Făgăraș Fest 2024: programul ediției din 26-28 iulie, Sebeșu de Sus, Sibiu | |
(Muzică) |
Lupii lui Calancea si Surorile Osoianu, trupa Coma, film in aer liber, drumetii la cascadele de pe Valea Moasei, tururi ghidate in natura pe diverse teme, ateliere de reciclare creativa, ateliere de mestesugarit, activitati pentru copii, dezbateri – sunt atractiile Fagaras Fest 2024. Festivalul se desfasoara in perioada 26-28 iulie, pe Valea Moasei, sat Sebesu de Sus, comuna Racovita, iar accesul este liber. |
Acolo unde asfaltul incins se termina si Valea Moasei preia calatorul, spre potecile racoroase ale Muntilor Fagaras, are loc cea de-a cincea editie a Fagaras Fest. Festivalul este organizat de Fundatia Conservation Carpathia si Propark – Fundatia pentru Arii Protejate si vine in acest an cu un program complex de activitati si experiente.
Trupa Coma si documentarul Wild Transylvania in deschidere
Fagaras Fest (c) Claudiu Postelnicu
„Cel mai frumos loc de pe pamant” al trupei de rock alternativ Coma va rasuna vineri, 26 iulie, ora 20:30 in concertul din deschiderea festivalului. Seara va continua cu proiectia documentarului Wild Transylvania, regizat de renumitul cineast irlandez John Murray. Filmul, lansat in 2024, exploreaza frumusetea si biodiversitatea unica a Transilvaniei, intr-o poveste narata de Jeremy Irons, actor premiat cu Oscar.
20 tururi ghidate despre natura si cultura locala pe toata durata festivalului
* Tururi de observare a pasarilor prin Valea Moasei, la rasarit si la apus, unde participantii au ocazia sa asculte, sa vada, sa cunoasca si sa recunoasca pasarile, alaturi de un specialist. Activitatea se adreseaza in special incepatorilor curiosi si entuziasti, de orice varsta. Chiar daca vom avea cateva binocluri, recomandam celor care au deja unul sa-l aduca in acest tur. Ghid: Codrut Helerea, student la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului – Biologie, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu.
* Tururi botanice in care veti descoperi speciile de plante din flora spontana, intr-o plimbare la poalele Muntilor Fagaras. In cadrul turului botanic veti observa detaliile plantelor cu ajutorul unui microscop digital portabil, veti invata sa identificati si speciile cu ajutorul unui determinator. Pe parcursul drumetiei, veti afla despre utilitatea, limitele unor plante, legendele si etimologia acestora. Ghid in aceasta experienta este Mihaela Sava, botanist cu peste 10 ani de experienta, rezident al scolii de arta botanica si ilustratii - Transylvania School of Botanic Art and Illustration din Copsa Mare.
* Tururi despre fauna in care participantii vor avea ocazia sa observe urmele animalelor salbatice, sa exploreze habitatele acestora si sa afle cum este realizata monitorizarea non-invaziva a faunei. Ghizii, Liviu Ungureanu si Calin ?erban, rangeri ai Fundatiei Conservation Carpathia, specializati in reintroducerea zimbrilor si a castorilor, vor oferi o perspectiva interesanta asupra faunei locale.
* Tururi de identificare a insectelor (entomologice) – sunt o invitatie de a privi natura cu alti ochi, de a o observa si de a intelege comportamentul si rolul diverselor insecte. Ghid in aceasta experienta este Maria Stanciugelu, biolog si muzeograf la Muzeul de Istorie Naturala din Sibiu.
* Tururi nocturne cu si despre lilieci ofera sansa sa descoperiti liliecii care traiesc la poalele Muntilor Fagaras si sa aflati de la experti mai multe despre aceste animale fascinante si foarte importante pentru viata noastra. În timpul plimbarii, vom folosi detectoare pentru a auzi ultrasunetele lor si a ne da seama cat de aproape sunt de noi.
Ghizi in aceasta experienta sunt Szilárd Bücs – presedinte al Centrului pentru Cercetarea si Conservarea Liliecilor, si Ana Stamatescu - presedinte al Asociatiei Krontechies, voluntar la Centrul pentru Cercetarea si Conservarea Liliecilor si initiatoarea Caravanei cu Lilieci.
