Balkanik Festival – Home of World Music. Programul concertelor, DJ set-urilor și dezbaterilor | |
(Muzică) |
Intre 6 si 8 septembrie, Gradina Uranus din Bucuresti se redeschide cu fast pentru public, cu prilejul celei de-a XI-a editii a Festivalului Balkanik - Home of World Music. Participanti din cele patru zari se intalnesc in capitala Romaniei, pentru unul dintre festivalurile de world music cele mai apreciate din Europa. |
Concerte live, targ mestesugaresc, expozitii, dezbateri, DJ seturi, video mapping, activitati pentru copii si adulti, contureaza cea de-a XI-a editie a Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream. Balkanik Festival este un eveniment care si-a propus, inca de la prima editie, sa aduca impreuna comunitatile, sa promoveze incluziunea, intelegerea si acceptarea altor culturi, prin muzica si alte arte.
Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.
La aceasta editie a festivalului, Gradina Uranus devine un spatiu al descoperirilor, in care vechiul si noul, traditia si inovatia se intalnesc intr-un peisaj armonios. Ca de fiecare data, mestesugarii ce vor putea fi intalniti la festival, cu demonstratii, ateliere si produse artizanale de luat acasa, ofera publicului o experienta autentica si inspirata din radacinile culturii noastre diverse.
Festivalul isi deschide portile vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00. Sambata si duminica, Gradina Uranus isi primeste publicul incepand cu ora 12:00.
Artistii care vor urca pe scena festivalului in acest an sunt:
Vineri, 6 septembrie: 18:00 Rumeliko (Grecia-Romania)
19:30 Dikanda (Polonia)
21:30 Fanfare Ciocarlia (Romania)
23:00 DJ Set Ligia Kesisian & Miko Baghdasarian
Sambata, 7 septembrie:
17:00 DJ Set Obeah
18:00 Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria)
19:30 Kermesz A L'Est (Belgia)
21:30 Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania)
23:00 DJ Set Esma & Murat Ertel (Baba Zula)
Duminica, 8 septembrie:
16:00 DJ Set Miko Baghdasarian & Rautz
18:00 Madalina Paval Orchestra (Romania)
19:30 Collectif Medz Bazar (Armenia-Franta)
21:30 BaBa ZuLa (Turcia)
Abonamentele si biletele la festival sunt disponibile in numar limitat.
Abonamentele early bird se gasesc la pretul de 170 lei, iar biletele early bird pe zile sunt disponibile la pretul de 85 de lei, in retelele LiveTickets, Iabilet, Bilete.ro si Eventbook. In masura disponibilitatii, la intrarea in festival, abonamentele vor costa 210 lei, iar biletele pe zile vor putea fi achizitionate la pretul de 110 lei. Copiii cu varsta de pana la 9 ani se bucura de intrare libera la festival, insotiti de adulti.
O componenta importanta a festivalului, pentru al doilea an consecutiv, o reprezinta dezbaterile, conturate la aceasta editie pe tema „Ancestralitatea si traditiile in arta prezentului: RITUALURI X NATURA X ARTA”. In contextul stresului socio-economic, al schimbarilor climatice si al tulburarilor politice, exista un risc crescut de alienare fata de propria identitate umana, culturala si corporala. Aceasta sectiune a festivalului Balkanik exploreaza cum ancestralitatea si traditiile sunt recontextualizate in arta contemporana pentru a reconecta publicul cu ritualurile si peisajele naturale. Iata programul acestora:
Sambata, 16:30 - Teodora Rotaru: Ritualuri ancestrale - ritualuri personale. Ritualurile practicate de femei in arta / Moderatoare: Alina Tofan
Sambata, 17:15 - Alina Tofan: Cum putem genera noi mituri cu ajutorul artei? / Moderator: Gabriela Cherciu
Duminica, 16:00 - Ioana Cotulbea: Fata Padurii (cu focus pe acest personaj si misticismul din jurul ei)
Duminica, ora 17:00 - Dochia: Oracolul risipei fast fashion by Plastic Art
Performance Collective (invocam imaginea babei Dochia, cu care toarcem povestea risipei modei de consum de azi. Aducem in contemporanul concret, aproape de uzajele si perceptiile tinerilor, metafora acumularii de ”cojoace” produse industrial si aruncate rapid, si o transfiguram performativ in manifest anti fast fashion.)
Targul artizanal din cadrul festivalului ofera o varietate de obiecte faurite de tineri designeri locali, de la bijuterii, la haine din materiale naturale, accesorii pentru casa si multe altele, pornind de la motive etnice, reinterpretate in maniera moderna.
Balkanik Festival invita si la aceasta editie mestesugari din toata tara si din Republica Moldova, pentru a demonstra traditii arhaice, pe cale de disparitie, creand un muzeu viu, unde traditiile mestesugaresti traiesc si evolueaza, conectand trecutul cu viitorul prin mainile si creativitatea acestor artizani remarcabili. Demonstratiile si atelierele vor avea loc pe tot parcursul festivalului: Asociatia Vatra Mesterilor si Creatorilor de Patrimoniu (Vatra MCP) continua sa sustina creativitatea si conservarea patrimoniului cultural, oferind o platforma mestesugarilor din tara si strainatate. Printre acestia se numara Dumitru Muruzuc, care impreuna cu sotia sa, pastreaza traditiile de cioplire a lemnului si broderie in Republica Moldova, tanarul Cosmin Miron Georgian din Vrancea, care duce mai departe arta tesutului, Nicoleta Uta din Arges, dedicata cusaturilor traditionale, Mihaela Plesea, o talentata olara din Branistea. De asemenea, la festival vor putea fi intalniti mesteri ale caror obiecte pot fi luate acasa: Victor Clopotar, care prelucreaza metale in Sibiu, si bijutierii Monica Iacovenco si Icrus Florea, ce combina traditia cu inovatia. La Balkanik Festival, Cosmin Ciobanu prezinta bijuterii si accesorii inspirate din motive antice si etnice.
Turnul de apa din Gradina Uranus va fi insufletit si pus in valoare la aceasta editie de video mapping, cu animatii realizate de artistul Adistu, cu sprijinul Epson, lider mondial in domeniul videoproiectoarelor. Animatiile proiectate pe turn pornesc de la elemente ale naturii, flora, elemente ceresti.
Participantii la festival se vor putea rasfata cu mancare la ceaun, preparate traditionale reinterpretate, dulciuri si racoritoare proaspete si naturale, la umbra naturii urbane din Gradina Uranus.
Abonamentele si biletele pe zile pot fi achizitionate de aici: www.balkanikfestival.ro/tickets2024
In prim plan pe afisul editiei XI se afla fotografia lui Renée Perle, romanca nascuta la Iasi, care a ajuns la Paris in urma cu o suta de ani, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue (autorul fotografiei). A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizand-o in 341 de imagini in numai doi ani! A fost laudata de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns sa fie licitate la casa Sotheby's. Intre amicii ei parizieni, s-au numarat vedete ca Roland Garros, Pablo Picasso si Jean Cocteau. (din „Romani si romance care au schimbat lumea”, autor Dan-Silviu Boerescu)
Balkanik Festival – Home of World Music #11 este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, fueled by OSCAR Downstream ca partener principal; proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National*; Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.**; sponsorizat de BRD Groupe Société Générale , Pop Cola, cu sprijinul Uniunii Armenilor din Romania, al Centrului Cultural Armean din Bucuresti, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez Roman, Institutului Polonez, Epson – partener tehnic, co-finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Polonia.
*„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.”
. | |
|
|