Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2025
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Serialul documentar „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” revine la HISTORY Channel cu un nou sezon
(Cinema)
Serialul documentar „Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” revine cu un nou sezon din 22 octombrie, martea, de la ora 21:00, la HISTORY Channel. Noul sezon al serialului este format din trei episoade de 30 de minute, in care consacratul actor Marcel Iures va cerceta o serie de mistere si enigme fara raspuns din istoria Romaniei, cum ar fi asasinarea primului ministru Barbu Catargiu, iubirea interzisa a cantaretei Maria Tanase si aparitii OZN pe teritoriul Romaniei.
Fiecare episod imbina interviuri cu istorici si experti, imagini uimitoare si naratiuni captivante pentru a crea o experienta de vizionare imersiva. Printre invitatii care vor vorbi pe larg despre subiecte se numara politologul Stejarel Olaru, istoricul Andrei Pogacias si cosmonautul Dumitru Prunariu.

«Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei» este o dovada a angajamentului nostru de a aduce continut captivant si educativ telespectatorilor nostri din Romania. Aceasta emisiune ofera o perspectiva unica asupra trecutului fascinant al Romaniei si suntem mandri sa o prezentam pe HISTORY Channel. Credem ca serialul se aliniaza perfect cu misiunea noastra de a oferi programe incitante si de inalta calitate. Consideram ca «Enigmele Romaniei» vor rezona cu publicul, starnind un interes reinnoit pentru misterele care au modelat istoria Romaniei”, a spus Karol Bek, Senior Commercial Director si Country Manager pentru Romania la A+E Networks Polonia & CEE.

A fost o mare placere sa realizam cel de-al doilea sezon al emisiunii «Enigmele Romaniei». Desigur, exista inca multe enigme neelucidate, iar eu sunt pregatit sa va dezvaluiesc cateva dintre ele. In aceste noi episoade, patrundem in aspecte mai putin cunoscute ale trecutului Romaniei, aducand la lumina povesti fascinante care s-au pierdut in negura timpului. Sper ca episoadele noastre vor starni curiozitatea telespectatorilor si ii vor inspira sa exploreze istoria plina de enigme a Romaniei”, a declarat actorul Marcel Iures.

Marcel Iures - Enigmas of Romania

De la lansarea emisiunii «Enigmele Romaniei» anul trecut, am fost bombardati cu sugestii din partea publicului, cu privire la nenumarate mistere istorice. Fiecare episod din noul sezon este o calatorie in necunoscut, in care, pentru a captiva publicul, imbinam povestile relatate de istorici si experti renumiti cu reconstituiri istorice”, a declarat producatorul executiv John Florescu.

Respectatul actor de teatru si de cinema, Marcel Iures a lucrat cu regizori americani legendari precum Brian De Palma si Francis Ford Coppola si a jucat in filme impreuna cu giganti de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney si Brad Pitt. Filmografia sa internationala include roluri in filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibila” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Razboiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerete fara tinerete” (2007) si „Piratii din Caraibe: La capatul lumii” (2007). Printre cele mai remarcabile filme romanesti in care a jucat Marcel Iures se numara „Balanta” (1992), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Tatal fantoma” (2011) si „Octav” (2017).

Sezonul 2 - Sinopsisul episoadelor

Episodul 1
Barbu Catargiu: Cine este asasinul? (1862)
Primul asasinat politic din istoria Romaniei moderne

Primul prim-ministru al Romaniei Unite, Barbu Catargiu, este impuscat in plina zi, in circumstante misterioase care nu au fost niciodata pe deplin elucidate. La scurt timp dupa ce acesta a parasit o dezbatere aprinsa in Parlament, la trecerea pe sub clopotnita din Dealul Mitropoliei se aud doua focuri de arma. Caii speriati au rupt-o la goana, trasura neputand fi oprita decat la poalele dealului. Un glont ii patrunsese primului ministru in ceafa, ucigandu-l pe loc.
Politia aresteaza si interogheaza peste 200 de suspecti, inclusiv un personaj din lumea interlopa care se presupune ca avea o vendeta personala. Ancheta insa stagneaza: procurorul este demis, iar apoi domnitorul Cuza insusi opreste investigatia.
Trec anii si apare o descoperire. Colonelul Nicolae Bibescu, Prefectul Politiei Bucurestiului, pare a fi mana vinovata din spatele asasinatului. Desi initial a fost gasit nevinovat, rapoartele balistice si declaratiile martorilor indica complicitatea lui Bibescu. Oare prim-ministrul a crezut-o pe celebra ghicitoare din Paris, Madame Lenormand? Aceasta, cu decenii inainte, il avertizase pe tanarul Catargiu: „Vei sui in varful scarii sociale dar vei muri de o moarte violenta”? Si daca mai exista indoieli, dovada stau si ultimele cuvintele rostite de Bibescu insusi pe patul de moarte: „Coane Barbule, iarta-ma.”

Episodul 2
Maria Tanase – O iubire interzisa

Cunoscuta sub numele de „Pasarea Maiastra”, Maria Tanase a fost Edith Piaf a Romaniei. Cantecele, vocea si frumusetea ei au cucerit atat pe romani (inclusiv pe tinerii si pe vedetele din Romania de astazi), cat si publicul international. Dar a existat o latura mai sumbra a vietii ei de poveste, datorata in mare parte iubirilor sale pasionale, uneori pentru persoane nepotrivite.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, frumoasa Maria s-a indragostit nebuneste de un jurnalist francez, un barbat inalt si distins pe nume Maurice Nègre. Ceea ce nu stia ea este ca Nègre era profund implicat in spionaj pentru francezi si, mai tarziu, pentru britanici in Romania, care pe atunci era aliata cu Germania lui Hitler. Maurice aduna informatii secrete, adesea prin intermediul persoanelor influente din cercurile Mariei, si le transmitea inamicilor Romaniei. Inevitabil, acest lucru a apropiat-o pe Maria de lumea periculoasa a spionajului.
Maurice a fost arestat si condamnat la 10 ani de inchisoare. Profund tulburata, Maria si-a vandut bijuteriile si blanurile pentru a incerca sa mituiasca oficialii sa il scoata din inchisoare. Germanii, santajand-o, i-au cerut Mariei sa lucreze pentru reteaua lor de spionaj, in schimbul promisiunii de a-l elibera pe Maurice Nègre. Aceleasi incercari de a o convinge sa spioneze au venit si din partea britanicilor – si diva s-a trezit prinsa in mijlocul unui razboi clandestin.
Nègre a fost in cele din urma eliberat si s-a intors in Franta. Cei doi nu s-au mai vazut niciodata. Chiar si mult dupa incheierea relatiei lor, suspiciunile de spionaj au continuat sa planeze asupra Mariei Tanase.

Episodul 3
OZN-uri in Romania

In Romania au fost semnalate numeroase aparitii OZN, chiar enigme aeronautice constatate in zbor. Majoritatea par a fi exagerari, dar nu chiar toate! Una dintre ele a avut loc in 1989 pe aeroportul Kogalniceanu, astazi baza NATO de la Marea Neagra, martori fiind piloti de avioane supersonice. Un alt caz a implicat noua piloti militari de elicopter si tehnicieni, aflati intr-un zbor de noapte in 1992. Prima aparitie OZN fotografiata in Romania deasupra Padurii Baciu a fost recunoscuta de experti si ulterior mentionata la un simpozion international pe acest subiect. Dumitru Prunariu, celebrul astronaut al Romaniei, a fost el insusi martor al unui eveniment aeronautic straniu in timpul zborului sau spatial cu misiunea Soyuz in 1981.
Oficialii militari si guvernamentali au pastrat totdeauna tacerea. Ce s-a intamplat pe cerul Romaniei si de ce a fost tinut totul atat de secret?

Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei

Serialul este produs de Chainsaw Film Productions
Producator executiv: John Florescu
Regizor: Marin Dinescu

HISTORY Channel® este unul dintre cele mai cunoscute si indragite branduri TV internationale. HISTORY Channel® reprezinta o sursa de divertisment si informare pentru milioane de oameni de pe tot globul prin povestile inspirationale, uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viata reala ale caror experiente sunt adesea mult mai spectaculoase decat fictiunea.
HISTORY Channel® provoaca si duce mai departe notiunea traditionala de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectiva alternativa. Gama variata de emisiuni difuzate dezvaluie modul in care povestile umane sunt modelate de fapte fascinante si adesea surprinzatoare.
HISTORY Channel® a fost lansat in 1995 si ajunge la peste 300 de milioane de locuinte din intreaga lume, in peste 150 de teritorii, fiind tradus in 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezinta principala televiziune din portofoliul A+E Networks.
HISTORY Channel® este disponibil in Romania de peste 10 ani pe toate platformele majore de cablu, cablu si satelit din tara, inclusiv: Digi, Focus Sat, Orange TV, Vodafone.
Pentru mai multe detalii, puteti accesa site-ul oficial HISTORY Channel Romania, pagina de Facebook HISTORY Channel Romania sau canalul local de YouTube.

////

La A+E Networks EMEA impartasim povesti care conteaza. Suntem lideri in divertismentul factual, continutul nostru premiat este urmarit de milioane de telespectatori din Marea Britanie, tarile nordice, Benelux, Germania, Italia, Spania, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Portofoliul nostru de branduri premium - HISTORY, Crime+Investigation, HISTORY2, BLAZE si COSMO TV - inspira si incanta telespectatorii cu francize de succes (Arme Nascute din Foc), drame (Vikingii) si productii locale originale („In Cautarea Chihlimbarului, Aurul Baltic” si „Vanatorii de Epave” cu Ross Kemp). Povestile noastre sunt globale si locale, liniare si digitale si intotdeauna convingatoare. Cu birouri in Londra, Roma, Madrid, Varsovia, München si Johannesburg, suntem o companie cu adevarat internationala care celebreaza unicitatea si diversitatea.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate