A început Tranziție: Călătoria Eroului, un proiect cultural interdisciplinar împotriva bullying-ului și a cauzelor sale sociale, psihologice și ecologice | |
(Viață) |
Asociatia Macaia anunta lansarea proiectului TRANZITIE. Calatoria Eroului, o activare participativa prin arta care propune o radiografiere subiectiva si colectiva a fenomenului de bullying in Romania, din anii ’90 si pana in prezent, prin intermediul unor cercetari sociologice si psihologice amanuntite, menite sa ofere o perspectiva de ansamblu asupra amplorii si cauzelor sale. |
Proiectul interdisciplinar se va folosi de aceste informatii pentru a oferi o serie de interventii artistice si terapeutice, concretizate in ateliere de auto-cunoastere, rezilienta, comunicare si gestionare a propriilor emotii. De asemenea, echipa multidisciplinara va realiza si o instalatie artistica participativa si comunitara, punand in relatie fenomenul de bullying cu consumerismul si cu anxietatea climatica. Alaturi de proiectii de film, scrierea a trei noi texte de teatru focalizate pe fenomenul de bullying, productia unui spectacol de teatru participativ, cu reprezentari la Bucuresti si la Tulcea, cat si coagularea unei numeroase comunitati online, TRANZITIE: Calatoria Eroului este un efort complex si sustinut de a oferi tinerilor care se confrunta cu acest fenomen o voce si un instrumentar psihologic, social si artistic de care sa se poata folosi pentru a-i gestiona si combate nu doar efectele, ci si radacinile.
TRANZITIE - Calatoria Eroului workshop
Fenomenul de bullying in sine nu este nou, insa amploarea sa, multitudinea de contexte si de directii in care se manifesta si confuzia parintilor si a profesorilor in legatura cu modul in care acesta poate fi prevenit au ajuns la cote alarmante, potrivit studiilor realizate la nivel global. Potrivit unui raport OMS din 2020, 1 din 2 copii este victima a bullyingului in Romania; 1 din 4 copii este umilit repetat in grupul de egali; 3 din 4 copii sunt exclusi in mod repetat din cercul de colegi; 4 din 10 copii au fost raniti de colegi. Proiectul TRANZITIE: Calatoria Eroului isi propune asadar o investigatie multidisciplinara care sa duca la o constientizare si o adresare pe multiple cai a acestor fenomene traumatizante. Proiectul prevede si un dialog public care chestioneaza factorii (de mediu, economic, climatici), care influenteaza dezvoltarea emotionala a copiilor si adolescentilor si care ii face sa se confrunte cu turbulente comportamentale ca reactii la standardele nerealiste de frumusete promovate online, inutilitate si lipsa de sens ca reactie la anxietatea climatica si a amprentei pe care consumerismul exacerbat si lipsa unei comunitati asertive, puternice le au asupra lor.
TRANZITIE - Calatoria Eroului workshop
Pornind de la aceasta baza solida de cercetare si comunicare, TRANZITIE: Calatoria Eroului isi propune pana in luna noiembrie a acestui an un calendar impresionant de activitati venite in sprijinul persoanelor afectate de aceste fenomene, a profesorilor, lucratorilor sociali si adultilor in postura de a-i sustine si calauzi pe tineri, abordandu-i totodata cu empatie si pe cei care perpetueaza aceste comportamente, care sunt totodata surse si consecinte ale agresiunii si traumei, din multiple directii. O trecere in revista a activitatilor include cinci ateliere de combaterea bullyingului prin arta pentru cadre didactice si lucratori de tineret din cadrul ONG-urilor, zece ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii, alte zece astfel de ateliere pentru adolescenti si nu in ultimul rand, zece ateliere de art-terapie pentru dobandirea rezilientei climatice, care sunt deja in derulare in Bucuresti, Tulcea si in jud. Ilfov. In urma acestor ateliere si pornind de la povestile si trairile exprimate de participanti, va fi realizat si un spectacol de teatru participativ bazat pe trei texte dramaturgice noi, folosind instrumentele psiho-dramei, cu reprezentatii la Bucuresti si Tulcea.
Nu in ultimul rand, instalatia artistica propusa in cadrul proiectului va reuni povesti din comunitate legate de bullying, care pot fi inscrise in cadrului unui Open Call care se va derula in perioada proiectului, incepand cu luna august si pana pe 1 noiembrie. De asemenea, pana pe 28 august, obiecte semnificative pentru povestile personale despre bullying pot fi aduse la sediul Asociatiei Metropolis (str. Matasari nr. 54, sect. 2, Bucuresti), pentru a fi integrate in instalatie.
Alaturi aceste povesti si obiecte, sound design si cele trei texte dramaturgice, acestea vor fi incluse intr-un performance teatral participativ, unde publicul intervine activ si intra in joc de rol, influentand finalul spectacolului prin alegerea facuta si experimentand rolurile de complice, victima sau agresor. Dand oportunitatea participantilor de a co-crea experienta scenica, performance-ul va culmina cu un intr-un eveniment cultural inspirat de comunitatea caruia i se adreseaza si conceput ca o platforma pentru exprimare creativa si pentru vindecare emotionala.
TRANZITIE - Calatoria Eroului workshop
Componenta online este un alt aspect important abordat, intrucat hartuirea si umilirea in mediul digital au proliferat mai mult decat in oricare alt aspect al vietii tinerilor, iar stabilirea unor platforme comunitare si canale de comunicare si de informare prin intermediul Instagram si Twitch adreseaza problema la sursa.
Din iulie 2020 pana in prezent, Asociatia Macaia, prin colectivul Plastic ArtPerformance Collective, pune in centrul discutiei si a explorarilor creative concepte si practici din sfera eco-performance-ului, pentru prima oara in spatiul cultural si artistic romanesc. Colectivul curatoriaza, concepe si produce creatii audio, video, foto si activari comunitare. Proiectul porneste din expertiza si experienta colectivului in demersuri de constientizare si interventii culturale din ultimii ani, ducand mai departe arta in spatiul public, co-creata impreuna cu comunitati locale. TRANZITIE: Calatoria Eroului este asadar continuarea unui demers sustinut de educatie alternativa, art-terapie si activism artistic ecologic, canalizand aceste experiente inspre o problema complexa, arzatoare si care necesita o abordare multifatetata si empatica.
Echipa artistica a proiectului este formata din: Alina Tofan (director artistic, actor, dramaturg, art-terapeut/trainer), Ana Sorina Corneanu (actor, dramaturg, trainer), Mara Carutasu (actor, dramaturg, trainer), Larisa Tofan (artist vizual/scenograf), Stefan Blanica (sound designer), Marieke Leene (artist new media), Paul Ruben Grec (asistent ateliere/actor), Alexandra Cojocaru (fotograf), Andreea Dorobat (fotograf), Amelia Motea (producator).
TRANZITIE: Calatoria Eroului este un proiect al Asociatiei Macaia, in parteneriat cu KINOdiseea - International Children Film Festival, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Cu sprijinul: Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion" Tulcea, Inspectoratul Scolar Municipiul Bucuresti.
Parteneri: Asociatia Copii pentru Viitor, Asociatia Micile Bucurii, Asociatia Urban Lab Valea Jiului, Asociatia GEYC, Asociatia pentru Sanatate Relationala RECONECTAT, Goethe Institut.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|