Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
(Muzică)
Celebra soprana britanica Sally Matthews este invitata speciala a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a Athenaeum Summer Festival, care are loc astazi, 20 iunie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, la Ateneul Roman, de la ora 19.00.
Programul serii va incepe cu lucrarea Sempre più lontano, compusa la comanda Filarmonicii George Enescu de Alexandru Murariu, in cadrul unui proiect derulat de institutie in ultimii doi ani, pentru sustinerea tinerilor compozitori romani.

Apogeul serii va fi aparitia pe scena Ateneului Roman a celebrei soprane Sally Mathews, care va interpreta rolul Contesei din Scena finala din Capriccio de Richard Strauss. Elogiata de critici pentru vocea sa "plina, vibranta, bogat conturata, intru totul devotata textului si muzicii" (Chicago Classical Review) si pentru "jocul de scena si arta a cantului aflate la un nivel ce-ti taie rasuflarea" (musicOMH), Sally Matthews a interpretat in stagiunea curenta roluri de referinta, pe scene de prima marime, dintre care amintim Leonora din Fidelio (la Staatsoper din Berlin) si Sieglinde din Walkiria (pentru La Monnaie, Bruxelles). De asemenea, a evoluat cu mare succes pe podiumul de concert impreuna cu Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestra Simfonica Scotiana a BBC, Orchestra Radio Olandeza, Orquesta Nacional de Espana si Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin.

Sally Mathews

Alexandru Murariu a castigat Concursul International George Enescu in 2014 (sectiunea compozitie - muzica de camera, cu lucrarea El Niño) si in 2018 - muzica simfonica, pentru Concertul pentru clarinet si orchestra - Espaces VI. Potrivit compozitorului, „piesa Sempre più lontano traduce in sunet ideea de fragilitate si indepartare”. Constructia momentelor tensionate, alaturi de acumularile zgomotoase si disonante, care dau senzatia de apropiere de un personaj amenintator, sunt contrastate de sectiuni asezate. Citatul din finalul lucrarii completeaza metafora fragilitatii, aducand melancolia valsului din Concertul pentru pian in sol major de Maurice Ravel. Metafora indepartarii incheie opusul, prin efectul de sonar realizat de sectiunea de percutie, in combinatie cu culorile orchestral-vocale.

Concertul din 20 iunie deschide seria de evenimente din cadrul Athenaeum Summer Festival, o initiativa lansata de Filarmonica George Enescu pentru a da acces unui public larg la cele mai variate genuri si experiente muzicale – muzica clasica, muzica de opera, jazz, muzica de film, muzica veche, muzica de divertisment. Festivalul se va desfasura pana pe 29 iunie si va avea inclusiv doua seri in aer liber, cu acces gratuit, pe esplanada Ateneului.

Programul Athenaeum Summer Festival:

Sambata 22 iunie si duminica 23 iunie - doua concerte in aer liber, pe esplanada Ateneului, sustinute de Athenaeum String Quintet - Vivaldi Forever! – si de Athenaeum Wind Orchestra - Clasic, divertisment, muzica de film. Accesul va fi gratuit.

24 iunie – O seara pentru iubitorii de opera, intitulata Triumful lui Carmen, cu Athenaeum String Orchestra si Corul Filarmonicii George Enescu. Vor interpreta Bizet/?cedrin – Suita Carmen, respectiv Carl Orff – Catulli Carmina. Informatii despre program si bilete sunt aici.  

25 iunie – Primul concert in Romania al celebrului proiect Transylvanian Folk Songs, creat de faimosii muzicieni Lucian Ban, John Surman, Mat Maneri, prin reinterpretarea in cheie de jazz si improvizatie a unor lucrari culese de Bartok din folclorul romanesc. Bilete si informatii despre program sunt aici.  

26 iunie si joi 27 iunie - Orchestra Filarmonicii George Enescu va interpreta, sub titlul Symphonic Summer Vibes, un program cu lucrari foarte populare, sub bagheta lui Felix Mildenberger. Solist va fi violonistul Valentin ?erban. Informatii complete si bilete pentru miercuri, 26 iunie, sunt aici si pentru joi, 27 iunie, aici.

28 iunie - Bach by Night ofera iubitorilor de muzica veche un program integral Bach, in interpretarea Ansamblului de muzica veche SEMPRE. Informatii si bilete sunt aici.

29 iunie - Gala de inchidere a Festivalului va fi sustinuta de Orchestra Simfonica de Stat din Salonic, cu lucrari de Ceaikovski (Concertul pentru vioara si orchestra in re major, op. 35) si Harilaos Perpessas (Simfonia Christus). Concertul va fi dirijat de Yannis Pouspourikas si o va avea ca solista pe violonista Liya Petrova.

Toate concertele din cadrul Athenaeum Summer Festival incep la ora 19.00. Programul complet al Festivalului poate fi gasit pe site-ul Filarmonicii George Enescu.


Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol  |  Sponsori: Groupe SNEF, JTI | Sustinatori: Peroni, Aqua Carpatica, ARCUB, City Flowers, Intercontinental
Parteneri media principali: RFI Romania; Radio Romania Muzical
Parteneri media: stirileprotv.ro, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Actualitatea Muzicala, Deutsche Zeitung Romania
Parteneri artistici: Fundatia Art Production; Elite Art
Partener comunicare: OMA Vision
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate