Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 septembrie 2024
Recomandări
Parcul Kiseleff transformat în exemplu de bune practici
(Viață)
Parcul Kiseleff gazduieste, intre 21 si 31 august 2024, o serie de evenimente interdisciplinare unde specialisti din diverse domenii, tineri profesionisti si membri ai societatii civile isi unesc fortele pentru a crea un model de bune practici in gestionarea parcurilor si gradinilor istorice. Acestia vor colabora in cadrul unor ateliere teoretice si practice, concentrandu-se atat pe identificarea si analiza valorii culturale, cat si pe evaluarea atenta a vegetatiei, cu un accent deosebit pe arbori si arbusti.
Eforturile de inventariere si de conservare a monumentelor istorice din Romania s-au intensificat in ultimii ani, iar la intersectia dintre patrimoniu construit si natura exista locuri precum Parcul Kiseleff, prima gradina publica din Bucuresti si una dintre cele mai vechi din Romania, monument istoric. Pentru a sublinia importanta acestui parc in istoria Bucurestiului si a patrimoniului peisager din Romania, dar si pentru a incuraja dezvoltarea unei retele profesionale si civice la nivel national - retea care sa ofere atentia necesara si altor spatii similare din tara, lansam „Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate”. Proiectul cultural imbina cercetarea cu tehnologia de ultima ora, managementul cultural cu activitati practice si educative, propunand o serie de evenimente dedicate atat profesionistilor in domenii conexe patrimoniului cultural imobil, cat si publicului larg.

Astfel, pe parcursul a zece zile va avea loc un workshop interdisciplinar unde participantii - angajati din administratia publica, specialisti din diverse domenii, tineri profesionisti, membri ai grupurilor de initiativa civica etc. - vor lucra impreuna pentru a analiza situatia existenta, pentru a genera si verifica ipoteze de lucru, precum si pentru a gasi solutii care sa rezolve anumite probleme regasite sau care sa puna in valoare aspectele pozitive ce au fost identificate. Proiectul este un parteneriat intre ARCHÉ si AsoP Bucuresti (Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala teritoriala Bucuresti – Ilfov), sprijinit de organizatii prestigioase, precum Institutul National al Patrimoniului sau Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Bucuresti, si beneficiaza si de prezenta unor renumiti experti internationali, cu o vasta experienta in inventarierea, gestionarea si monitorizarea spatiilor verzi. #AgoraKiseleff se bazeaza pe rezultatele obtinute in cadrul proiectului „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru Romania” (RVPK) si include ateliere teoretice si practice care vor aduce un impuls important in restaurarea gradinilor istorice si gestionarea a doua paliere esentiale de vegetatie: arborii si arbustii.
    
Instrumentul de tip „Registru Verde” dezvoltat si testat in cadrul acestui proiect pilot va permite gestiunea corespunzatoare a  spatiilor verzi, inclusiv a celor care au un grad de complexitate ridicat, reprezentate de parcuri si gradini istorice de importanta regionala, nationala sau chiar internationala.
    
Datele si informatiile obtinute vor deveni apoi parte a unei expozitii itinerante care va acorda o atentie deosebita prezentarii rezultatelor si impactului workshopului interdisciplinar #AgoraKiseleff, in vederea sensibilizarii si mobilizarii unui public mai larg pentru sustinerea conservarii patrimoniului peisager.

Pe data de 28 august va avea loc un webinar gratuit deschis publicului larg, care va oferi participantilor o experienta interactiva, intr-un mediu educativ si captivant, beneficiind de traducere simultana engleza-romana si romana-engleza, pentru a atrage invitati si participanti ce provin din medii culturale si lingvistice diferite. Acest eveniment online va cuprinde un dialog constructiv intre specialisti si cetateni, in cadrul caruia va fi prezentat procesul de management al spatiilor verzi, pornind de la inventarierea vegetatiei (Registru Verde), pana la elaborarea unei strategii durabile pentru regenerarea, reabilitarea, revitalizarea si extinderea/dezvoltarea retelei de spatii verzi. Se va prezenta inclusiv intregul spectru al activitatilor de intretinere necesare. Mai multe detalii despre webinar se gasesc aici: https://asop.org.ro/webinar-instrumente-de-tip-registru-verde/.

Nu in ultimul rand, data de 31 august este o zi deschisa publicului larg, cu o conferinta de presa in prima parte a zilei, urmata de un eveniment special de explorare a Parcului Kiseleff: oportunitate de a descoperi, intelege si aprecia bogatia culturala a acestui spatiu emblematic. in a doua jumatate a zilei, este programat un concert extraordinar de pian sustinut de Stefan Vartejaru, absolvent al École Normale de Musique de Paris cu distinctia Diplôme Supérieur de Concertiste, sef de promotie al Academiei Nationale de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si actualmente masterand KMH-Stockholm, ca parte a programului de elita „Edsberg” al institutiei. Programul concertului va include lucrari de Claude Debussy, Maurice Ravel, Emil Sjögren, Béla Bartók si Sigismund Toduta.

Proiectul marcheaza o premiera, reunind intr-un efort comun reprezentanti ai administratiilor publice, ai comunitatilor locale, profesionisti si organizatii importante din domeniul patrimoniului cultural si peisager. Scopul acestui demers este de a oferi un model de bune practici in utilizarea Registrului Verde, un instrument esential pentru prevenirea degradarii spatiilor verzi, gestionarea parcurilor istorice si reducerea riscului de accidente in randul celor care frecventeaza aceste zone.

Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate” este un proiect cultural implementat de Asociatia ARCHÉ si Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP Bucuresti), prin proiectul „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru Romania” (RVPK) selectat in cadrul #RaiffeisenComunitati, acceleratorul de ONG-uri in sustenabilitate, o initiativa Raiffeisen Bank Romania, cu sprijinul Asociatiei pentru Relatii Comunitare, dezvoltat in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului si Grupul de Initiativa Civica Kiseleff, cu sprijinul Grupului de Initiativa Civica Cismigiu, Retelei EPLUG (European Platform for Urban Greening), Fundatiei WorldSkills Romania, Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Branesti, Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Ordinului Arhitectilor din Romania si Uniunii Arhitectilor din Romania.

Sponsori: Garage Cafe, PlanIT Geo Inc, TreePlotter, TOPRO Consulting, Tree Care Solutions.

„Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate” este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate