Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
UCIMR anunță începerea Jazz Bastion. Together, Ediția a IV-a
(Muzică)
Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) anunta inceperea celei de-a patra editii a stagiunii JAZZ BASTION. Aceasta aduce 6 concerte – eveniment, desfasurate intre 1 - 29 august 2024, in Bastionul Tesatorilor din Brasov, parte a Muzeului Judetean de Istorie Brasov, la care vor participa muzicieni reputati din 6 tari (Romania, Irlanda, Norvegia, Italia, Statele Unite ale Americii si Ungaria).
Editia din acest an pune in prim plan diversitatea culturala a muzicii, prin tema TOGETHER, pentru ca muzica aduce intotdeauna impreuna artisti si public deopotriva, indiferent de limba, nationalitate ori afinitati. Astfel, JAZZ BASTION se bucura de contextul ideal pentru intalnirea dintre artisti emblematici si un public dornic de experiente acustice la cel mai inalt nivel.

In luna lui gustar, Brasov devine punctul de intalnire pentru zeci de artisti redutabili, care vor bucura publicul cu stiluri si sonoritati variate, pe parcursul a 6 concerte-eveniment. Fiecare va deschide poarta lumilor sonore vibrante, oglindite in diversitatea stilurilor interpretative cu parfum european si american. Invitatii din acest an sunt Adrian Nour Band, Ipso Facto, Oddgeir Berg Trio, Lusi Gianluca/Simone Zanchini/Luigi Masciari Trio, Jim Rotondi Quartet si Bagyi Balazs New Quartet.

Programul JAZZ BASTION. TOGETHER

Concertele din stagiunea JAZZ BASTION au loc la Bastionul Tesatorilor din Strada George Cosbuc, nr. 9, Brasov, de la orele 19:00, in zilele 1, 8, 16, 17, 22 si 29 august.

1 august, orele 19:00 – Adrian Nour Band (Romania)
8 august, orele 19:00 – Ipso Facto (Irlanda)
16 august, orele 19:00 - Oddgeir Berg Trio (Norvegia)
17 august, orele 19:00 - Lusi Gianluca/Simone Zanchini/Luigi Masciari Trio (Italia)
22 august, orele 19:00 – Jim Rotondi Quartet (SUA)
29 august, orele 19:00 - Bagyi Balazs New Quartet (Ungaria)
Accesul publicului la evenimente va fi gratuit, in limita spatiului disponibil. Detalii pe www.ucimr.ro.

Pe langa concerte, pana pe 21 iulie, organizatorii au desfasurat un concurs de creatie pentru tineri artisti pentru realizarea design-ului unui photoframe care va fi amplasat la Bastionul Artistilor pe perioada stagiunii, pentru care pun la bataie o recompensa in valoare de 1.500 lei. Publicul va fi invitat sa se fotografieze impreuna si sa posteze instantaneele pe social media cu hashtag #jazzbastionTOGETHER.

JAZZ BASTION. TOGETHER este un proiect finantat din bugetul Municipiului Brasov, organizat de Asociatia „Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania” cu sprijinul partenerilor - Muzeul Judetean de Istorie Brasov si Asociatia Forums.

Editia proiectului JAZZ BASTION III. GLOBETROTTER (2023) a fost onorata cu titlul de PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI in cadrul Galei Premiilor Anului in Cultura Brasov 2023, organizata de Consortiul Cultural Corona Brasov, marcand aprecierea publicului, sectorului guvernamental, a breslei si presei de profil.

Bastionul Artistilor

Bastionul Tesatorilor a devenit in perioada pandemiei un spatiu in aer liber menit sa gazduiasca evenimente artistice in siguranta. Acolo au fost prezentate productii muzicale ale Filarmonicii si Operei, precum si piese de teatru care nu puteau avea loc in spatii inchise. Asa se face ca anul urmator Bastionul Tesatorilor a fost „botezat” Bastionul Artistilor – concept curatorial dezvoltat de Muzeul Judetean de Istorie din Brasov, ca atare a ramas fidel acestui scop de a adaposti arta. Pe fondul pandemiei, prima editie a proiectului multianual JAZZ BASTION a avut tema „terapia prin arta” si a demonstrat rolul terapeutic al muzicii, inspirat din experientele personale ale artistilor care au transformat cele mai frecvente stari emotionale din pandemie in momente artistice care ilustrau tristetea ori disperarea, de pilda. In urma unor apeluri de proiecte, au aparut colaborari multidisciplinare intre muzica si poezie, care au transformat stagiunea JAZZ BASTION intr-un loc indragit de localnici, dar si de turisti.

Muzeul Judetean de Istorie Brasov

Este intre cele mai importante institutii culturale publice ale judetului Brasov. Detine cel mai mare patrimoniu istoric mobil al judetului Brasov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie pana in perioada contemporana. Este liderul muzeelor locale dupa criteriul numarului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri si elevi. Muzeul organizeaza diverse evenimente culturale (expozitii, seminarii, conferinte, dezbateri, festivaluri etc.), in parteneriat cu institutii si organizatii publice sau private. In perioada in care sectorul artistic a fost printre cele mai greu incercate de pandemie, s-a nascut la Brasov proiectul ,,Bastionul Artistilor” prin care Muzeul Judetean de Istorie Brasov, la initiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Tesatorilor la dispozitia institutiilor de cultura din Brasov ca spatiu alternativ pentru organizarea evenimentelor in aer liber, in conditii de siguranta impuse de masurile legale pentru prevenirea imbolnavirii cu noul coronavirus. Lansat sub sloganul ,,Daca va place arta puteti sa ne priviti de sus”, proiectul local a starnit mult interes in randul artistilor independenti si a capatat anvergura nationala, generand in 2020, 2021 si 2022 adevarate stagiuni estivale.

Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR)

Fondata in anul 1995, la initiativa prim-violistului Filarmonicii bucurestene, Stefan Gheorghiu, UCIMR este o organizatie nonprofit de utilitate publica, care contribuie la dezvoltarea si raspandirea muzicii clasice, jazz si contemporane, atat pe plan national, cat si international. De aproape 3 decenii, asociatia sustine arta interpretativa, de la solisti, coristi si instrumentisti pana la dansatori sau balerini, prin initierea si implementarea de proiecte culturale menite sa faciliteze schimbul de experienta si promovarea artistilor in medii cat mai diverse. UCIMR organizeaza evenimente tematice sincretice in care muzica jazz, clasica si contemporana se imbina cu noile tehnologii, poezia, cartografia, mestesugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitand publicul sa guste si sa deguste arta cu toate simturile in spatii neconventionale, avand peste 50 de parteneri din 18 tari de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu traditie precum CellEAST Festival, The Jazz Cave Festival, ICon Arts, precum si concertele de Ziua Nationala a Romaniei si Anul Nou de la Sibiu.  De asemenea, UCIMR ofera un cadru propice creatiei, gazduind proiecte artistice interculturale precum Rezidenta Transilvanica sau co-productia romano-albaneza inspirata din mitologie, Ana si Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociatia ofera expunere si mobilitati nationale si internationale artistilor la inceput de drum si experimentati.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate