurile eroului, apoi ne vom juca putin cu vocea si corpul, pentru a da viata acelei bucatele de poveste. Vom realiza si un instrument de facut galagie (ca nu-l putem numi chiar rainstick), ca sa dam emotiilor ritm. Participantii sunt rugati sa aduca, fiecare, un tub de carton de la rolele de servetele de bucatarie. Recomandari:
1. imbracaminte confortabila, care sa poata fi murdarita;
2. persoanele care au alergie la diverse materiale precum: nisip, faina, uleiuri volatile, fulgi, lana, sunt rugate sa nu se inscrie la acest atelier.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
17.00 POVESTI BRICOLATE: ATELIER DE IMPASLIT CU AJUTORUL APEI SI AL SAPUNULUI (14-99 ani), cu Beatrice Iordan
Din cele mai vechi timpuri lana era materia de baza in realizarea vestimentatiei, a traistelor, desagilor, dar si a obiectelor care infrumusetau casa, precum: covoare, presuri, peretare. La acest atelier ne vom imprieteni si noi cu lana, modeland-o cu ajutorul apei si al sapunului, transformand-o in mici podoabe bune de daruit persoanelor dragi sau de asortat la vestimentatia proprie.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la numarul de telefon sau pe WhatsApp: 0723 471 600.
Joi, 11 iulie
CROIT, TESUT SI CUSUT, cu Lidia Stares, la Atelierul de tesut
09.00-10.15, pentru 5-7 ani // 10.15-12.00, pentru 7-99 ani
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase. Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Inscrieri la numarul de telefon: 0722 798 284
10.30 DE POVESTE - POMUL VIETII (+6), cu Raluca Minoiu
Porti imense si case-copaci, blide cu sori, scoarte cu pomi ai vietii - ne vom plimba prin muzeu si vom identifica toate elementele naturii cu care taranul facea casa buna, la propriu si la figurat. Vom cerceta si desena obiectele expuse, apoi, in atelier, vom inchipui un pom al vietii din corpurile noastre, de la samanta cea puternica si pana, hat, la ramurile din cer. Apoi, vom inchipui pomul pe o bucata de panza, dupa puterile noastre, pentru a imbraca cu viata, dupa randuiala veche, un petic de perete.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
Vineri, 12 iulie
10.30 DE POVESTE - CA SAREA-N BUCATE (+5), cu Raluca Minoiu
Pornim de la povestea Sarea-n bucate, cum altfel?, in care vom inchipui niste meniuri regesti. Si cateva feluri de a ne declara iubirea, desigur. Ne vom mai inchipui si tot felul de nastrusnicii, de la sarmale fierte in sirop de zahar pana la spanac cu miere, apoi desenam meniurile castigatoare pe un sort de bucatarie. Participarea la acest atelier se face numai si numai cu burta plina!
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
SAPTAMANA A III-A
Luni, 15 iulie si marti, 16 iulie
Ateliere pentru grupuri organizate. Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
Miercuri, 17 iulie
10:30 DESENE PE IARBA (10-14 ani), cu Ilinca Pop
In curtea Muzeului National al Taranului Roman (cum intri din strada Monetariei) te intampina o Biserica veche din lemn, despre care stim ca provine din satul Bejan, de unde a fost transferata, in 1992, la noi in curte. Aceasta ne vorbeste despre un loc si un timp indepartate, iar daca ramanem sa privim un pic mai multa vreme din ce e facuta, cum e asezata in locul nou si ce se intrezareste pe ferestrele mici, in intunecimea spatiului inchis, s-ar putea sa-i mai vedem si acum vechile culori. Dupa ce vom povesti si privi din toate unghiurile posibile, vom desena biserica din curte fiecare dintr-un punct preferat, chiar pe pajistea din jurul ei. Va recomandam sa veniti cu haine comode, palarie, spray anti-insecte si o sticla cu apa. Perne de stat pe iarba, instrumente de desen si plansete avem noi.
Durata: 2 ore.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com.
17.00 POVESTI BRICOLATE: ATELIER BRODERIE (incepatori) (14-99 ani), cu Beatrice Iordan
Brosa de pus in piept Din toate timpurile, femeile au fost cele care au impodobit casele si hainele familiilor sale cu ajutorul acului si a firelor de ata.
La acest atelier vom redescoperi primii pasi in broderie. Ne vom obisnui cu acul si ata, vom invata puncte de cusaturi si broderii florale simple. Tema se va finaliza cu realizarea unui obiect, cu un grad de dificultate redus, care va putea fi luat acasa si asortat la haina sau geanta.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la numarul de telefon sau pe WhatsApp: 0723 471 600.
Joi, 18 iulie
CROIT, TESUT SI CUSUT, cu Lidia Stares, la Atelierul de tesut
09.00-10.15, pentru 5-7 ani // 10.15-12.00, pentru 7-99 ani
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase. Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Inscrieri la numarul de telefon: 0722 798 284
10:30 ORNAMENTE DE PE PORTI SI ACOPERISURI DE PUS IN PAR SI-N PIEPT (7-14 ani), cu Ilinca Pop
Mii de ani (nu-i gluma!) s-a dus o lupta inversunata intre cei care admira, deseneaza si construiesc cladiri in lume: sa fie ele impodobite de ornamente sau nu? Lupta mai exista inca: unii zic sa fie impodobite, dar doar daca ornamentele folosesc la ceva. Altii zic ca ele mai sunt si de frumos, nu doar de trebuinta. Noi ne uitam nu la casa unui arhitect, ci la una facuta de un mester, acum aproape doua sute de ani: casa lui Antonie Mogos din Muzeul Taranului. Alegem simboluri (sau chiar fragmente intregi!), invatam despre acestea, le desenam si le decupam din panze colorate ca sa ni le punem in par, la urechi si-n piept si sa le luam cu noi in vacanta. Va recomandam sa veniti cu haine comode si o sticla cu apa.
Durata: 2 ore.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com.
Vineri, 19 iulie
10:30 CASE FACUTE DIN CE AI SAU DIN CE VREI (7-14 ani), cu Ilinca Pop
Casele taranesti erau construite dupa intelepciunea mesterilor-constructori sau, alteori, chiar dupa gustul acelora care urmau sa le si locuiasca. Felul acesta de a-ti face singur casa, dupa reguli si priceperi cunoscute din intelepciunea locului si nu impreuna cu un arhitect, tine de constructia pe care istoricii si teoreticienii o numesc „arhitectura vernaculara”. Cel mai intelept lucru, atunci cand iti faci singur casa, e sa te folosesti de ce ai la indemana: daca stai langa o padure, te folosesti de lemn, iar daca ai de unde sa aduci, din apropiere, poti folosi si piatra. Tu din ce ti-ai face casa? Tu din ce ti-ai face casa? Din jucarii de plus, din scoarte, din piese de lego sau cartofi prajiti? Sau poate din idei-cuvinte si atat? Dupa ce dam o raita prin muzeu, unde vom vedea casa mesterului Antonie Mogos, vom ilustra impreuna, pe hartie, case facute din ce ai sau din ce vrei si vom povesti despre ce inseamna toate aceste arhitecturi.
Va recomandam sa veniti cu haine comode si o sticla cu apa.
Durata: 2 ore.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com.
SAPTAMANA A IV-A
Luni, 22 iulie si marti, 23 iulie
Atelier pentru grupuri organizate. Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
Miercuri, 24 iulie
17.00 POVESTI BRICOLATE : ATELIER IERBURI IMPLETITE (14-99 ani), cu Beatrice Iordan.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit plantele atat pentru consum propriu, in hrana de toate zilele, cat si ca materie prima pentru realizarea valurilor de panza din care isi croiau hainele. Ierburile, crengile, radacinile, scoarta copacilor nu au fost nici ele date la o parte, fiind folosite si pentru diferite impletituri: cosuri, tot felul de traiste pentru transport, garduri impletite, rogojini, figurine, jucarii si chiar podoabe. La acest ateliere vom patrunde in tainele impletitului cu ajutorul diferitelor specii de plante (frunze de iris, scoarta de copac, scoarta butucilor de trandafir, panusi etc.) Vom crea obiecte de mici dimensiuni: figurine, flori pe care le vom transforma in cercei sau brose bune de asortat la hainele de vara.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la numarul de telefon sau pe WhatsApp: 0723 471 600.
Joi, 25 iulie
CROIT, TESUT SI CUSUT, cu Lidia Stares, la Atelierul de tesut
09.00-10.15, pentru 5-7 ani // 10.15-12.00, pentru 7-99 ani
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase. Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Inscrieri la numarul de telefon: 0722 798 284
10.30 JUCARII DE LUT (6-8 ani), cu Ana Petrovici-Popescu
Bot cu bot si mot cu mot Spune BAU! un cot-co-dot
Inventam jucarii, jucarioare care beau apa cu sare, iar pe micul dodolot il inrudim cu nenea sort. Si pe Pasaro-Aricioi si pe Cucu-Astronaut ii modelam dintr-un musuroi de lut.
Mai exact, un atelier de imaginat forme din lut care primesc, la final, doi ochi si un nume, si le dam drumul in lume.
Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
Vineri, 26 iulie
10.30 SCOARTA (7-12 ani), cu Ana Petrovici-Popescu
Ca sa nu raceasca iarna si nici sa transpire vara, peretii din casa taraneasca erau bine infofoliti in covoare subtiri din lana numite scoarte. Acestea teseau un basm inspirat din viata de demult, al carui eroul principal era un copac prins intre doua lumi sau o pasare secretoasa. Si cum fiecare familie avea cate o scoarta veche sau noua care ii veghea somnul, vom picta pe panza propriile noastre scoarte cu lucrurile la care tinem cel mai tare, pentru ca apoi sa ne tina de urat atunci cand numaram oile. Durata: o ora si jumatate.
Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
SAPTAMANA A V-A
Luni, 29 iulie si marti, 30 iulie
Ateliere pentru grupuri organizate. Inscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
. | |
|
|