Accesul publicului la eveniment este gratuit.
Totodata, anul acesta organizatorii duc mai departe proiectul manualului digital despre doina (https://www.fruivita.ro/manual-dor-de-doina/) creat in prima editie si fac un pas inainte, traducandu-l in limba engleza pentru a fi astfel disponibil la nivel international tuturor celor pasionati si interesati de radacini, de legaturile cu strabunii si de locul cultural si emotional de unde ne tragem.
„Traim in era digitala, iar azi ne dorim sa onoram doina, patrimoniu cultural imaterial UNESCO, sa o pretuim si sa o pastram in acest curs evolutiv bucurandu-ne impreuna cu voi toti de aceasta calatorie intr-un mod atipic, asa cum am facut-o si anul trecut. De aceea am pregatit in editia de anul acesta o paleta larga de activitati atractive prin care promovam patrimoniul, traditiile si folclorul”, spune Ioana-Diana Bogdan-Teasca, presedinta Asociatiei FRUI VITA.
Dor de Doina 2024 Asociatia Frui Vita
Doina in prim plan cu influente de la jazz la hip hop si electro
In cadrul evenimentului participantii vor avea ocazia sa celebreze doina romaneasca intr-un melanj unic alaturi de artisti precum Maria Casandra Hausi si Sorin Romanescu, care vor aduce in prim plan magia doinei prin proiectul NOD (New Old Doina) si ARGATU, artist ce revine pe scena Dor de Doina cu interpretarea sa electrizanta prin care pastreaza vie mostenirea muzicala autentica a Romaniei.
Dor de Doina 2024 Maria Casandra Hausi
Dor de Doina 2024 Sorin Romanescu
„Intotdeauna mi-am dorit sa creez sunete care sa atinga inimile oamenilor. Ma aventurez catre pulsuri puternice” spune ARGATU in asteptarea intalnirii cu publicul pe 7 septembrie cand publicul va avea ocazia sa asculte noile melodii de pe albumul lansat in 2024 - "Tezaur".
Artistul reuseste sa creeze o punte intre vechi si nou, traditional si modern, influentele folclorice gasindu-si perfect locul in fuziunea genurilor din care se inspira: hip-hop, grime, dubstep, drum&bass, dub, dancehall sau basshouse, jucand astfel un rol esential in conservarea si popularizarea mostenirii muzicale autentice romanesti.
Dor de Doina - ARGATU
Ateliere de mestesuguri romanesti pentru toate varstele
Pentru a starni mai usor curiozitatea participantilor, organizatorii au pregatit o serie de ateliere interactive si de mestesuguri romanesti in care acestia pot face cunostinta cu doina si traditiile prin muzica si jocuri surpriza.
* Atelier interactiv pentru copii cu varste cuprinse intre 5 - 13 ani, cu jocuri si desene reprezentand povesti si traditii romanesti - cei mici vor putea afla care sunt traditiile dupa care se ghidau strabunii lor si care erau povestile transmise din generatie in generatie, dintr-o perspectiva accesibila si interactiva, cu jocuri si exercitii adecvate varstelor lor, menite sa le dezvolte imaginatia si creativitatea.
* Atelier dedicat exploratorilor „Teatru Labirint” – o calatorie senzoriala de conectare cu natura - atelierul propune un exercitiu prelungit de mindfulness in timpul caruia participantii isi vor suspenda temporar simtul vizual (avand ochii acoperiti) pentru a percepe si a se conecta cu spatiul prin toate celelalte simturi.
* Atelier de mestesug traditional romanesc „sezatoarea de cusut Vatra Satului”.
Portul popular ne defineste traiul si valorile inca din cele mai vechi timpuri iar cusutul si tesutul sunt indeletniciri foarte vechi. Fie ca au mai cusut sau sunt la inceput de drum, acest atelier invita participantii sa cunoasca si sa descopere cum se coase o camasa traditionala exersand acest mestesug pe suporturi de initiere.
* Atelier de modelare ceramica prin care obiectele vor fi explorate vizual, dar mai ales tactil - osciland intre multe forme si contraste intr-un domeniu infinit, atelierul aduce joaca prin crearea de piese unicat pe muzica lutului.
Participarea la ateliere este gratuita.
Expozitie de pictura dedicata elevilor si studentilor
Participantii sunt incurajati sa exprime prin arta lor esenta, emotia si traditia doinei si se pot inscrie la concursul de pictura cu tema „Doina” ce va incununa o expozitie in aer liber a operelor participantilor inscrisi.
„Dor de Doina” este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii.
Parteneri institutionali: Universitatea din Bucuresti Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”, Muzeul National al Taranului Roman, Opera Comica pentru copii.
Parteneri: Camera de Comert Bilaterala Eleno-Romana, Asirom, Compania Nationala Loteria Romana, Aqua Carpatica, Best Foods, Bronic Group, Crama Dagon, Elmas, Pop Cola.
Asociatia „FRUI VITA” este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, infiintata in 2021, formata dintr-o echipa tanara, iubitoare de viata, de cultura si de arta. Activitatea noastra urmareste atingerea mai multor obiective, dintre care amintim: promovarea tinerilor artisti, a patrimoniului si a culturii in randul tinerei generatii si nu numai. . |