Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Turneul de pian Classic Unlimited ajunge toamna aceasta în 11 orașe
(Muzică)
11 locuri speciale din Romania vor fi in lunile septembrie si octombrie gazdele concertelor Classic Unlimited. Pianistul Bogdan Vaida duce muzica clasica in locuri mai putin obisnuite pentru astfel de evenimente si ne ajuta sa descoperim povestile din spatele capodoperelor.
Concertele vor avea loc in Sala de Apel de la Mina Petrila, Palatul Cultural din Blaj, Biserica Romano-Catolica din Rosia Montana, Topic Hub Sibiu; Castelul Castelul Rákóczi-Bánffy Kastély din Gilau, judetul Cluj, Cinema Arta din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade" din Targu Mures, Biserica si Claustrul Manastirii Franciscanilor din Gherla, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei, Templul Mare Sinagoga din Radauti si Centrul de Vizitare al Parcului National Calimani din Saru Dornei, in judetul Suceava.

In total, sunt asteptati peste 2.000 de spectatori. Accesul este gratuit, pe baza rezervarii care se face online pe site-ul https://classicunlimited.ro/concerte/.

Turneul din acest an are loc sub tema „In Harmony”. Publicul va explora alaturi de muzicieni si compozitori contemporani evolutia armoniei muzica - om - natura din baroc pana in zilele noastre.


Despre cum muzica poate schimba comunitati, cu Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu

Organizatorii turneului anunta ca au ales ca scene ale concertelor orase mici, comunitati rurale si spatii culturale reinventate, locuri unde ne putem inspira pentru a transforma lumea din jur, a reda zone industriale dezafectate comunitatii si a proteja natura si patrimoniul cultural.

Repertoriul concertelor din acest an este, pentru mine, unul dintre cele mai frumoase si mai pozitive din ultimii ani. Este ceva special sa poti experimenta natura in viziunea unor mari compozitori, precum Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, dar si prin ochii - sau mai bine zis urechile - a doi compozitori contemporani clujeni, Anamaria Meza si Ciprian Gabriel Pop. Abia astept reintalnirea cu publicul, cu cei care au venit anii trecuti la concerte si sper sa convingem cat mai multi oameni care nu au mai fost sa vina la concerte, sa ne bucuram impreuna de muzica”, afirma pianistul Bogdan Vaida, initiatorul proiectului Classic Unlimited.

Bogdan Vaida

In cadrul concertelor, pianistul Bogdan Vaida va dezvalui si povestile din spatele muzicii, precum si lucrurile care i-au inspirat pe compozitori sa isi scrie capodoperele.
Initiat de Bogdan Vaida in 2015, in Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (in traducere, „muzica clasica in mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzica clasica pentru pian intr-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte in librarii, sedii de companii, ateliere, fabrici, statii de epurare, cabinete veterinare si alte locuri in care se deruleaza viata de zi cu zi in Germania si Elvetia. In 2017, proiectul a ajuns si in Romania, unde a fost primit extrem de bine. Formatul deschis si neconventional al concertelor reuseste sa atraga tot mai multa lume spre muzica clasica.

Rezervarile sunt oficial deschise si se pot face gratuit, in limita locurilor disponibile, pe site-ul
https://classicunlimited.ro/concerte/.

Turneul din acest an face parte din proiectul „Classic Unlimited – In Harmony”, proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Programul Turneului Classic Unlimited 2024

21 septembrie, ora 17.00 - Sala de Apel, Mina Petrila

22 septembrie, ora 18.00 - Palatul Cultural Blaj

28 septembrie, ora 18.00 - Biserica Romano-Catolica Rosia Montana
 
29 septembrie, ora 19.00 – Topic HUB Sibiu

5 octombrie, ora 17.00 - Castelul Rákóczi-Bánffy Kastély din Gilau, judetul Cluj

7 octombrie, ora 19.00 - Cinema Arta Cluj-Napoca

13 octombrie, ora 17.00 - Universitatea de Medicina, Farmacie, ?tiinte si Tehnologie „George Emil Palade" Targu Mures

19 octombrie, ora 19.00 - Biserica si Claustrul Manastirii Franciscanilor Gherla

20 octombrie, ora 18.00 - Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighetu Marmatiei

25 octombrie, ora 19.00 - Templul Mare Sinagoga Radauti

26 octombrie, ora 17.00 - Centrul de Vizitare al Parcului National Calimani, ?aru Dornei



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate