Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant român în America, Libraria Avant-Garde Librarium
(Literatură)
Vineri, 5 decembrie 2014, ora 17, la Libraria Avant-Garde Librarium din Iasi (Strada Lapusneanu 16), va fi lansat volumul Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America (Editura Filos, Bucuresti, 2014), editie ingrijita, note si postfata de Richard Constantinescu, prefata de Dumitru Radu Popa.
Vor lua cuvantul:
Dr. Razvan Constantinescu
Dr. Richard Constantinescu, cel care a initiat si coordoneaza la Editura Filos, seria de autor "Grigore T. Popa", demers recuperator al scrierilor marelui anatomist si om de spirit roman.
Volumul, una din primele relatari de la inceput de secol XX a unui intelectual roman despre spatiul, cultura si invatamantul din Statele Unite ale Americii, este alcatuit dintr-un corpus de texte cu insemnari ale tanarului anatomist Grigore T. Popa, bursier Rockefeller in Statele Unite ale Americii (1925-1926), articole, note, comentarii, din diverse perioade, o conferinta radio si cateva misive.
Tot in acest volum, este publicata o inedita corespondenta cu medicul si scriitorul Vintila Ciocalteu, a carui existenta a fost curmata de puterea comunista, precum si cateva misive expediate de catre George Emil Palade, din America, mentorului sau, prof. Grigore T. Popa.

"Daca in perioada 1948-1989 Grigore T. Popa a fost supus unei uitari institutionalizate si exista o anume presiune asupra interpretarii si constructiei imaginii sau activitatii sale, anii de dupa 1990 au reusit sa-i resusciteze portretul si o parte a scrierilor, dar demersul a fost insular, nereusind sa-i contureze opera si sa dea imaginea adevarata a savantului, scriitorului si omului deplin care a fost", scrie Richard Constantinescu in postfata cartii.

Grigore T. Popa (1892, Suranesti, jud. Vaslui - 1948, Bucuresti) a fost medic, profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina. 

A descoperit si descris, impreuna cu cercetatoarea australiana Una Lucy Fielding, in 1930, sistemul port hipotalamo-hipofizar. 

Savant marturisitor ce apartine galeriei modelelor etice pe care le-a plamadit neamul romanesc. 

Destituit din postul de profesor, suprimat din Academie si considerat "element dusmanos", Grigore T. Popa a sfarsit in mod tragic, fiind victima regimului comunist, a celor impotriva carora a luptat si pe care i-a considerat "bestii distrugatoare de civilizatie si de cultura".

Observatiile profesorului Popa, din perioada americana, si ce a scris ulterior despre America, se doreau a fi adunate intr-un volum. La aproape noua decenii dupa stagiul sau american, a venit randul nepotului, stabilit in America, scriitorul Dumitru Radu Popa, sa prefateze notele de calatorie si insemnarile bunicului sau. 

Gratie recomandarilor facute de Grigore T. Popa catre universitarii americani si sustinerii ulterioare a tanarului sau colaborator, G. E. Palade, a fost posibil ca romanii sa fie mandri ca un compatriot a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizilogie si Medicina in anul 1974.


GrigoreTPopa850

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate