Acum niște ani |
17 noiembrie 2024 |
1855 • |
Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa |
1872 • |
Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta |
1899 • |
Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955) |
1902 • |
Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966) |
1942 • |
Se naste Martin Scorsese, regizor american de film |
1989 • |
Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea |
|
|
Sibiu Jazz Festival 2024. Ediția 52 | | (Muzică) | Simona Maxim, directoarea Sibiu Jazz Festival: „Noutatea fiecarei editii de festival costa in programul artistic, realizat cu muzicieni de valoare, unii pentru prima data in Romania”. Un festival insumeaza o serie importanta de lucruri, pornind de la prezenta la un numar de concerte, la cultura si istoria locului, a orasului, la evenimente conexe si public divers, considera Simona Maxim, directoarea Sibiu Jazz Festival. | „Nici globalizarea nu scapa de jazz si nici jazzul de globalizare! Si da, traim intr-o lume in care nu ne-am pierdut identitatea muzicala, la amprenta mai trebuie sa lucram. Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din Romania, ajuns la a 52-a editie, isi deschide portile in perioada - 10-14 septembrie(marti-sambata) pentru publicul national si international, accesul fiind gratuit. In peste jumatate de secol de activitate putem vorbi de un public ereditar”, subliniaza Simona Maxim.
Simona Maxim
Cand vorbim despre un festival ajuns la editia cu numarul 52, trecutul si viitorul sunt doua elemente cheie. Ce e nou si ce ramane neschimbat la Sibiu Jazz Festival in acest an?
Imi permit sa va contrazic deoarece, in viziunea mea, trecutul si prezentul sunt elemente cheie care nu doar se intercaleaza ci formeaza un tot, un sistem unitar de referinta in domeniul artistic. Viitorul reprezinta o „cheie” care nu ne apartine si care este ticluita in mister, in umbre, asemeni mult ravnitei Perle a lui Steinbeck. Cred ca e bine sa lasam viitorul sa-si faca singur simtita prezenta.
Noutatea fiecarei editii de festival costa in programul artistic, realizat cu muzicieni de valoare (unii pentru prima data in Romania), de fiecare data altii, sau cand, totusi, dupa o perioada unii dintre ei revin la Sibiu prezinta intotdeauna productii noi.
Desi in muzica de jazz exista aproape intotdeauna o tema melodica care se repeta pentru mine este o provocare fiecare editie pentru ca nu imi place sa ma repet. Si da, am parte de o mare bucurie pentru ca jazzul chiar imi ofera o paleta atat de vasta, colorata, incitanta, provocatoare melodic si ritmic.
Ramane neschimbat in festival conceptul de baza: muzica buna! Personal, consider ca exista doar doua tipuri de muzica: muzica buna si muzica proasta, ulterior aceste doua categorii se ramifica in genuri, stiluri, curente si asa mai departe.
Cum s-a conturat line-up-ul acestei editii? Ce artisti cunocuti sau nume noi din zona jazz-ului avem ocazia sa descoperim in cele cinci zile de festival?
Programul complet pe zile este urmatorul:
Marti, 10 septembrie
Sinagoga Sibiu - 18:00: Recital de Pian - Ana Nedelcu
Miercuri, 11 septembrie
Biblioteca Judeteana Astra – Sala Festiva - 18:00: Jazz for Kids
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia - 19:00: Plecat nicaieri: Spectacol de Teatru si Muzica
Joi, 12 septembrie
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia - 19:00: Las Karamba
- 21:00: Maë Defays
Vineri, 13 septembrie
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
- 19:00: Ana Maria Munteanu
- 21:00: Mélodie Gimard Trio
Sambata, 14 septembrie
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
- 19:00: Symbiosis 5
- 21:00: Angelo Debarre Trio
Vom reveni cu detalii despre artisti si biografia lor pe masura ce ne apropiem mai mult de proximitatea festivalului.
Avand in vedere faptul ca vorbeam de evenimente conexe ma bucura reusita din ultimii ani din cadrul festivalului intitulata ”Jazz For Kids”, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier si spectacol ludic in cadrul festivalului, care aduce in prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Practic vorbim de artisti entuziasti care creeza o atmosfera magica, invitandu-i pe cei mici sa se bucure de improvizatii spontane.
In goana dupa nume si numere cat mai mari, multi organizatori uita ca un festival ar trebui sa aiba si menirea de a descoperi viitorii mari artisti inaintea tuturor. Ce criterii primeaza in procesul de curatoriere a line-up-ului Sibiu Jazz Festival?
Nu resping, dar in acest moment nici nu imbratisez goana dupa nume si audiente cat mai mari.
Oamenii in marea majoritate sunt in prezent victimele goanei dupa efectul de tabloid intr-o lume in care totul pare si trebuie sa fie senzational. Un nume mare pe scena intr-adevar atrage senzationalul, un aspect intrinsec pe care nu-l exclud, bineinteles, din sfera artisticului.
Senzationalul are darul de a intari emotia si nu de a o dilua, cum din nefericire se intampla atunci cand senzationalul naste un nume mare si nu invers. In opinia mea, ar fi bine sa apreciem cu atentie, cu adevarat ceea ce noi numim colocvial ”senzational”.
Este senzational ceea ce traiesc si experimentez eu ?? sau este senzational ceea ce mi se ofera prin campanii publicitare foarte bine puse la punct si o intreaga masinarie de productie de vedete? Este adevarat si faptul ca societatea este o masina de fabricat zei, cum zicea marele psihosociolog Serge Moscovici. Pentru mine zeul e jazzul.
Intr-adevar, participarea la un festival cu renume asigura un pas important in avansarea carierei pentru orice artist aflat la inceput. Este foarte important acest aspect. Nu doar pentru dezvoltarea artistica si creativa a muzicianului, dar mai ales pentru a-l incuraja in a ramane pe calea artei si creativitatii in detrimentul zonei comerciale.
Mai ales in tara noastra sunt foarte multi muzicieni extraordinar de talentati in jazz si muzica contemporana improvizata, dar care nu apuca sa se dezvolte pentru ca isi castiga existenta cantand, orice se cere, la nunti si alte evenimente private.
Nu doar un festival ci orice organizatie care promoveaza muzica are responsabilitatea de a sprijini artistii care produc valoare.
Care sunt cei mai valorosi ”asi” din maneca unui manager atunci cand resursele financiare nu pot materializa intru totul viziunea artistica?
Nu sunt mai multi. Este un singur AS: adaptabilitatea.Te adaptezi si supravietuiesti. Pentru asta ai nevoie in primul rand de o constientizare a prezentului si a ceea ce poti face real, faptic; bineinteles totul “condimentat” cu intuitie, farmec si fler in relatiile sociale si cu tertii.
Visele raman valabile chiar daca nu se materializeaza imediat. Sensul unui vis este dat de constanta si vointa, iar aripile sale sunt ceea ce numeam mai sus adaptabilitate.
Ipostaza de manager va implica 100% nu doar inainte de festival, ci si in zilele de desfasurare. Ce momente din timpul festivalului va aduc satisfactie si confirmarea faptului ca tot efortul depus a meritat din plin?
Sunt multe momente. In primul rand, este emotia cathartica oferita de actul artistic, iar in al doilea rand este bucuria, multumirea si recunostinta pe care o impartasim ca echipa. Vorbim de doua emotii cu naturi diferite, insa complementare care asigura cordul si acordul mai putin vizibil al unui festival cu adevarat reusit.
In mai bine de jumatate de secol de existenta, atat parcursul festivalului, cat si al Sibiului s-au tot remodelat. Mai putem spune ca Sibiul este un oras iubitor, cunoscator, consumator de jazz?
Eu sunt un devorator de cultura, implicit jazz, motiv pentru care raspunsul meu este amplu intrucat are in vedere toate evenimentele culturale, de valoare, din oras.
Un iubitor de cultura investeste in cultura. Deja cunoasteti faptul ca in Sibiu nu se vand bilete. Suntem cu mult in urma altor orase precum Cluj, Timisoara, Iasi. Asadar iubitori de cultura (consumatori de cultura in sensul mai popular cunoscut) exista pentru ca din fericire noi ca operatori culturali avem sustinere de la bugetul de stat pentru a realiza evenimente deosebite; gratuit sau la un pret modic.
Intrarea la editia din acest an a Sibiu Jazz Festival este gratuita!
Totdeauna cunoscatorii au fost putin la numar. Un cunoscator nu este doar o persoana bine informata este si o persoana care experimenteaza. Insa, in ultimii ani acestia sau imputinat si mai mult.
Eu ma consider o norocoasa pentru faptul ca in anturajul meu apropiat exista cativa cunoscatori care ma consiliaza in domenii ale artei in care nu excelez. In rest, mucesc sa ma informez corect. Timpul meu e pretios, nu vreau sa-l irosesc participand la evenimente de prost gust. Caut muzica care inspira si creeaza emotie pentru oamenii care se aventureaza intr-o calatorie in momentul in care vin la un festival. Daca palpez si lipai aceasta emotie ajungem la esenta locurilor comune.
Sibiu Jazz este o manifestare culturala plenara a spiritului de jazz si a felului in care acesta poate atinge inimile si sufletul semenilor. Festivalul cultiva si promoveaza spiritul libertatii in oameni prin imersiunea lor in lumea jazzului.
Fondat in anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului romanesc in toata lumea, aducand oameni din diferite culturi si tari impreuna. Sibiu Jazz a castigat o recunoastere internationala, fiind membru de 18 ani in cea mai celebra retea europeana de jazz: European Jazz Network.
Sibiu Jazz Festival este o carte de vizita pentru Romania in sfera muzicala mondiala prin care s-a consacrat un anume fel de a gandi muzica in termeni de jazz si, totodata, un simbol pentru cei care cauta elevatia prin muzica in locurile comune ale sufletului ce asteapta sa vibreze pe note.
Parteneri: Primaria/Consiliul Local Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Ministerul Culturii.
. | |
|
|
|
|