Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Carte-album cu fotografii inedite de la începutul anului 1990 realizate în Piața Universității de Traian Radu Ungureanu: lansare la București
(Istorie)
Editura Muzeului Literaturii Romane organizeaza joi, 27 iunie, incepand cu ora 19:00, la sediul Muzeului National al Literaturii Romane din Piata Amzei (strada Nicolae Cretulescu nr. 8) lansarea cartii-album Nu mai e nimeni in Piata Universitatii, autor – Traian Radu Ungureanu.
La eveniment, alaturi de autor, vor participa: scriitorul si eseistul Horia-Roman Patapievici, scriitorii Dinu Flamand, Calin-Andrei Mihailescu si Varujan Vosganian, alaturi de Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane.

Sosit recent din tipografie, volumul Nu mai e nimeni in Piata Universitatii reuneste aproape trei sute de fotografii, realizate de Traian Radu Ungureanu la inceputul anului 1990, proaspat intors in tara la vremea aceea.

Jurnalist BBC la acea data, Traian Radu Ungureanu fotografiaza tot: manifestatii politice sau civice, spatii publice, personalitati sau persoane anonime de pe strada. Totul este, mai ales in perspectiva, revelator: de la cum arata Piata Unirii la interioarele Casei Poporului si la conferintele de presa ale politicienilor vremii.

Cartea nu exalta trecutul si nu promoveaza nostalgia pasiva. Ea incearca sa redea prin fotografii si sa povesteasca prin texte unicitatea miraculoasa a anului 1990. Unul din acei ani generati arareori de istorie, in care legile de fier ale societatii, cinismul si egoismul uman par sau chiar sunt, temporar si in fuga, suspendate.
In alt plan, cartea vrea sa plateasca datoria acumulata in timp fata de oameni remarcabili si sa indrepte greselile vinovate fata de unii sau altii din ei
”, marturiseste Traian Radu Ungureanu in prefata volumului.

Fotografiile au fost pierdute timp de peste douazeci de ani, apoi aproape miraculos regasite sub forma negativelor. Explicate si puse in context, avand in slujba imaginii condeiul redutabil al jurnalistului Traian Radu Ungureanu, ele ne vorbesc astazi despre kilometrul zero al democratiei romanesti, anul 1990, cu proiectele, sperantele si evenimentele lui, ale caror efecte se resimt si azi in societatea noastra.

Personalitati importante din sfera literaturii, precum si voci civice autohtone respectate au primit cu entuziasm aparitia cartii-album Nu mai e nimeni in Piata Universitatii:

Ana Blandiana: „Nu ma indoiesc ca aparitia volumului Nu mai e nimeni in Piata Universitatii, in atmosfera baltind de libertati lenese si dezamagiri politice a prezentului, va functiona nu doar ca o amintire nostalgica, ci si ca un semnal de alarma – in care talentul literar al lui Traian Ungureanu rascoleste adevarul istoric si il actualizeaza.

Cristian Patrasconiu: „Un fel de superEKG – cu imagini si texte color - al unei inimi ranite si mai ales indragostite de Romania.

Varujan Vosganian: „Privesc fotografiile din cartea aceasta cu un amestec de retraire si netraire, de vreme intoarsa, de parca Noul Testament s-ar fi scris inaintea Vechiului Testament. Imi amintesc de balconul Universitatii, ca de un munte al fericirilor.

Calin-Andrei Mihailescu: „Traian Ungureanu si-a complementat reportajele cu mii de fotografii, de-a lungul fastului si infectului, violentului si istericului, amestecatului si extraordinarului an ‘90. Le-a selectat si le-a comentat, cu intelegere, ardoare si nostalgie.

Alexandru Lazescu: „Cartea, in care textul se inlantuie cu imaginile, ofera o imagine caleidoscopica a unor vremuri si a unei lumi in mare parte uitate. Cu personaje in viata sau disparute, cu anonimi intrati in greva foamei si nume devenite ulterior celebre.”

Participarea la evenimentul din data de 27 iunie este cu acces gratuit, in limita locurilor disponibile.

Traian Ungureanu (n. 1 martie 1958). Ziarist si scriitor. Inainte de 1989, a  publicat in Viata Studenteasca si Amfiteatru, Viata Romaneasca, Romania Literara si Caiete Critice. Dupa 1989, in Evenimentul Zilei, Cotidianul, Adevarul, Gazeta Sporturilor, Prosport. Romania Libera, Secolul XX, Idei in Dialog si Revista 22.   
A debutat in volum la Editura Humanitas cu Manifestul fotbalist (2004). Au urmat Razboiul timpurilor (2006), Tehnica neputintei la romani (2006), Despre Securitate (2007), Eroi si jocuri populare (2007), Olimpia in exil (2008), Incotro duce istoria Romaniei (2008) si Prostii Europei (2017).
In 2019, a publicat, impreuna cu Emanuel Tanjala, albumul Adevarul lumilor stinse, la Editura Baroque Books & Arts.  
Intre 1988 si 2023 a facut jurnalism radio la BBC World Service si Radio Europa Libera.
Intre 2009 si 2019 a fost Deputat in Parlamentul European.

----

Fondata in 1994, Editura Muzeul Literaturii Romane propune lucrari filologice apartinand atat scriitorilor, criticilor si teoreticienilor literari consacrati, cat si cercetatorilor tineri.
Editura Muzeul Literaturii Romane, cotata cu gradul B+ ca editura stiintifica, publica studii de actualitate de critica, istorie literara si teorie literara, studii de lingvistica, studii culturale, editii critice si bibliofile, corespondenta inedita, precum si publicatii singulare in spatiul cultural romanesc, care valorifica elemente inedite din patrimoniul muzeal si ilustreaza cele mai recente directii de cercetare in domeniul filologic. Detalii despre oferta editoriala: https://edituramnlr.ro/.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate