Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Trei zile pline de concerte și activități la Festivalul Strada Armenească în Grădina Botanică din București
(Muzică)
Intre 2 si 4 august, Uniunea Armenilor din Romania prezinta cea de-a VIII-a editie a Festivalului Strada Armeneasca ce transforma, vreme de trei zile, Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” din Bucuresti intr-o oaza multiculturala autentica. In primul sfarsit de saptamana al lunii august, cultura si traditiile armenesti sunt sarbatorite si reinterpretate, aduse in fata  publicului larg.
Participantii la festival au ocazia de a se intalni cu artisti armeni, romani si basarabeni, consacrati si emergenti, la scena adapostita de umbra copacilor. Intrarea la festival este libera*

Cea de-a VIII-a editie a Festivalului Strada Armeneasca aduce trei zile pline de activitati inedite, pentru publicul de toate varstele – Concerte de muzica live ale trupelor Subcarpati, Ladaniva, Ovidiu Lipan Tandarica feat. Stelu Enache si Balkano, Paulina, Karin Band, Prima Dragoste, etc., doua DJ seturi, jam sessions, targ artizanal, ateliere pentru copii, tineri si adulti, iar participantii se vor bucura de asemenea de gastronomii internationale, cafea la nisip, o biblioteca in natura care va gazdui o serie de discutii si dezbateri.  


Padurea de langa zona principala a festivalului va gazdui o scena mai mica, din materiale naturale, unde vor avea loc trei performance-uri sonore realizate in exclusivitate pentru aceasta editie: Vineri dupa-amiaza, Centrul Cultural Subcarpati va intalni, intr-un challenge ce are potentialul de a da nastere unor arhitecturi muzicale unice, muzicienii armeni de la Karin Band. Sambata, multi-instrumentistul si compozitor din Erevan, Hayk Karoyi, va crea un sound performance inspirat de arta cineastului Serghei Parajanov, utlilizand discuri vechi din colectia personala. In ultima zi de festival, doua muziciene din Armenia, Susanna Najarian (voce) si Lilit Petrosyan (qanun) se vor intalni pe aceeasi scena, pentru a interpreta piese adunate din Armenia rurala si cantece de leagan, intr-un moment plin de forta si tandrete.    

Cei mici vor avea o zona dedicata, unde se vor putea juca in natura urbana, vor avea parte basme armenesti insufletite de actori papusari, jonglerii, baloane uriase de sapun si multe surprize. Tinerii si adultii festivalieri au ocazia sa isi petreaca dupa-amiezele participand la ateliere cu totul inedite:
De peste douazeci de ani, „Centrul Cultural Teryan” din Erevan se implica intr-o gama ampla de activitati pentru pastrarea si diseminarea valorilor culturale, literare, educative, etnografice, stiintifice, de cercetare si spirituale; promoveaza conservarea si raspandirea valorilor spirituale si culturale, incurajeaza dezvoltarea culturii armene, organizeaza si desfasoara cursuri de croitorie, lucru manual, broderie, tesut de covoare, precum si o serie de alte mestesuguri. Centrul Cultural Teryan va sustine urmatoarele ateliere:
* Atelier de Broderie traditionala din Marash si pictura textile –  In timpul acestui atelier, participantii vor fi face cunostinta cu principiile si secretele broderiei din Marash.
* Atelier de Ceramica – in timpul acestui atelier, participantii vor picta pe ceramica, folosind ornamente din miniaturi armenesti.
* Carte de colorat: „Costumul Traditional Armean” – in timpul acestui atelier, participantilor le vor fi prezentate costumele traditionale din diferite regiuni ale Armeniei. Fiecare regiune are o cromatica specifica.
Narine Poladian este armeanca din Liban, a studiat arhitectura interioara. In 2018 a decis sa mearga in Armenia in calitate de voluntara la Birthright Armenia si s-a indragostit de procesul de realizare a crucilor din piatra vulcanica (tuf), numite Hacikar. In fiecare zi, interactioneaza cu pietrele, infuzandu-le energie, promovand conservarea culturii armene.

Ateliere de colaje pornind de la imagini din filmele lui Sergei Parajanov, inspirate de colajele acestuia, sustinute de Bucharest Collage Collective, comunitatea artistilor ce promoveaza arta colajului si ofera un spatiu de manifestare si promovare artistilor bucuresteni.

Festivalul isi deschide portile vineri, 2 august de la ora 16:00, si sambata si duminica, incepand cu orele 12:00. Iata programul concertelor:


Vineri, 2 august

17:30 Centrul Cultural Subcarpati & Karin Band – challenge multicultural (scena din padure)
19:30 Concert Hayk Karoyi ft. Susanna Najarian (Armenia)
21:00 Concert Subcarpati
22:30 Jam session: Subcarpati, Floare de Maidan, Hayk Karoyi & Karin Band


Sambata, 3 august

16:00 Hayk Karoyi - Sound Performance inspirat de arta regizorului Sergei Parajanov (scena din padure)
17:30 DJ Set Miko
18:30 Concert Prima dragoste (Republica Moldova)
20:00 Concert Karin Band ft. Susanna Najarian (Armenia)
21:30 Concert Ovidiu Lipan Tandarica feat. Stelu Enache si Balkano (Romania)


Duminica, 4 august

16:00 Sounds of Ararat - Susanna Najarian & Lilit Petrosyan (scena din padure)

17:00 DJ Set Ligia Kesisian
18:00 JINJ (Armenia)
19:30 Paulina (Romania)
21:00 Ladaniva (Armenia)

------

Uniunea Armenilor din Romania este o organizatie non-guvernamentala constituita in anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiati in Romania dupa Genocidul din 1915.
Dupa 1990, Comunitatea armeana a reinfiintat Uniunea Armenilor din Romania, dorind sa pastreze mostenirea culturala si spirituala a armenilor de pe aceste meleaguri, dar sa si promoveze cultura si traditiile armene in randul publicului larg.

Festivalul Strada Armeneasca este organizat de Uniunea Armenilor din Romania, finantat de Guvernul Romaniei prin Departamentul de Relatii Interetnice.
Parteneri: Centrul Cultural Armean, Ambasada Armeniei in Romania, The Fresh, Gradina Botanica „Dimitrie Brandza”, Universitatea din Bucuresti, Centrul Cultural Subcarpati, Blue, Autonom, Persil, Aperol, Pepsi.

* Intrarea este libera, iar accesul se realizeaza in limita capacitatii.

Pentru accesul in spatiul Gradinii Botanice se achita un bilet de intrare, in valoare de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru pensionari, elevi si studenti. Taxa poate fi achitata in avans, incepand cu 1 august, de aici: https://bit.ly/45S4lfj. 


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate