Turneul Național „Orgile României” 2024 Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici au ajuns în Transilvania | |
(Muzică) |
Locuitorii din Arad, Vinga, Lipova si Deva se pot delecta in aceasta saptamana torida ascultand in racoarea bisericilor si catedralelor concertele de orga pe care le vor oferi muzicienii Eduard Antal si Maria-Luisa Andrici. Protagonistii Turneului National ”Orgile Romaniei” au ajuns in zona Transilvaniei. |
Cei doi muzicieni vor canta in urmatoarele zile pe orgile din patru localitati: la Arad (marti, 16 iulie), la Biserica Romano-Catolica „Sfantul Anton de Padova”, Vinga (miercuri, 17 iulie), la Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime”, Lipova (joi, 18 iulie), la Manastirea Sfanta Maria din Radna si la Deva (sambata, 20 iulie), la Biserica Greco-Catolica „Immaculata”.
Turneul National „Orgile Romaniei” a inceput la Bucuresti, pe 7 iulie, la Catedrala Sfantul Iosif, au urmat doua concerte pe orgile istorice de la Iasi si Sabaoani (judetul Neamt), apoi concertul de la Bistrita.
Un parcurs obositor, avand in vedere conditiile climatice pe care le traversam, insa cu multe satisfactii, spune organista Maria-Luisa Andrici:
Sunt extrem de entuziasmata sa fac parte din turneul Orgile Romaniei si sa impartasesc, alaturi de Eduard, aceasta experienta unica cu publicul din diverse colturi ale tarii. Ma bucur sa observ ca acest instrument devine din ce in ce mai vizibil si apreciat in Romania, iar publicul e tot mai numeros cand vine vorba despre un concert de orga.
Atat la Bucuresti, Iasi si Sabaoani, cat si la Bistrita, bisericile au fost pline, iar energia oamenilor a fost cu totul speciala.
Organista Maria-Luisa Andrici mai spune ca acest turneu, in care a fost invitata pentru prima data in acest an, o ajuta sa-si regaseasca tara prin intermediul muzicii:
Este o adevarata placere sa descopar atatea instrumente frumoase si diferite in bisericile din Romania. Fiecare orga are propria sa poveste care contribuie la bogatia culturala a tarii. Sper ca prin acest turneu sa inspir cat mai multi oameni sa descopere si sa aprecieze muzica de orga si sa se alature in celebrarea acestui patrimoniu muzical deosebit. (Maria-Luisa Andrici)
Biserica din Bistrita plina la concertul Orgile Romaniei
Programul turneului este alcatuit din lucrari pentru patru maini si patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse si Denis Bédard, dar vor fi si aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart.
Catedralele si bisericile care detin cate o regina a instrumentelor pe care au cantat si vor canta cei doi muzicieni sunt Catedrala ”Sfantul Iosif” (Bucuresti - 7 iulie), Catedrala Romano-Catolica „Sfanta Fecioara Maria, Regina” (Iasi - 11 iulie), Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail Arhanghelul” (Sabaoani, judetul Neamt - 12 iulie), Biserica Evanghelica (Bistrita - 14 iulie), Biserica Romano-Catolica „Sfantul Anton de Padova” (Arad - 16 iulie), Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” (Vinga - 17 iulie), Manastirea Sfanta Maria din Radna (Lipova - 18 iulie), Biserica Greco-Catolica „Immaculata” (Deva - 20 iulie).
Turneul National „Orgile Romaniei” se va incheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Roman din Bucuresti.
Detalii pe www.orgileromaniei.ro
Biserica din Sabaoani
Program muzical:
1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Triosonata V in do major, BWV 529
2. Max Reger (1873-1916) – Toccata in re minor, op. 59, nr. 5
3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Church Sonata no. 10 in F major, K.244
4. Adolf Hesse (1809-1863) – Fantezia in re minor op. 87
5. Gabriel Fauré (1845-1924) – Valse din suita Dolly op. 56
6. Enrico Bossi (1861-1925) – Scherzo in sol minor, op. 49, nr. 2
7. Sergei Rachmaninoff (1873-1943) – Polka Italienne
8. Denis Bédard (1950*) – Petite Suite: Introduction / Fanfare / Lied / Scherzando
Itinerar:
7 iulie – Bucuresti, ora 20:00 - Catedrala Sfantul Iosif
11 iulie – Iasi, ora 19:00 - Catedrala Romano-Catolica ” Sfanta Fecioara Maria, Regina”
12 iulie – Sabaoani, ora 20:00 - Biserica Romano-Catolica ”Sfantul Mihail Arhanghelul”
14 iulie – Bistrita, ora 19:00 - Biserica Evanghelica
16 iulie – Arad, ora 20:00 - Biserica Romano-Catolica ”Sfantul Anton de Padova”
17 iulie – Vinga, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolica ”Sfanta Treime”
18 iulie – Lipova, ora 19:00 - Manastirea Sfanta Maria din Radna
20 iulie – Deva, ora 19:00 - Biserica Greco-Catolica ”Immaculata”
5 noiembrie - Bucuresti - Ateneul Roman
Partenerii Turneului National „Orgile Romaniei”
Partener principal: BRD Groupe Société Générale Cu sustinerea: Alliance Healthcare
Partener de traditie: JTI
Partener: The Culture Club
Sponsori: AQUA Carpatica, Purcari Parteneri culturali: Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
Parteneri culturali: Catedrala Romano-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi, Catedrala „Sfantul Iosif“ si Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti prin Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice si patrimoniu, Primaria Municipiului Deva, Centrul Cultural Dragan Muntean din Deva, Biserica Greco-Catolica „Immaculata”, Consiliul Judetean Arad, Centrul Cultural Judetean Arad, Centrul Municipal de cultura Arad, Primaria Municipiului Arad, Biserica Romano-Catolica „Sfantul Anton de Padova”, Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” si Primaria Vinga.
Orgile Romaniei Sf Iosif Bucureti
Eduard Antal, nascut in 1992, organistul-titular al catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti si managerul de proiect al Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, este o prezenta activa in lumea muzicii clasice.
Absolvent al ciclurilor de licenta si de master in specializarea orga la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, sub indrumarea profesorului Dan Racoveanu, Eduard continua calatoria sa academica ca doctorand, avandu-l drept coordonator pe profesorul si compozitorul Dan Dediu.
Eduard a reprezentat UNMB in proiectul „Young Musicians – Ambassadors of the National University of Music Bucharest” si s-a evidentiat ca laureat al Concursului national de interpretare „Ada Ulubeanu” in anii 2019 si 2020, primind si prestigiosul premiu „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de orga.
Recunoasterea performantelor sale remarcabile a fost subliniata prin acordarea bursei de excelenta din partea UNMB in 2018, iar in perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei”, in cadrul programului „Tinere Talente”.
Eduard a sustinut recitaluri ca solist in diverse tari precum Elvetia, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia, si in orase importante din Romania, contribuind la promovarea muzicii de orga intr-un spectru international. Din anul 2020 realizeaza o incursiune in peisagistica instrumentelor de pe teritoriul Romaniei, concertand in cadrul Turneului national „Orgile Romaniei”.
Participand la festivaluri notabile la nivel national si international, precum SIMN, Festivalul International de Orga Bucuresti, Organ Nights, Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, Eduard a confirmat abilitatile sale artistice si pasiunea pentru muzica.
Colaborarile sale includ aparitii ca solist alaturi de Orchestra Nationala Radio, Big Band-ul Radio, Filarmonica Arad, si numeroase colaborari cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Corul Academic Radio, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, precum si orchestrele Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti: „Universitaria”, „Concerto” si „BAROCkerii”.
De asemenea, Eduard este bursier al Institutului Cultural Roman, la Paris, cu bursa „George Enescu” la Cité Internationale des Arts ceea ce ii ofera oportunitatea de a-si imbogati experienta artistica la nivel international. Eduard Antal continua sa imbine virtuozitatea sa muzicala cu devotamentul fata de promovarea si evolutia artei organistice in Romania si in afara ei. Mai multe detalii despre artist pe https://eduardantal.ro/
Maria-Luisa Andrici s-a nascut la data de 14 octombrie 1999, in localitatea Verona din Italia. A inceput studiul pianului la varsta de 5 ani, un an mai tarziu castigand premiul I la categoria ei de varsta, in cadrul Concursului National de Interpretare Instrumentala „Carl Czerni” din Piatra Neamt. A absolvit Colegiul National de Arte „Octav Bancila” din Iasi, clasa de pian, prof. Alexa Claudia.
Drumul sau muzical s-a conturat prin participarea activa la olimpiade, masterclass-uri si concursuri atat la nivel national, cat si international. In vara anului 2022, a finalizat studiile de licenta la „Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti”, specializarea orga, sub indrumarea domnului profesor Dan Racoveanu. Pe parcursul celor patru ani de studentie, a sustinut concerte de orga, iar in 2020 a fost laureata a Concursului National de Interpretare „Ada Ulubeanu”. In perioada 16-18 mai 2022, a participat la Masterclass-ul sustinut de organistul Jean-Baptiste Robin in cadrul Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae editia a II-a.
Maria-Luisa Andrici si-a finalizat studiile de licenta la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, specializarea orga, sub indrumarea profesorului Dan Racoveanu, iar din iunie 2024, este absolventa a Conservatorului din Lugano, Elvetia, unde a urmat programul de studii „Master of Arts in Music Performance” sub indrumarea profesorului Stefano Molardi. Dincolo de pregatirea muzicala, Maria-Luisa a dorit inca de mica sa isi puna talentul in slujba oamenilor. Este una dintre promotoarele proiectului „Sa daruim iubire”, implementat in 2009 pentru a veni in sprijinul copiilor din desertul Chalbi, Kenya. Prin evenimente, recitaluri, turnee si concerte vocale si instrumentale in tara si in alte parti ale lumii, a contribuit la constientizarea si ajutorarea acestor copii.
Concert la Bistrita
. | |
|
|