Toamna aduce un spectacol in premiera al colectivului de arte performative, intitulat „Bestiar”, ce se apleaca asupra vulnerabilitatii tinerilor la presiunile sociale si la structurile care duc la depersonalizare, inclusiv prezenta in mediul online.
Spectacolul este bazat pe un text dramatic nou, scris de Raluca Manescu si Denisa Nicolae, luand forma in urma unui laborator si a unor ateliere care au implicat adolescenti si studenti ai facultatilor de Teatru din Bucuresti, Constanta, Craiova si Sibiu in procesul de creatie. Premiera va avea loc la Teatrul Metropolis din Bucuresti, in datele de 14 si 15 septembrie, iar apoi spectacolul va calatori la Sibiu (3 & 4 octombrie), Craiova (23 & 24 octombrie) si Constanta (26 & 27 octombrie). Reprezentatiile vor fi urmate de sesiuni de Q&A. Biletele pentru spectacolele din Bucuresti sunt deja disponibile online: https://teatrulmetropolis.ro/spectacol/bestiar/.
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
Prin „Bestiar”, Vanner Collective propune o perspectiva actuala asupra provocarilor prin care trec tinerii. O data cu raspandirea uluitoare a retelelor sociale, cu modelele de comportament, de aspect fizic si de succes pe care le propun, creste enorm in randul tinerilor presiunea de a se conforma la repere pe cat de rigide pe atat de arbitrare. Astfel, sunt adresate teme asupra carora arta teatrala arunca o perspectiva empatica, asumata, jucand acelasi rol pe care il are inca din antichitate - deschizand calea spre catharsis, spre o intelegere si relationare profunda la nivel emotional.
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
Spectacolul „Bestiar” este structurat ca o alegorie, concentrandu-se pe patru „animale de sacrificiu”. Personajele umanizate ies din spatiul sigur al turmei al turmei in care s-au nascut pentru a privi dincolo de gard. Ele lupta sa sparga stereotipurile care le sunt asociate raselor de care apartin si sa-si implineasca visurile.
Spectacolul pune accent pe importanta diversitatii si individualitatii, intr-un mediu social care cauta uniformizarea fizica in goana catre recunoastere si apreciere. Cine esti? Unde ti-e locul cand esti diferit? De care turma te poti lega? Fara sustinerea unui grup, fara apartenenta, exista riscul sa te ratacesti sau sa fii mancat. Spectacolul Bestiar exploreaza profunzimile cautarii de sine si a autenticitatii in fata conformismului si a asteptarilor societale.
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
BESTIAR
de Raluca Manescu si Denisa Nicolae
cu: Ana Vinau, Adelin Tudorache, Costin Stancioi, Razvan Mindruta
concept si directie scenica: Denisa Nicolae
coregrafie si miscare scenica: Teodora Velescu
scenografie: Steff Chelaru
sound design: Adrian Piciorea
pregatire muzicala: Oana Puscatu
lighting design: Alexandros Raptis
fotograf: Matei Bumbut
Proiectul reprezinta atat o continuare la nivel conceptual a initiativelor Vanner Collective din ultimii ani, cat si o dezvoltare a metodologiilor creative din teatrul independent romanesc. Apropiindu-se de tineri, vorbind despre problemele lor specifice si intrand intr-un dialog sustinut, Vanner Collective creeaza noi contexte si subliniaza relevanta spectacolului teatral pentru o noua generatie a publicului. Bestiar este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.**
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
Proiectul este initiat si produs de Vanner Collective. Co-produs de Teatrul Metropolis.
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor atat prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil cat si prin experimente cu artele vizuale si mai ales cu fotografia, ce deschid discutii si indeamna la empatie.
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
Vanner Collective - Bestiar @ Matei Bumbut
*„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.”
**„Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.
. |