* Excursie la Cascadele din Valea Moasei – se va merge la Cascada Chiisoara pe un traseu cu poteci marcate, drum forestier, iar pana la destinatie veti traversa raul de cateva ori. In drumetie veti fi ghidati de Georgiana Cretu, biolog, pasionata de natura si de animale.
* Plimbare prin istoria, cultura si identitatea satului Sebesu de Sus – pe un traseu cultural care cuprinde vizitarea ruinelor fabricii de caramida, a bisericii „Sf. Apostoli Petru si Pavel”, a morii vechi si a galeriilor de mina. Ghizi vor fi Preotul Marian Canciu, Anca Vintila si Gabriela Sarghie, oameni ai locului.
Fagaras-Fest tur ghidat (c) Claudiu Postelnicu
Ce trebuie sa stiti daca vreti sa participati la un tur ghidat la Fagaras Fest
Participarea la turele ghidate se face in baza inscrierii la punctul de informare din festival, iar drumetiile se vor face in grupuri de 25 – 40 de persoane. Recomandam participantilor sa aiba echipament de drumetie, haine lejere, palarie, dar si o pelerina de ploaie, apa, crema de protectie solara, spray anti-insecte.
Activitati pentru familiile cu copii in festival
Copiii intre 7 si 14 ani, impreuna sau fara parinti, pot intra in cursa „Exploratorii Muntilor Fagaras”, o provocare cu 10 probe speciale despre natura. Timp de o ora acestia trebuie sa gaseasca solutia la mai multe provocari despre natura, in zona festivalului. Totodata, copiii se mai pot inscrie in „Aventura salvarii planetei”, o alta activitate captivanta. Ghizi si coordonatori ai activitatii sunt profesorii din comunitatea gazda, care au absolvit cursurile de educator pentru natura.
Fagaras Fest tur ghidat in istoria si cultura locala editia Porumbacu de Sus
NOU: Ateliere de reciclare creativa cu Roxana Puris
Invitam participantii la festival sa dea viata noua unei haine vechi si sa o transforme intr-o sacosa, in cadrul atelierelor de reciclare creativa sustinute de Roxana Puris, creatoarea brandului local Pur.clothing. Atelierele se desfasoara sambata, 27 iulie, de la ora 14.00 si duminica, 28 iulie, ora 10:30.
Carpathia Talks: dialoguri pe subiecte despre oameni si natura
Seria de sesiuni dialoguri referitoare la teme care ne preocupa pe noi oamenii in relatie cu natura revine si anul acesta in festival. Vom discuta despre „Dreptul la natura”, „Paduri”, „Dezvoltarea durabila a comunitatilor din jurul Muntilor Fagaras”, „Plante Straine invazive”.
Aducem racoarea cu muzica buna
Muzica revine pe Valea Moasei sambata, 27 iulie, incepand cu ora 17:00. Vom avea ocazia sa cunoastem tineri si copii din comunitatea locala, care vor urca pe scena sa ne incante cu muzica specifica locului. Dan Amariei, cunoscut om de radio si solist al trupei OCS, va mixa in seturi care vor anima atmosfera, iar Lupii lui Calancea si Surorile Osoianu vor incanta publicul cu ritmurile lor pline de energie.
Unde mancam?
In cadrul festivalului veti putea manca de la producatorii din zona care-si vor incinge plitele si vor pune la foc ceaunele.
Unde ne cazam?
Puteti alege o pensiune din zona Sebesu de Sus, Racovita, Valea Avrigului, Porumbacu sau puteti sta cu cortul in campingul festivalului. Oferim un spatiu gratuit pentru corturi, care dispune de toalete ecologice, insa nu are dus sau alte facilitati.
Ce mai putem face la Fagaras Fest?
Pasionatii de bicicleta pot merge, contra cost, in ture de e-bike pe doua trasee: unul spre Cascada Suru, iar al doilea spre Drumul Bostinarilor. Primul traseu este mai tehnic si are o lungime de 7 km, cu diferenta de nivel, al doilea are 12 km si merge pe langa pe un drum vechi, care leaga localitatile Sebesu de Sus de Sebesu de Jos si include vizita la un atelier de lumanari din ceara naturala. De asemenea, cei care vor sa admire Muntii Fagaras intr-un mod mai special, o pot face de la inaltimea instalatiei artistice realizate de Atelier Vrac, castigatorii competitiei „Manifest pentru Muntii Fagaras”, organizata de Fundatia Conservation Carpathia. Instalatia „It’s oh so quiet” este si o invitatie la retragere si contemplare, un omagiu adus naturii si un indemn la responsabilitate.
Fagaras Fest, de cinci ani in jurul Muntilor Fagaras
Fagaras Fest este singurul festival itinerant al Muntilor Fagaras, care in fiecare an isi propune sa evidentieze valorile naturale si culturale ale unei alte comunitati din jurul Muntilor Fagaras. Festivalul a fost lansat in 2019 in partea de Sud a Muntilor Fagaras si s-a desfasurat la Leresti, Nucsoara, pe Valea Avrigului si Porumbacu de Sus. Festivalul este o contributie la bunastarea localnicilor si la protejarea naturii, iar prezenta publicului in cadrul acestuia vine sa sustina acest lucru.
Evenimentul este sustinut de Alpha Bank. Parteneri: Primaria Racovita, Posta Romana, Serviciul Public Judetean Salvamont - Salvaspeo Brasov, Asociatia Salvatorilor Montani Romania, Voluntariat Brasov.
Evenimentul este realizat in cadrul proiectului „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstructia habitatelor degradate si aplicarea unor masuri de conservare, care sa permita refacerea proceselor naturale si crearea de beneficii comunitatilor locale din zona Muntilor Fagaras. Proiectul este implementat de Fundatia Conservation Carpathia si alti parteneri intre anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Fundatiei Arcadia prin Endangered Landscapes & Seascapes Programme si din partea Comisiei Europene prin programul LIFE.
Sebesu de Sus. Sibiu
Programul detaliat Fagaras Fest 2024
VINERI, 26 iulie 19:00 Deschiderea festivalului
20:00 Bun-venit la Fagaras Fest
20:30-21:30 Concert COMA
21:30-22:30 Proiectie film documentar Wild Transylvania
22:30-23:00 Q&A cu Dan Dinu, regizor de film documentar si fotograf de natura
21:30 - 22:30 Tur nocturn cu si despre lilieci
SAMBATA, 27 iulie
08:00-10:00 Tur de observare pasari
09:00-14:00 Excursie la cascadele de pe Valea Moasei
09:00-12:00 Tur fauna 10:00-12:00 Tur botanic
10:00-12:00 O plimbare prin istoria, cultura si identitatea satului Sebesu de Sus (excursie ghidata)
10:00-12:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
10:00-18:00 Coltul liliecilor - activitati despre lilieci si traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor (activitati pentru adulti & copii)
11:00-12:30 Tur ghidat despre insecte
11:00-12:00 Quiz Romania Salbatica - tombola cu premii
11:00-12:30 Carpathia Talks - Dreptul la natura
12:00-14:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
14:00-15:00 Atelier de reciclare creativa cu Roxana Puris
15:00-17:00 O plimbare prin istoria, cultura si identitatea satului Sebesu de Sus (excursie ghidata)
15:00-17:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
15:30-17:00 Carpathia Talks - Prosperitate pentru oameni si natura in Muntii Fagaras
17:00-19:00 Tur de observare pasari
17:00-19:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
17:00-18:30 Program artisti din comunitatea locala
18:30-19:30 DJ Sets Raul
19:30-20:30 DJ Sets Dan Amariei
20-30-21:00 Concert Hanu’ cu Braga
21:00-22:30 Concert Lupii lui Calancea si Surorile Osoianu
21:30-22:30 Tur nocturn cu si despre lilieci
22:30-23:30 Tur nocturn cu si despre lilieci
22:30-24:00 DJ Sets Dan Amariei
DUMINICA, 28 iulie 08:00-10:00 Tur de observare pasari
09:00-12:00 Tur fauna
09:00-14:00 Excursie la Cascadele din Valea Moasei
10:00-12:00 Tur botanic
10:00-14:00 Coltul liliecilor - activitati despre lilieci si traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor (activitati pentru adulti & copii)
10:00-12:00 O plimbare prin istoria, cultura si identitatea satului Sebesu de Sus (excursie ghidata)
10:00-12:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
10:30-11:30 Atelier de reciclare creativa cu Roxana Puris
10:30-11:15 Carpathia Talks - Padurile pe care le mostenim si padurile pe care le lasam
11:00-12:30 Tur ghidat despre insecte
11:00-12:00 Quiz Romania Salbatica - tombola cu premii
11:30-12:30 Carpathia Talks – Plantele straine invazive
12:00-14:00 Exploratorii Muntilor Fagaras - joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
14:00 Inchiderea festivalului.
. | |
|
|