Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti | Ziua Franței
(Istorie)
Casa Artelor Dinu Lipatti va invita vineri, 12 iulie 2024, de la ora 19:00, in Salonul de Muzica la Evenimentul „Ziua Frantei” din cadrul Programului „Zilele Multiculturalitatii la Casa Artelor Dinu Lipatti”. Editia a VI-a, sa celebram cultura franceza si rolul ei deosebit de important in formarea marilor creatori romani.
Casa Artelor Dinu Lipatti realizeaza Programul „Zilele Multiculturalitatii”, prin care celebreaza cultura, arta si muzica specifica marilor civilizatii care au influentat umanitatea. Cultura franceza, a daruit de-a lungul secolelor mari opere de arta, creatii literare si muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniului cultural al umanitatii. Ziua Nationala a Frantei este marcata in fiecare an la data de 14 iulie, fiind instituita in anul 1880. Cu aceasta ocazie amintim doua evenimente care au marcat istoria moderna a acestui stat – Sarbatoarea Federatiei si inceputul Revolutiei Franceze prin caderea Bastiliei (14 iulie 1790) – aceasta zi fiind sarbatorita si in alte tari din Europa, in onoarea Republicii Franceze. Incepand cu secolul al XIX-lea, mari personalitati ale culturii romanesti si-au definitivat studiile in Franta fiind influentati in propriile creatii de ideile filosofice si artistice, reformatoare si inovatoare, imbogatind deopotriva viata culturala romaneasca si franceza, printre aceste mari personalitati numarandu-se George Enescu si Dinu Lipatti.

Asadar, va asteptam de la ora 19:00, la Recitalul de lieduri pe versuri de poeti francezi sustinut de Soprana Oana Berbec si Pianista Theodora Chirca. In program sunt incluse compozitii semnate de Dinu Lipatti si George Enescu.

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de maiestrie sustinute de Ileana Cotrubas (Opera Nationala Bucuresti) si Marina Krilovici (Kefalonia Music Festival, Grecia), precum si pe cele sustinute de soprana Donna Woodward (Musica Viva Musikferien, Germania) si de maestra Larisa Gergieva. In anul 2004 a obtinut premiul al III-lea la Concursul European de Muzica “Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Nationala Bucuresti a venit in anul 2014 cu opera “Hansel si Gretel” de E. Humperdinck. A sustinut numeroase turnee atat in tara cat si in strainatate. Foarte pasionata de arta interpretativa, a abordat si alte genuri muzicale si dramatice precum musicalul (Teatrul Metropolis, Bucuresti), teatrul (Commedia dell'arte in cadrul Curtii Comediantilor) si pantomima (Compania Passe-partout Dan Puric, Teatrul de pe Lipscani). Nici de lumea dansului sau a filmului nu a ramas straina, participand la cursuri de balet si step si fiind protagonista in trei scurt metraje “Doctor Who – How to stop a Timelord” si “Inspector Plustard and the Fallen Groom” si « Some are Silent ». Pe langa studiul vocal, practica din cadrul grupului de muzica veche si traditionala Truverii, a apropiat-o de studiul diverselor instumente de percutie, precum si de cel al cisterului. Abordeaza un vast repertoriu de genuri si stiluri muzicale, de la muzica veche si renascentista, la opera, musical, muzica contemporana si jazz. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Caciuleanu in cadrul companiei “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company” i-a deschis o noua perspectiva in arta complexa a exprimarii artistice. Colaboarea cu regizorul si coregraful Gigi Caciuleanu a continuat, maestrul incredintandu-i rolul principal din cea mai noua creatie a domniei sale ”Kiritza sau Jocul de-a…” dupa piesele lui Vasile Alecsandri care a avut premiera la Teatrul National din Bucuresti si care a fost primita de critici si public cu mare bucurie si mult entuziasm.

Pianista Teodora Chirca a urmat studiile de licenta cu Manuela Iana Mihailescu (Timisoara) si Vlad Dimulescu (Bucuresti), iar masterul in acompaniament cu Steluta Radu. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de: James Dick, Guillermo Gonzales Hernandez, Logan Skelton, Ellen Hwangbo, Larisa Gergieva, Elena Fedorenko si a fost laureata la numeroase concursuri nationale si internationale („Tinere Talente” Timisoara – Premiul I; „J.S. Bach” Cluj-Napoza – Premiul de Excelenta s.a.). A sustinut concerte si recitaluri in calitate de solista, dar si in diverse formatii camerale in Romania si in Germania.

Conceptul Programului „Zilele Multiculturalitatii – Ziua Frantei” apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, institutie publica de cultura aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti.

Biletele pot fi cumparate online pe www.iabilet.ro si in reteaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilitati si a insotitorilor acestora este gratuit cu o rezervare in prealabil la numarul de telefon de pe bilet.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate