Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
„Corp, minte și intimitate în relații” – Teatru Forum pentru adolescenți pe tema consimțământului în relații
(Viață)
Ca raspuns la nevoia discutiilor pe tema sexualitatii la adolescenti, Asociatia Entuziart deruleaza proiectul „Corp, minte si intimitate in relatii”, ce deschide o discutie esentiala despre intimitate, consimtamant si relatii sanatoase, intr-un format expresiv si creativ, rar intalnit in peisajul cultural romanesc. Initiativa aduce impreuna o echipa de actori profesionisti cu experienta in lucrul cu adolescentii si artisti independenti din scena culturala bucuresteana, care va colabora cu un psiholog specializat in tema propusa, dezvoltand un spatiu de creatie si colaborare interdisciplinara.
Finalitatea proiectului va fi un spectacol de Teatru Forum, care va avea 11 reprezentatii in scoli, licee si asociatii din Bucuresti si Buzau, in perioada septembrie – noiembrie.

Cu toate ca exista o crestere a accesului la informatii, a deschiderii si a diversitatii metodelor de abordare a subiectului consimtamantului, in acelasi timp exista si o crestere a interesului privind pornografia in randul adolescentilor si a sexualizarii adolescentelor in social media. Abordarea grafica si licentioasa in cultura pop (muzica, arta, cinematografie) este un fenomen complex si omniprezent, ce infatiseaza sexualitatea intr-un mod exagerat sau comercial. Acest mod de reprezentare poate influenta perceptiile si comportamentele legate de sexualitate, mai ales in randul adolescentilor, care se gasesc intr-o perioada plina de tumult in drumul catre maturizarea psihologica si emotionala.

„Corp, minte si intimitate in relatii” workshop Teatru Forum

Astfel se produce o distorsionare a asteptarilor proiectate pe partenerii intimi, acestea devenind nerealiste si daunatoare relatiilor interumane, iar suprapunerea cu o stima de sine scazuta conduce catre abuz si/sau tulburari emotionale. Prin intermediul acestor activitati, dorim sa promovam o cultura a respectului reciproc, a consimtamantului si a relatiilor sanatoase, contribuind astfel la dezvoltarea unei generatii mai informate, mai responsabile si mai empatice in ceea ce priveste aspectele legate de intimitate si relatii.

„Corp, minte si intimitate in relatii” isi propune sa aduca in atentie felul in care un adolescent isi construieste perceptia asupra propriului corp si a intimitatii personale, ce inseamna consimtamantul si care este influenta pe care social media si cultura pop o produc ca factori in procesul decizional.

„Corp, minte si intimitate in relatii” workshop Teatru Forum

Teatrul reprezinta o modalitate de a aseza o oglinda in fata privitorului, in care sa se observe si descopere prin intermediul unui personaj care provoaca emotii precum empatie, simpatie, compasiune sau chiar mila, dezgust si respingere. Este o metoda recunoscuta pentru educarea si constientizarea asupra unui subiect, pentru procesarea si integrarea cunostintelor intr-o maniera experientiala, adresandu-se persoanei in mod direct.

Teatrul Forum, o forma de teatru participativ rar utilizata de artisti profesionisti, propune o interactiune directa a publicului cu intreaga lume teatrala, in care spectatorul, devenit spect-actor, detine puterea de decizie pentru felul in care situatia, conflictul si solutionarea lui evolueaza. Acesta experimenteaza prin propriile simturi ceea ce spectacolul doreste sa ii transmita, impactul pe care il are asupra lui depasind cu mult o simpla vizionare a unei situatii teatrale. Spectacolul este compus dintr-o structura ce implica observarea si introspectia, imbinata cu interactiunea si implicarea directa, pentru a oferi participantilor timp de procesare si reflectie asupra situatiilor care le sunt prezentate, inainte si dupa scenele de implicare directa si activa.

Totodata, spectatorii care participa la aceasta metoda teatrala nu mai sunt singuri intr-o situatie particulara, ci primesc sustinerea comunitatii intr-o situatie colectiva si isi pot impartasi intelegerile cu privire la propria persoana prin prisma experientei de grup. De asemenea, Teatrul Forum aduce in peisajul cultural noi formate expresiv-creative, oferind artistilor independenti ocazia sa se formeze in acest mod de lucru care poate genera schimbare in mentalul colectiv.

Echipa artistica formata din Ana Dumitrascu – dramaturg, regizor, joker; Lavinia Cosma – dramaturg, actrita; Ada Dobrea – actrita; Iulian Glita – actor; Octavian Vasile – sound design si Catalin Munteanu – foto-video, design grafic, participa la sesiuni de consultanta psihologica despre comunicarea cu adolescentii pe subiecte sensibile cu Cristina Dinu Popa, psihoterapeut specializat in educatia adultilor in privinta discutiilor despre sexualitate cu copiii. In urma participarii si la un workshop intensiv de formare in Teatru Forum cu Liviana Bath si Estera San, parte din echipa Kuringa - spatiu pentru Teatrul Oprimatilor din Berlin, initiatorii proiectului vor dezvolta un format ce poate fi adaptat in functie de nevoile publicului participant si ale comunitatii din care face parte, pentru a ajunge intr-o modalitate cat mai personala la beneficiari si pentru educarea adolescentilor si aducerea constientizarii asupra sexualitatii si relatiilor intime sanatoase, bazate pe reciprocitate si consimtamant.
Reprezentantiile spectacolului din scolile, liceele si asociatiile din Bucuresti si Buzau vor fi secondate de ateliere ce vin ca o sustinere naturala a spectacolului de teatru, promovand discutiile libere si personale intr-un cadru de siguranta, dezvoltand sentimente de conexiune si empatie din partea grupului si oferind participantilor oportunitatea de a se conecta prin miscare si cuvinte si de a dezvolta o voce colectiva.

„Corp, minte si intimitate in relatii” workshop Teatru Forum

Parteneri: Asociatia Culturala Pe bune, Liceul Teoretic Benjamin Franklin, Scoala gimnaziala nr. 4, SOS Satele Copiilor, Centrul Independent pentru Arta Animatiei.

Proiectul este co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Asociatia Entuziart este o organizatie non-profit a carei misiune este promovarea si sprijinirea persoanelor de orice varsta si cu orice tip de abilitati, prin activitati creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valente recreative, de socializare, educative si terapeutice, precum si promovarea art-terapiei in Romania.

Detalii despre proiect se gasesc pe Facebook Corp Minte Teatru Forum si pe Instagram.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate